Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
9°C

„Cu cinci milioane de lei, CJ Sibiu a cumpărat 27 de milioane de euro”. Explicațiile Danielei Cîmpean pentru întârzierile proiectelor europene

„Cu cinci milioane de lei, CJ Sibiu a cumpărat 27 de milioane de euro”. Explicațiile Danielei Cîmpean pentru întârzierile proiectelor europene

Piedicile birocrației guvernamentale, ghinionul unor constructori mai puțin serioși și riscurile asumate în momentul depunerii unor „proiecte la limită” sunt motivele invocate de Daniela Cîmpean pentru a justifica depășirea termenelor în 11 proiecte cu fonduri europene nerambursabile pentru care CJ Sibiu a primit banii necesari și din 2018.

Adrian Echert, consilier județean din partea USR Sibiu, este cel care a solicitat mai multe explicații despre aceste întârzieri, în cadrul ședinței extraordinare de vineri după-amiaza, în care consilierilor județeni li s-a cerut votul pentru a încuviința prelungirea termenelor în cele 11 proiecte.

Adrian Echert a făcut referire la o situație similară, petrecută în urmă cu un an, și a cerut conducerii CJ să arate care este valoarea fondurilor nerambursabile care „se pierd” și care trebuie înlocuite cu fonduri din bugetul Consiliului Județean. „Trebuie să fie complicată poziția dumneavoastră. Anul trecut, tot în decembrie a fost proiectul cu CAV-urile (centrele de colectare a deșeurilor cu aport voluntar – n.r.), într-o ședință destul de emoționantă (Daniela Cîmpean a izbucnit în lacrimi – n.r.). Atunci proiectul a trecut, CAV-urile nu s-au mai făcut, iar banii s-au pierdut. Sper că acum nu suntem într-un film similar cu cel de atunci. Unele proiecte sunt finanțate din 2018, dar nu sunt gata nici acum. Pentru proiectele care nu pot fi terminate până la finele anului (dată după care fondurile nerambursabile nu mai pot fi accesate – n.r.) care este partea de sumă care nu va fi eligibilă, dacă ni se poate da o cifră. Ca să nu dăm un cec în alb, am vrea să știm un ordin de mărime pentru a putea vota”, a declarat Echert.

În continuarea solicitării lui a intervenit și Pavel Bichicean, consilier județean din partea PSD, care a făcut aluzie la o reacție a președintei CJ de la precedenta ședință, când a declarat cu prea-plin de ironie că unii aleși județeni nu au experiență în gestionarea proiectelor pe fonduri europene și, practic, nu știu ce vorbesc. „Zâmbiți, doamna președintă... Știu că ne veți pune din nou eticheta de nepricepiți și lipsiți de experiență, dar în viața mea nu am dat un cec în alb. Personal nu sunt de acord cu aceste principii și grupul nostru se va abține de la a vota ceea ce dumneavoastră ne veți explica cu multă pricepere referitor la ceea ce noi nu înțelegem”, a fost rândul lui Bichicean să fie ironic.

Lista proiectelor pentru care a fost votată prelungirea termenelor de implementare

Daniela Cîmpean a pus unele reacții din Consiliul Județean pe seama campaniei electorale de anul viitor. „O să refuz să intru într-un astfel de dialog și o să vă explic lucrurile la subiect. Proiectele care se derulează pe fondurti europene presupun o muncă foarte complexă, care nu este influențată ca și rezultat doar de activitatea echipei de profesioniști de la Consiliul Județean Sibiu, dovedită de toate analizele în ceea ce privește absorbția de fonduri europene și al căror profesionalism nu a fost contestat niciodată de cei care au experiență în astfel de proiecte. De ce este complicată munca? Deoarece nu depinde doar de ei, ci și de cât de repede se mișcă ministerele, cât de buni sunt anumiți constructori angajați în urma unor proceduri publice și a unor rigori pe care le respectăm aici, la Consiliul Județean”, a răspuns Daniela Cîmpean, ocolind a răspunde la întrebările referitoare la sporurile de până la 45% din salariu, acordate atât unor funcționari ai CJ Sibiu, cât și unor aleși din aceeași instituție, dar despre care instituția pe care o conduce refuză să dea detalii.

„Atenție, dragi colegi!”

Daniela Cîmpean a arătat că proiectele de hotărâre referitoare la prelungirea termenelor au fost puse atât de târziu în dezbatere din cauza Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. ”Intrăm cu aceste proiecte, azi, deoarece până ieri, am așteptat ca ministerul să emită o procedură în care să vorbească de proiectele care pot fi etapizate (adică proiectele nefinalizate la termen, dar pentru care pot fi obținute fonduri nerambursabile din următorul exercițiu financiar european – n.r.). Nu s-a emis acea procedură, deși pe termenele asumate de minister, 10 decembrie era ultima zi până la care noi puteam depune lista acestor proiecte pentru care solicităm etapizarea”, a continuat Cîmpean.

Președinta CJ Sibiu a pus accentul pe proiectele care nu mai pot fi etapizate –  pentru șapte din cele 11 care nu s-au putut încadra în termen nu mai pot fi accesate fonduri europene nerambursabile din noua perioadă de programare financiară, 2021 - 2027. „Pentru cele nefinalizate, atenție, dragi colegi, se pierd toți banii. Deci, dacă nu dați votul azi, pentru nefinalizate dăm toți banii înapoi”, a răspuns Cîmpean. Potrivit reglementărilor asumate de administrația județeană prin contractele de finanțare ale căror termene nu au mai putut fi respectate, dacă obiectivele asumate prin aceste contracte nu vor fi finalizate și funcționale – chiar și din fonduri proprii – până pe 31 decembrie 2024, fondurile nerambursabile atrase vor trebui returnat cu dobânzi și penalități de întârziere.

Cîmpean a mai arătat că, din calculele de până acum, fondurile nerambursabile care se vor pierde din cauza neîncadrării în termenele asumate sunt echivalentul unui milion de euro. Bani care vor trebui alocați din bugetul CJ. „Am înțeles că îngrijorarea ar fi că din bugetul Consiliului Județean ar trebui să consumăm foarte mulți bani. Nu vorbim de mai mult de cinci milioane de lei, în contextul în care toate investițiile făcute până acum sunt de 27 milioane de euro. Deci cu cel mult cinci milioane de lei, CJ a cumpărat 27 de milioane de euro, investite în drumuri și buniri aflate în proprietatea CJ Sibiu. Acolo sunt”, a continuat Cîmpean.

„Am de ce să zâmbesc”

Daniela Cîmpean a mai arătat că printre proiectele pentru care termenul nu a putut fi respectat se numără și unele la care alte consilii județene din țară au renunțat, deoarece alocările financiare au venit prea târziu.

„Mi se pare nedrept față de munca pe care colegii mei o depun la CJ. Unele proiecte mi le-am asumat de la început știind că va fi presiune pe executarea lor. Dar nu am vrut să pierdem niciun ban și nu am renunțat, la fel cum unele CJ-uri au făcut. Știam cu toții că acele căsuțe de tip familial sunt absolut necesare pentru copiii instituționalizați. Oricum acele căsuțe trebuiau făcute, dacă nu din bani europeni, din banii noștri. Colegii noștri și-au asumat aceste lucruri, am făcut sute de drumuri la București, am avut intervenții și ne-am dus peste colegii noștri de la național, că vom avea timp să le implementăm. Doar procedura de selecție a durat un an și jumătate. Unele proiecte au fost scoase la licitație și de trei ori, dar nu s-a prezentat niciun constructor. Am de ce să zâmbesc, pentru că aici la CJ am o echipă ai cărei membri sunt cu sufletul pentru comunitate, care muncesc și în weekend și aduc bani mai mulți ca în alte județe”, a continuat Cîmpean, cerând să nu mai fie criticați angajații CJ Sibiu deoarece astfel vor fi demoralizați. 

Friedrich Gunnesc, consilier din partea FDGR și secretarul general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice, a arătat că și instituția în cadrul căreia lucrează întâmpină probleme în relația cu autoritățile centrale responsabile de derularea proiectelor cu fonduri europene nerambursabile. „Subliniez veridicitatea și cele întreprinse de aparatul administrativ. De la Biserica Evanghelică stăm până la ultima secundă să se depună acte adiționale. Înțeleg foarte bine, deoarece la CJ este nevoie și de această formalitate. Este vorba de procedură, fiecare zi o să conteze. Chiar este necesar și este bine să dăm acest vot. Lăsăm la o parte criza de timp în care am fost puși, care se datorează altor factori. Haideți, ceea ce depinde de noi, să facem”, a îndemnat Gunnesch consilierii să voteze pentru prelungirea termenelor de implementare a proiectelor.

Cu excepția reprezentanților PSD, toți consilierii locali prezenți la ședință au votat „pentru”.

Vezi mai jos înregistrarea ședinței extraordinare a Consiliului Județean Sibiu în care au fost dezbătute cele 11 proiecte de hotărâre pentru prelungirea termenelor

Citește și „De îndată”: CJ Sibiu ratează termenele în proiecte de peste 233 de milioane de lei. Aproape două treimi rămân fără fonduri nerambursabile

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mariana Orlățean

Acum 10 luni

Explicatii binevenite! Succes!
Raspunde

Emil

Acum 10 luni

Spagile sa nu fie intarziate, lucrarile nu-i mai intereseaza.
Raspunde

Friki Riki

Acum 10 luni

Haoleu, dar ce vrei sa spui? Ca se ia cumva spaga la CJ Sibiu? Nu se poate asa ceva, astia toti "sunt cu sufletul pentru comunitate" si "muncesc și în weekend" si totul doar pt binele sibienilor. Bleah! Cum era cu sporurile alea de 45%?
Raspunde

Mitrea sebastian

Acum 10 luni

alooo pisi, ce faci cu drumul NUCET - SACADATE, e varza, l-ai asfaltat de l-ai rupt pe mandatul tau si drept urmare, e la loc . Cum e turcu e si pistolu.
Raspunde

Votant

Acum 10 luni

Înregistrarea asta e un duș cu apă rece pentru orice votant. Mulțumim, Adrian Echert ca ați expus-o pe patronă. Și mulțumim, Turnul Sfatului pentru articol. Iată față hâdă, la propriu și la figurat, a conducătorilor. Sperăm ca la anul să se schimbe ceva!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus