Marţi,
24.06.2025
Cer Senin
Acum
18°C

După 10 ani de la demararea proiectului, CJ anunță că cel mai scump drum județean, de 35 km, „se apropie de final”

După 10 ani de la demararea proiectului, CJ anunță că cel mai scump drum județean, de 35 km, „se apropie de final”

Anunțată încă în 2014 și cu finanțare obținută în 2018, modernizarea celui mai scump drum județean din Sibiu se apropie de sfârșit, anunță CJ Sibiu. Proiectul a trecut prin mai multe proceduri de licitații publice, pentru contractul de peste 100 de milioane de lei „luptând” aproape 50 de firme.

„Vești bune pentru cei care tranzitează DJ 106B Șura Mică (intersecția cu A1) – Ocna Sibiului – Loamneș – Soroștin – Țapu: lucrările de modernizare se apropie de final. În perioada imediată va fi constituită Comisia de recepție la finalizarea lucrărilor”, au anunțat, joi, reprezentanții CJ Sibiu.

În acest moment, traficul se desfășoară „în condiții crescute de siguranță și confort pe toți cei 35 de kilometri ai drumului”, precizează aceștia.

Drumul a fost modernizat din fondurile europene nerambursabile obținute de către Consiliul Județean Sibiu prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Administrația județeană a depășit termenul în care proiectul trebuia să fie finalizat.

Istoria modernizării drumului

Proiectul „Modernizare DJ 106B – A1 – Ocna Sibiului – Loamneș – Soroștin – Țapu” a fost demarat în urmă cu aproape zece ani, mai precis în aprilie 2014, finanțarea fiindu-i asigurată încă în octombrie 2018. Valoarea totală a proiectului era prevăzută atunci pentru suma de 121.135.517,17 lei, inclusiv TVA.

Termenul inițial de finalizare s-a împlinit în noiembrie 2021, dar a fost prelungit în mod repetat până pe 31 decembrie 2023. După 3 ani de la lansarea proiectului, în octombrie 2021, a fost predat amplasamentul și s-a emis ordinul de începere a lucrărilor. CJ Sibiu preciza atunci că firma de construcții SC DRUMSERV SA Târgu Mureș are la dispoziție doar 2 ani pentru a finaliza lucrările, deși termenul inițial era de 36 de luni.

În acea perioadă au avut loc trei licitații. „În aceste condiții, timpul de finalizare a trebuit redus de la 36 de luni la 24, însă mizăm pe capacitatea de mobilizare a constructorului, care ne-a convins prin seriozitatea cu care a executat modernizarea drumului județean DJ 141 B Mediaș – Bârghiș, o altă investiție a Consiliului Județean Sibiu. Fac un apel la susținerea acestei investiții de către toți factorii decidenți și adresez rugămintea ca deținătorii de rețele de utilități și primarii să colaboreze cu promptitudine cu constructorul”, a declarat atunci Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

48 de companii reunite în opt asocieri au participat la cea de-a treia licitație pe care Consiliul Județean Sibiu a organizat-o pentru modernizarea celor aproximativ 35 de km ai DJ 106B.

La începutul anului trecut, în ianuarie 2023, un cititor a trimis redacției mai multe fotografii cu o parte din drumul județean 106 B plin de noroi, spunând că e mai mult mlaștină decât șosea. Primarul spunea că este o lucrare licitată de Consiliul Județean și că constructorul urma să remedieze problema.

În ultima lună din 2023, conducerea CJ Sibiu a convocat „de îndată” o ședință extraordinară pentru prelungirea termenelor de implementare în cadrul a 11 proiecte cu finanțare nerambursabilă. „Modernizare DJ 106B A1-Ocna Sibiului-Loamneș-Soroștin-Țapu” este numele celui mai vechi proiect pentru care CJ Sibiu solicita prelungirea termenului, în vederea „fazării”. Conducerea CJ Sibiu anunța astfel că nici în decembrie 2023 nu putea finaliza proiectul, așa că a propus prelungirea termenului de finalizare a modernizării drumului județean până în 2024.

Foto: CJ Sibiu, ianuarie 2024

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 8833

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Lui Ion

Acum 1 an

Citind doar titlul imi dau seama că pentru unii oameni este chiar păcat sa faci ceva, oricum vor gasi nod în papură. Ceea ce-i un sport national.
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Salut!
Raspunde

Newman

Acum 1 an

Se apropie de pretul kilometrului de autostrada. Oricum mai ieftin ca pista de biciclete 3,5 mil eur/km
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Dupa parerea dvs, cam cat ar costa un km de autostrada , daca 121 milioane lei pt. 35 km e scump? Spre stiinta dvs , un km de autostrada costa 10 milioane de euro in zona noastra.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

Firma lu partidu la care slujești cu cât o făcea, emile?
Raspunde

Just sayin'

Acum 1 an

Un drum nou frumos asfaltat. Sper doar sa se mențină, deja sunt anumite zone unde începe sa se inglodeze de noroi cum ar fi întrarea spre sorostin sau întrarea spre mandra .
Raspunde

Cm

Acum 1 an

La intrarea in Sorostin e o ferma cu utilaje agricole grele, cu care au distrus drumul initial si il vor distruge si pe acesta. Dau spaga unde trebuie probabil de sunt lasati in pace. Cat despre intrarea spre Mandra (ca si iesirea din Loamnes spre Tapu) bravii tarani posesori de tarlale si tractoare vor sa dea la tot poporul din pamantul lor, asa ca il imprastie generos pe drum cu rotile tractoarelor, remorcilor si altor utilaje.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus