Conducerea Consiliului Județean Sibiu a convocat „de îndată” (adică joi după-amiază, pentru vineri la prânz) o ședință extraordinară pentru prelungirea termenelor de implementare în cadrul a 11 proiecte cu finanțare nerambursabilă. Pentru șapte dintre acestea, banii europeni nu vor mai fi disponibili, din cauza neîncadrării în termenele asumate în fața UE. Pentru restul, CJ Sibiu trage nădejde să mai obțină fonduri nerambursabile. În tot acest timp, aleșii și funcționarii care lucrează în aceste proiecte primesc un spor de 45% la salariu.
O ședință cum alta nu a mai avut loc a fost convocată joi după-amiaza, în regim „de îndată” de către conducerea CJ Sibiu. Din cele 16 proiecte incluse până la ora redactării acestui articol (ordinea de zi este încă în lucru, cu toate că numărul este deja neobișnuit de mare pentru o ședință convocată „de îndată”), pentru nu mai puțin se 11 solicită votul aleșilor sibienilor pentru a prelungi termenele de implementare a unor proiecte din fonduri europene.
Iar pentru aproape două treimi din aceste proiecte, conducerea CJ Sibiu anunță că nu vor mai putea fi accesate fonduri nerambursabile, deoarece termenul de utilizare a acestora expiră la finele acestei luni. Prin urmare, aceste proiecte vor trebui finanțate în continuare din fondurile CJ Sibiu. Iar dacă nu vor fi finalizate până la finele anului viitor, CJ Sibiu va trebui să ramburseze toți banii primiți până acum, plus penalități și dobânzi.
Valoarea totală nerambursabilă a proiectelor pentru care CJ Sibiu solicită votul aleșilor pentru prelungirea termenelor de implementare este de 233 de milioane de lei, adică echivalentul a peste 46 de milioane de euro. Cum liberalii controlează majoritatea absolută în plenul CJ Sibiu, proiectele inițiate de președinta Daniela Cîmpean (foto dreapta) vor trece fără emoții.
Proiecte de aproape zece ani
”Modernizare DJ 106B A1-Ocna Sibiului-Loamneș-Soroștin-Țapu” este numele celui mai vechi proiect pentru care, acum, conducerea CJ Sibiu solicită prelungirea termenului de implementare, în vederea „fazării”.
Proiectul a fost demarat în urmă cu aproape zece ani, mai precis în aprilie 2014, finanțarea fiindu-i asigurată din fonduri europene nerambursabile în sumă totală de 120,8 milioane de lei, în baza unui contract semnat în februarie 2018. Termenul inițial de finalizare s-a împlinit noiembrie 2021, dar a fost prelungit în mod repetat până pe 31 decembrie 2023. Acum, conducerea CJ Sibiu anunță că nici luna aceasta nu va putea finaliza proiectul, așa că propune prelungirea termenului de finalizare a modernizării drumului județean de aproape 35 de km până în 2024.
Conducerea CJ Sibiu speră ca restul lucrărilor rămase pentru 2024 să fie finanțate tot din fonduri nerambursabile, mai precis din cele alocate județului în următorul exercițiu bugetar multianual. Solicitarea pentru îndeplinirea acestei speranțe a fost întocmită în luna septembrie. „Prin adresa CJS nr. 19.816/12.09.2023 au fost propuse anumite proiecte ca proiecte etapizate sau nefinalizate/nefuncționale. Proiectul de față - ”Modernizare DJ 106B A1-Ocna Sibiului-Loamneș-Soroștin-Țapu” a fost propus ca proiect etapizat, ceea ce înseamnă că, cheltuielile eligibile, conform prezentului contract de finanțare, efectuate de beneficiar pentru implementarea şi operaționalizarea proiectului după data de 31 decembrie 2023 se suportă din fonduri nerambursabile”, se arată într-un raport de specialitate aprobat de Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
Într-un proiect demarat din 2014, finanțat din 2018, clădirea „Noului Spital” trebuia modernizată până în septembrie 2020. Termenele au fost prelungite, repetat, până în decembrie 2023, iar acum noul termen estimat nu mai există. Doar o estimare a faptului că un nou front de lucru va fi asigurat din martie 2024
Al doilea mare proiect demarat de aproape zece ani și pentru care actuala conducere a administrației județene solicită prelungirea termenului este cel Reabilitare termică a unor clădiri din cadrul Spitalului clinic județean de urgență Sibiu. Peste 43 de milioane de lei este valoarea fondurilor nerambursabile atrase pentru acest proiect în baza unui contract semnat încă din 15 mai 2018. Septembrie 2020 era termenul inițial pentru finalizarea acestui proiect, în cadrul căruia marile contracte de execuție au fost încredințate firmelor controlate de Ioan Domnariu (Total NSA AG Construct, în principal). Termenele au fost tot prelungite în baza unor contracte ale căror acte justificative sunt ținute la secret de către CJ Sibiu. Nici ultimul termen asumat – 31 decembrie 2024 – nu va putea fi respectat, așa că reprezentanții CJ Sibiu cer votul aleșilor pentru a proceda la „fazarea” proiectului.
Lista proiectelor pentru care CJ Sibiu solicită prelungirea termenelor
Inaugurat, dar nefinalizat
Și tot în speranța „fazării” proiectului se mai cere sprijinul prin vot din partea aleșilor județeni și în cadrul proiectului de reabilitare, modernizare și dotare a grădiniței, școlii și sălii de sport din Mârșa, proiect demarat din iulie 2015 și cu finanțare nerambursabilă de peste 22 de milioane de lei asigurată din decembrie 2020. Ianuarie 2023 era termenul inițial de finalizare a acestui proiect derulat în parteneriat cu Primăria Avrig.
În aceeași situație a „fazării” intră și proiectul demarat în 2018, pentru care CJ Sibiu a obținut o finanțare de peste 10 milioane de lei, care trebuiau investite până în decembrie 2021, conform angajamentelor inițiale. Este vorba de construirea ambulatoriului de specialitate pentru adulți în cadrul Spitalului de Psihiatrie, recent inaugurat. Dar care, după cum se dovedește, nu are toate dotările necesare. ”Întrucât există posibilitatea ca anumite aparate medicale să nu poată fi furnizate întrun interval rezonabil de timp, adică până în data de 31.12.2023, în conformitate cu Instrucțiunea AM POR nr. 207/31.10.2023 Acțiuni AM/OI de pregătire în vederea închiderii Programului Operațional Regional 2014-2020, este necesară etapizarea proiectului menționat, prin intermediul Programului Operațional Program Sănătate 2021-2027, care are prevăzută o axă de finanțare destinată ambulatoriilor de specialitate”, arată, acum, conducerea CJ Sibiu.
Proiecte pentru care nu mai sunt nici bani europeni
Dacă pentru patru proiecte, CJ Sibiu speră să obțină prelungirea finanțării nerambursabile, pentru șapte această variantă nu mai există. Aflate încă în diferite etape de implementare, valoarea finanțărilor nerambursabile alocate acestora este în sumă de peste 35 de milioane de lei. Iar riscul cel mai mare legat de aceste proiecte este acela ca – în cazul în care nu vor fi finalizate până pe 31 decembrie 2024 – sumele nerambursabile alocate până acum să trebuiască a fi rambursate cu penalitățile și dobânzile aferente.
Prin urmare, conducerea CJ Sibiu solicită aleșilor CJ Sibiu ca în ședința convocată „de îndată” să aprobe ca noul termen de finalizare pentru aceste șapte proiecte să fie 31 decembrie 2024, iar sursa de finanțare să fie bugetul propriu al județului Sibiu. Banii sibienilor, cu alte cuvinte.
Toate proiectele din această categorie sunt din zona socială: construirea de case de tip familial pentru copii din centrele de plasament, centre de zi sau o nouă școală incluzivă, în incinta Spitalului de Psihiatrie.
Care este valoarea exactă a sumelor care au mai rămas de cheltuit în aceste proiecte nu este o informație făcută publică, deocamdată. „La momentul actual, progresul contractului de lucrări este de 70%, restul urmând a se continua în anul 2024. În ceea ce privește partea de dotări, se depun eforturi în vederea achiziționării și plății acestora până la data de 31.12.2023. Conform prevederilor OUG nr.36/2023, cheltuielile neefectuate până la data de 31.12.2023, vor fi suportate din bugetul propriu de venituri și cheltuieli al județului Sibiu”, se arată, de exemplu, în raportul de specialitate aprobat de președinta Daniela Cîmpean pentru proiectul referitor la „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș”. Acest proiect a fost demarat în februarie 2018, iar contractul de finanțare nerambursabilă în valoare de 4,1 milioane de lei a fost semnat în martie 2021, termenul inițial de finalizare fiind decembrie 2022.
În urmă cu două zile, conducerea CJ Sibiu anunța că unul din proiectele de la „Prichindelul” a ajuns la 99% procent de finalizare. Azi, conducerea CJ Sibiu dă publicității un proiect de hotărâre privind prelungirea termenelor în acest proiect. Sursa: Facebook / Consiliul Județean Sibiu
Sporuri de 45%. Secrete
Pentru a stimula apetitul pentru muncă al aleșilor și funcționarilor angrenați în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, legislația în vigoare permite acordarea unor sporuri de 45% la salariile acestor echipe de proiect.
Pentru a vedea ce înseamnă astfel de sporuri, cui și pe ce perioadă au fost acestea acordate, Turnul Sfatului a solicitat la începutul lunii noiembrie lista reprezentanților Consiliului Județean Sibiu care au lucrat ori au responsabilități în cadrul a două proiecte din fonduri nerambursabile: este vorba de cel pentru investiții complementare în sistemul deșeurilor și de cel pentru reabilitarea termică a unor clădiri, cel început din 2014, finanțat din 2018, cu termen în 2020, prelungit repetat până în 2023 și pentru care acum CJ Sibiu solicită prelungirea termenelor în vederea fazării.
„Lista nominală a echipelor de proiecte menționate, precum și valoarea nominală a sporurilor de care au beneficiat, în condițiile legii, constituie informații cu privire la datele personale, potrivit legii, exceptate de la liberul acces la informații de interes public”, au răspuns reprezentanții CJ Sibiu, după trei săptămâni de la solicitare.
Turnul Sfatului a revenit și a cerut să fie făcute publice valoarea totală a sporurilor acordate în cadrul proiectelor mai sus menționate. Până la publicarea acestui articol, CJ Sibiu nu a dat niciun răspuns.
Sursa foto principală: Facebook / Consiliul Județean Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 6549
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Gigel
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Bitt Dannman
Acum 4 ore
Adrian
Acum 4 ore
Emil