Ciprian Ștefan, directorul muzeului Astra din Sibiu va pregăti în acest weekend pentru vizitatori ,,Popricaș din Banatul Montan”, o rețetă culeasă și dusă mai departe „încă din vremea studenției”. În acest weekend, la muzeul din Dumbrava Sibiului ere loc evenimentul „Răcituri și alte delicatese de iarnă,” în cadrul căruia vor fi pregătite preparate ca Piftie în farfurie/ răci în blid/ răci în tăner, popricaș de rugă și zamă cu moare de varză.
„La Răceala piftiilor, domnul manager Ciprian Ștefan vă va (pre)găti ,,Popricaș din Banatul Montan”, după o rețetă culeasă și dusă mai departe încă din vremea studenției!” scriu reprezentanții muzeului pe pagina de facebook. „Vă aștept sâmbătă să vă conving că a noastră gastronomie rurală e de căpâtâi când vorbim de turism cultural și valori identitare!” spune Ciprian Ștefan, care face cunoscută rețeta, dar și cum a ajuns să guste acest fel de mâncare.
,,Ei, povestea e tare interesantă! Am trăit-o în vremea studenției la Timișoara, când mergeam la Ruga de Tincova, comuna Sacu, județul Caraș-Severin. Acolo Ruga era pe 8 noiembrie de Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Plecam cu trenul de la Timișoara și făceam cam 1h 20 min până la halta Sacu, era un tren personal Timișoara - Caransebeș. No, când am mers prima data la rugă, invitat la o familie tare frumoasă, am coborât în halta Sacu și ia-o la pas până la Tincova. Pe drum domnișoara care mă invitase cunoștea bine oameni care erau în fața porții, îi saluta și-i întreba dacă au "goști"! Răspunsul era da, vin, avem casa plină, îi culcăm inclusiv în "soba mare de la drum"! Eu nu prea pricepeam! Si am întrebat-o: Goștii îs porci? Ca nu prea înțelegeam...
Râdea cu hohote, apoi mi-a tradus...
Bun! Am trecut de Sacu și era o scurtătură peste câmp, pe terenul unui uica de-al ei și am ajuns la locul cu pricina!
Am gustat și am trăit Ruga din Banatul Montan! Vinerea, era o mâncare mai altfel decât sâmbăta și duminica! Popricașul care va fi gătit de mine sâmbătă în muzeul ASTRA! Vă dau rețeta imediat și vă provoc la degustare, sâmbătă pe la 12-1, în 13 ianuarie, bag-sama!
Am ajuns la familia Lăzărescu si am fost pus la masă! Am servit o porție de popricaș și am crezut că am atins raiul gastronomic! Un fel de tocană, gulaș, papricaș, mâncare scăzută!
Am pus întrebări! Mi se părea ireal! La fel și papilelor mele gustative și am aflat ce voi da vouă spre degustare, sâmbătă!
Carnea pentru masa de Rugă era diversă! Rață, gâscă, porc, vițel, găină era pregătită de vinerea. Trebuiau legume, ceapă albă, morcoi, ardei, usturoi, câta țelină tocată nu prea mărunt și călită în unsoare de porc sau ulei.
Rațele, Gâștile, porcul și vițelul erau ușor opărite, apoi tăiate bucăți mici și călite după ce legumele aveau o "față"! După o călire mestecată cu linguroiu din lemn de frasin, se punea apă cât acoperea conținutul! No, mai o răchie, mai o poveastă și când era omogenizat cât de cât totul se puneau crumpiri(cartofii) tăiați sferturi, o mână de oriz(orez) și dă-i la mestecat! Pasta de roșii, paprica si pătrunjelul erau ultimele completări la această minunăție!
Vă aștept sâmbătă să vă conving că a noastră gastronomie, rurală, e de căpâtâi când vorbim de turism cultural și valori identitare!”
foto Muzeul Astra/facebook
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2003
Ultimele comentarii
Acum 57 minute
Sebastian Petrumihai Dendrologea ( pensionar, 50 de ani, senator )
Acum 1 oră
Mangalitza Intotero_Trifoi
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 1 oră
Un român