Luni,
18.08.2025
Ploi Moderate
Acum
19°C

Ciprian Ștefan, directorul muzeului ASTRA, gătește pentru vizitatori ,,Popricaș din Banatul Montan”: Vă dau rețeta și vă provoc la degustare!

Ciprian Ștefan, directorul muzeului ASTRA, gătește pentru vizitatori ,,Popricaș din Banatul Montan”:  Vă dau rețeta și vă provoc la degustare!

Ciprian Ștefan, directorul muzeului Astra din Sibiu va pregăti în acest weekend pentru vizitatori ,,Popricaș din Banatul Montan”, o rețetă culeasă și dusă mai departe „încă din vremea studenției”. În acest weekend, la muzeul din Dumbrava Sibiului ere loc evenimentul „Răcituri și alte delicatese de iarnă,” în cadrul căruia vor fi pregătite preparate ca Piftie în farfurie/ răci în blid/ răci în tăner, popricaș de rugă și zamă cu moare de varză. 

„La Răceala piftiilor, domnul manager Ciprian Ștefan vă va (pre)găti ,,Popricaș din Banatul Montan”, după o rețetă culeasă și dusă mai departe încă din vremea studenției!” scriu reprezentanții muzeului pe pagina de facebook. „Vă aștept sâmbătă să vă conving că a noastră gastronomie rurală e de căpâtâi când vorbim de turism cultural și valori identitare!” spune Ciprian Ștefan, care face cunoscută rețeta, dar și cum a ajuns să guste acest fel de mâncare.

,,Ei, povestea e tare interesantă! Am trăit-o în vremea studenției la Timișoara, când mergeam la Ruga de Tincova, comuna Sacu, județul Caraș-Severin. Acolo Ruga era pe 8 noiembrie de Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Plecam cu trenul de la Timișoara și făceam cam 1h 20 min până la halta Sacu, era un tren personal Timișoara - Caransebeș. No, când am mers prima data la rugă, invitat la o familie tare frumoasă, am coborât în halta Sacu și ia-o la pas până la Tincova. Pe drum domnișoara care mă invitase cunoștea bine oameni care erau în fața porții, îi saluta și-i întreba dacă au "goști"! Răspunsul era da, vin, avem casa plină, îi culcăm inclusiv în "soba mare de la drum"! Eu nu prea pricepeam! Si am întrebat-o: Goștii îs porci? Ca nu prea înțelegeam...

Râdea cu hohote, apoi mi-a tradus...

Bun! Am trecut de Sacu și era o scurtătură peste câmp, pe terenul unui uica de-al ei și am ajuns la locul cu pricina!

Am gustat și am trăit Ruga din Banatul Montan! Vinerea, era o mâncare mai altfel decât sâmbăta și duminica! Popricașul care va fi gătit de mine sâmbătă în muzeul ASTRA! Vă dau rețeta imediat și vă provoc la degustare, sâmbătă pe la 12-1, în 13 ianuarie, bag-sama!

Am ajuns la familia Lăzărescu si am fost pus la masă! Am servit o porție de popricaș și am crezut că am atins raiul gastronomic! Un fel de tocană, gulaș, papricaș, mâncare scăzută!

Am pus întrebări! Mi se părea ireal! La fel și papilelor mele gustative și am aflat ce voi da vouă spre degustare, sâmbătă!

Carnea pentru masa de Rugă era diversă! Rață, gâscă, porc, vițel, găină era pregătită de vinerea. Trebuiau legume, ceapă albă, morcoi, ardei, usturoi, câta țelină tocată nu prea mărunt și călită în unsoare de porc sau ulei.

Rațele, Gâștile, porcul și vițelul erau ușor opărite, apoi tăiate bucăți mici și călite după ce legumele aveau o "față"! După o călire mestecată cu linguroiu din lemn de frasin, se punea apă cât acoperea conținutul! No, mai o răchie, mai o poveastă și când era omogenizat cât de cât totul se puneau crumpiri(cartofii) tăiați sferturi, o mână de oriz(orez) și dă-i la mestecat! Pasta de roșii, paprica si pătrunjelul erau ultimele completări la această minunăție!

Vă aștept sâmbătă să vă conving că a noastră gastronomie, rurală, e de căpâtâi când vorbim de turism cultural și valori identitare!”

Citește și Muzeul Astra invită sibienii să deguste răcituri. „Erau și sunt nelipsite de pe masa gospodarilor fiind apreciate mai ales pentru valorile nutritive ca remediu în fața gerurilor de altădată”

foto Muzeul Astra/facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

8 comentarii

Mihai tanase

Acum 1 an

"... gătește pentru vizitatori ,,POPRICAȘ din Banatul Montan”..." Ce este acest POPRICAȘ ?
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios

 

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Pana si limbajul lui Leonardo da Vinci e declarat licentios..
Raspunde

Jiji Berbecali

Acum 1 an

Cam asta e nivelul directorilor pusi politic , asta e bucatar ,cel de la brukental este parfumier sau chimist si chiriac sigur a fost sofer pe la vre-un politician ! Sigur mai sint si altii pe la institutile de stat , destui de multi care nu au ajuns pe competente profesionale ci pe sistemul pile si relatii !!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zzz

Acum 1 an

numele tau spune tot despre cat de calificat esti sa intelegi cat de valoroase sunt rezultatele tipului care face popricas in timpul liber. muzeul din Sb este o insitutie de referinta si, efectiv, face din nimic bici. sa jijiti bine!
Raspunde

@Zzz

Acum 1 an

Da,instituția e valoroasă dar a încăput pe mâna unora fără valoare!Atunci când ești interesat doar să spoliezi,să jumulesti sau să faci bani de pe spatele vizitatorilor să schimbi total menirea pentru care a fost edificat muzeul și să-l transformi într-un talcioc ordinar,cum te aștepți să fii tratat? De noi,nu de cei care te-au pus acolo?
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Dacă-i director are voie să prepare mâncare și să o vândă?Analizele cine le face?Poate carnea-i înfestată!Ori el are o boală și ne îmbolnăvește pe toți! Sau ne otrivește! Avem vreo garanție? Mulți au fost la rugă în Banat!Erau tare faloși bănățenii și te primeau din inimă;goștii stateau în odăile din fața și primeau bucatele cele mai bune fără să-ți ceară ceva!Voi v-ați bătut joc de cei mai mulți și cei mai fideli vizitatori-sibienii iar acum vă scremeți să ne păcăliți și sa ne mai jumuliti o dată.Nu vă mai crede nimeni.Ne ajunge!!

Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Ș. C. Se vrea calificat în învartitor la oale. Nu e rușine. Să aibă grijă să nu-i înlocuiască partidul oala. Și să-i dea o oliță să gătească pentru membri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus