Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
17°C

„Progres rapid”: așa descriu autoritățile șantierul al cărui sfârșit nu mai există. Termenul inițial era iulie 2022

„Progres rapid”: așa descriu autoritățile șantierul al cărui sfârșit nu mai există. Termenul inițial era iulie 2022

Conducerea Consiliul Județean Sibiu descrie în termeni elogioși derularea lucrărilor pe șantierul clădirii în care funcționează Maternitatea, într-un anunț dat publicității luni dimineața. Cu trei zile înainte, același Consiliu Județean prelungea pe termen nedefinit șantierul în discuție, șantier ale cărui costuri au crescut cu peste 37% până acum.

„Progres rapid la șantierul «Lot 1 – Maternitatea Nouă» de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Lucrări de reabilitare în curs pentru Secția Cardiologie, situată la etajul I. Activități desfășurate: înlocuire tâmplărie, tencuieli, zugrăveli, instalare rețele noi de apă, canalizare și electricitate. Urmează: finalizarea zugrăvelilor, montarea corpurilor de iluminat, aplicarea pardoselilor speciale. În premieră: sisteme de climatizare, detecție incendiu și sistem de apelare soră-bolnav”, este o parte din textul care însoțește un anunț dat publicității luni dimineața de către conducerea CJ Sibiu.

Anunțul este însoțit de câteva fotografii realizate în timpul unei inspecții condusă de către Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, fotografii care redau forfota unor muncitori aflați pe un șantier cu un „progres rapid”.

Anunțul și fotografiile CJ au fost transmise presei locale, cu care administrația județeană are încheiate contracte de publicitate, ale căror clauze prevăd preluarea integrală și fără alte comentarii a informațiilor furnizate.

Șantierul nu mai are termen

În realitate, „progresul rapid” trebuia consemnat printr-un proces verbal la terminarea lucrărilor semnat cel târziu pe 5 iulie 2022, când s-au împlinit cele 15 luni prevăzute în contractul semnat inițial între CJ Sibiu și asocierea Total NSA AG Construct – Pro Hart Group. Merită reamintit că asocierea este controlată de omul de afaceri a cărui familie i-a pus președintei CJ Sibiu la dispoziție o locuință cu chirie preferențială.                                                                                                           

Citește și Secretul președintei. Cîmpean stă în chirie preferențială la familia care a primit contracte de milioane de euro la Spitalul județean

Prin repetate acte adiționale, contractul a fost suspendat cinci luni, apoi termenul a fost prelungit, pentru a se ajunge la situația în care în acest moment nu mai există un astfel de termen. În ultima zi a săptămânii trecute, CJ Sibiu a adoptat un proiect referitor la acest șantier, proiect în care se arată că termenele nu au putut fi respectate din cauză că nu au putut fi eliberate spațiile spitalului, astfel încât să intre în lucrări. Iar eliberarea spațiilor va fi făcută, etapizat, începând din primăvara anului viitor. În acest moment, spațiile care mai trebuie eliberate sunt laboratorul clinic de analize medicale, farmacia și zona de spălătorie, „spații care au fost imposibil de eliberat din cauza procesului amplu de reabilitare a mai multor clădiri din cadrul Spitalului”.

Proiectul adoptat de CJ Sibiu nu mai prevede și un temen de finalizare, ci doar cel de eliberare a spațiilor. „Constructorul a solicitat prelungirea termenului de execuție. Ca răspuns la solicitarea Constructorului de prelungire din cauza lipsei fronturilor de lucru, SCJUS a transmis Consiliului Județean Sibiu adresa înregistrată cu nr. 26133/27.11.2023, prin care se comunică faptul că demersurile de eliberare a acestor spații vor începe etapizat, începând cu data de 01.03.2024”, se arată în proiectul adoptat la finele săptămânii trecute despre șantierul care, astăzi, are un „progres rapid”.

Anunțul „progresului rapid” a fost distribuit atât presei locale, cât și prin rețelele de socializare. Sursa: Facebook / Consiliul Județean Sibiu

Costurile au crescut cu 37%. Finanțarea este sub semnul întrebării

Proiectul de reabilitare termică a clădirii Maternității și a altor două secții ale Spitalului Județean Sibiu a fost demarat în primăvara lui 2014, când președinte al CJ Sibiu era Ioan Cindrea. Cofinanțarea a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile în baza unui contract semnat în luna mai a anului 2018, atunci când noua conducere a CJ Sibiu reprezentată de Daniela Cîmpean își asuma că până în septembrie 2020 întreg proiectul va fi finalizat.

Lucrurile au evoluat mult mai încet, astfel încât abia pe 5 aprilie 2021 (adică în al treilea mandat de la demararea proiectului) este semnat contractul de execuție a lucrărilor. 18,93 de milioane, fără TVA, a fost valoarea inițială a acestui contract. Contractele adiționale repetate, semnate pe baza unor documente pe care CJ Sibiu refuză să le facă publice, au dus la creșterea valorii contractului cu 37%. În prezent, contractul semnat în aprilie 2021 și pentru care nu mai este anunțat un termen de finalizare are o valoare de 26,03 milioane de lei, fără TVA.

În timp ce contractul se prelungește în mod repetat, costurile șantierului cresc exponențial

Mai mult, prin contractul semnat în 15 mai 2018 pentru cofinanțarea lucrărilor din fonduri europene nerambursabile, CJ Sibiu își asuma implicit că va utiliza acești bani nerambursabili până cel mai târziu pe 31 decembrie 2023. Cum acest lucru s-a dovedit imposibil, a fost promovat proiectul de hotărâre de vinerea trecută, în speranța etapizării finanțării. Adică fondurile care nu mai pot fi atrase până pe 31 decembrie 2023 vor fi pierdute, iar CJ Sibiu speră să primească de la Guvern acordul utilizării de fonduri din următorul exercițiu financiar european. Fapt deocamdată incert, după cum declara Daniela Cîmpean la finele săptămânii trecute, acuzând Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene de lentoare în elaborarea procedurilor de etapizare.

”Intrăm cu aceste proiecte, azi, deoarece până ieri, am așteptat ca ministerul să emită o procedură în care să vorbească de proiectele care pot fi etapizate (adică proiectele nefinalizate la termen, dar pentru care pot fi obținute fonduri nerambursabile din următorul exercițiu financiar european – n.r.). Nu s-a emis acea procedură, deși pe termenele asumate de minister, 10 decembrie era ultima zi până la care noi puteam depune lista acestor proiecte pentru care solicităm etapizarea”, declara Cîmpean (detalii aici).

Citește și „De îndată”: CJ Sibiu ratează termenele în proiecte de peste 233 de milioane de lei. Aproape două treimi rămân fără fonduri nerambursabile

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Sa tot fii NSA sa lucrezi cu cimpean!

Acum 4 luni

cimpean ar trebui cercetata de indata pentru conflict de ineterese (avand locuita cu chirie- pare-se preferentiala - la NSA) si pentru lipsa apararii intereselor CJ Sibiu in relatiile contractuale cu NSA! CJ Sibiu, ca beneficiar, nu se poate sa aiba doar obligatii si nici un drept. CJ Sibiu trebuia sa ceara penalizari de intarziere - care sigur sunt specificate in contract! In schimb cimpean ofera NSA mai multi bani cu +37% in acelasi timp cu stergerea teremenului de finalizare - adica NSA poate termina lucrarea la pastele cailor.
Raspunde

John Doe

Acum 4 luni

Stirea asta se tot repeta, eu s socat de tupeul acestei creaturi. Adica apari in libertatea, cu date, conflict de interes , apoi ai tupeul sa ne faci pe toti prosti in fata cu " progres rapid" .. mizerabila creatura. Asta pentru ca institutiile dorm pe ele. DNA?! Ori DNA-ul functioneaza doar ca pe vremuri, la pontul diferitelor partide? Sa ai 3 apartamente si sa stai inchirie.. dar nu e conflic! Ca doar e fratele tipului caruia i-ai dat lucrarile, pe care ai uitat sa-l sanctionezi pentru intarziere ( si ai crescut cu 70 la suta lucrarea drept bonus) .. Si asta cred ca e doar unul din multele fapte de coruptie. Au mai fost dive de astea, si cand s-a lasat cu ani de puscarie au rupt granita. Halal primarie, halal CS.
Raspunde

Fghjfg

Acum 4 luni

punctul 4 spune tot legat de cat de bine este facut contractul: Beneficiarul plateste si pentru remedierea oricaror defectiuni ulterioare deci suntem buni de plata si dupa ce este gata chiar daca a lucrat prost Antreprenorul, sau cu alte cuvinte: GARANTIE 0 la lucrari... PNL-PSD-FDGR aceasi mizerie cu alta culoare si denumire... Epopea Maternitate sau o continuare a Spitalului Virtual al acestei ilustre conducatoare a CJ
Raspunde

Mos Klaus

Acum 4 luni

Și totul sub privirile calde ale celebrului FDGR și ale lu'Tante Cora plus ale Primarului Etern transformat între timp in Turistul Etern

Raspunde

Norm

Acum 4 luni

În contextul actual al dinamicii politico-jurnaliste, surselor neoficiale le-a fost atribuită informația conform căreia un anumit director, caracterizat printr-o barbă distinctivă, a perpetuat prezența sa într-un spital de nivel județean pentru o durată semnificativ extinsă. Aceasta, în ciuda prescripțiilor normative care stipulează ca funcțiile directoriale să fie circumscrise de contracte de management cu o durată limitativă de 3-4 ani. Este semnificativ de menționat că acest individ pare să fie un exponent al Partidului Național Liberal, ocupând un rol pivotal în cadrul respectivei instituții. Această observație ridică întrebări pertinente privind aplicabilitatea uniformă a legislației românești. Aceasta implică un interrogativ asupra posibilității ca un director să mențină o astfel de poziție pentru o perioadă extinsă, cum ar fi 50 de ani, în absența unui contract de management valid și conform standardelor legale. Cum e domnule director administrativ?
Raspunde

Gigi

Acum 4 luni

Oare doamna Cimpean are patentată metoda asta cu laduda online cu proiecte făcute prost sau neterminate? Pista de biciclete de la Mârșa, pista de bicicletele de pe marginea DJ-ului spre Poplaca, pista de biciclete spre Rasinari care din faza de constructie incepe sa arate a esec, podul spre Cisnadie de la Sevis care a fost inaugurat de mai multe ori online desi nu era terminat , drumul vălurit DJ141 Bârghis-Pelisor, drumul vălurit DJ142C la iesire din Dumbrăveni, drumul refacut vălurit in dealul Gușteriței, asta ca sa nu mai vorbim de inaugurari de spitale neterminate, facute la o calitate indoielnica sau spitale judetene existente doar pe hartie. Se mai intampla sa planuiesti una si constructorul sa-ti faca alta, dar stai ascuns in banca ta poate nu observa nimeni , nu te apuci sa te lăfăi online cu ce mare realizare ai avut. Apropo, de data asta nu s-a mai comandat filmul artistic penibil cu coloană sonoră demnă de Gladiator cu care venea la pachet fiecare petec nou de asfalt?
Raspunde

Deh ...

Acum 4 luni

Domnule Deleanu, Imi puteti spune si mie si cititorilor dvs de ce această femeie, căreia colegii de partid (****), nu este încă la puscarie, împreună cu echipa galbena de hoti, infractori etc? Există DNA? Există justitie? Societatea civilă e turmentata? (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

@Deh

Acum 4 luni

DNA-ul si Justitia lucreaza doar la comanda - de sus de tot. Momentan, si de cativa ani deja, DNA, Justitia si alte institutii de control si ancheta au ordin sa nu se uite la matrapazlacurile puterii. Asa ca ciuma rosie si ciuma galbena isi fac de cap cum vor ele pe tot teritoriul tarii, capusand-o zi de zi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus