Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Boierii olteni, la cumpărături în Sibiu. Shopping, acum 300 de ani: trimiteai scrisoare și îți venea pachetul acasă. Mai târziu au apărut și reclamele tipărite

Boierii olteni, la cumpărături în Sibiu. Shopping, acum 300 de ani: trimiteai scrisoare și îți venea pachetul acasă. Mai târziu au apărut și reclamele tipărite

Nu erau magazine specializate pentru inele, praf de pușcă, stofe ori condimente, așa cum avem astăzi, însă erau negustori care preluau comenzi de la cei cu dare de mână și livrau marfa. Cumpărăturile erau solicitate prin scrisori, iar marfa venea acasă, după ce era cumpărate din vest sau orient ori era procurată de la alți negustori din țară. Simplist, așa se procura de ce era folositor în casele celor avuți, în urmă cu sute de ani în urmă.

Cartea Lux, modă și alte bagatele politicești, apărută la Editura Humanitas în 2021, atinge inclusiv acest subiect, iar cercetătoarea Mária Pakucs-Willcocks a venit cu detalii în acest sens.

Citește și:

Viața românilor înainte de Unirea din 1859: ”În aceste vizuini subpământene nu e nicio oală, niciun vas. Se culcă îmbrăcaţi în hainele pe care nu le scot niciodată de pe ei”

Liste de cumpărături

Boierii olteni nu aveau de unde să-și procure de-ale casei în Țara Românească, astfel că apelau la negustorii sași ori greci care trăiau în Sibiu, explică Mária Pakucs-Willcocks.

”Boierii din provincie nu ajungeau întotdeauna la marile prăvălii din oraşe. Obţinerea mărfurilor dorite se făcea prin comenzi trimise cu corespondenţa negustorilor renumiţi (sau cunoscuţi) şi caselor comerciale. Una dintre casele comerciale vestite a fost cea ţinută de Constantin Hagi Pop la Sibiu.

Boierii olteni îi scriau cu precădere, pentru orice aveau nevoie: de la praf de puşcă la seminţe de flori, de la fructe exotice la stofe grele, de la căţeluşi şi ogari la peruci, pantofi, doftorii, sticle cu vin, farfurii, confeturi, trăsuri, cai, ceai, cafea, tutun, rozmarin, uleiuri şi multe altele. Unul dintre clienţii casei este şi slugerul Hamza Jianu, care alcătuiește următoarea listă:

„Târguielile ce am poftit pe nepotul Costandin să-mi ia, avgust 29, 1775:  2 solniţe să să facă de argint 1 inel bun, 1 inel lui Costache de granat ,1 inel lui Grigoraşco asemenea, 1 masă de ceale bune, de 12 oameni, 12 şărvete, 1 toc tipsii, 1 toc talere 15 coturi postav. Săbii. Hamza Jianu“”, se precizează în carte.

Hamza Jianu, boierul cu dare de mână care voia să-și facă cumpărăturile prin curier, locuia la Caracal, unde strânsese ceva avere.

Inelele de granat le cumpăra pentru nepoţii lui, Costache şi Grigoraşcu, iar celelalte erau lucruri de-ale casei, comandate în numele soţiei.

Listele de acest fel, trimise la Sibiu sau la Bucureşti, la Iaşi sau la Craiova, sunt nenumărate. Ele oferă indicii relevante privitoare la consum, dar şi la gusturile oamenilor.

”Odată cu mărfurile respective circulă şi informaţii cu privire la calităţile lor, la modul de folosire sau la obiceiurile la modă în alte părţi ale regiunii. Multe din aceste liste – o parte publicate de Nicolae Iorga – evidenţiază preferinţa boierimii din Oltenia pentru lumea vieneză. Negustorul Hagi Pop răspunde acestor dorinţe trimiţându-le produse și mărfuri apreciate.

Boierii se conving astfel că la Viena se stabilesc ultimele tendinţe în modă; vor sublinia deseori în scrisorile lor ca mărfurile cerute „să fie după moda de la Beci“. Graţie acestor liste, aflăm, de pildă, că rozmarinul era încă necunoscut la 1780. Dumitrana Ştirbei cere „rozmalinul de care se face prin grădină“ ca să fie „pentru bucate“. Hagi Pop îi trimite însă stafide negre, aşa că boieroaica își reia cererea. Astfel de încurcături sunt destul de frecvente, mai ales că descrierea mărfurilor se face de multe ori în funcţie de criterii personale, având în minte un model văzut undeva, pornind de la poveştile altora sau de la articolele gazetelor străine. Un alt tip de liste este reprezentat de inventarele de tot felul, făcute în diferite împrejurări sau cu diverse scopuri. Inventarele de avere se alcătuiau, de regulă, după decesul proprietarului”, scrie autoarea.

Documentele de acest fel sunt specifice cu deosebire păturii mai înstărite a societăţii.

Citește și:

Școala în Sibiu, în urmă cu fix 140 de ani: La 12,30 se servea supă și carne de vită. Se studia religie, morală, română, maghiară, matematică, legumărit și economia casnică

Hotelul Împăratul Romanilor în 1790

Negustorul grec

”Un negustor grec din Sibiu și clienţii săi la sfârșitul secolului XVII”, un studiu scris tot de Mária Pakucs-Willcocks vorbește despre rolul unui negustor grec din Sibiu în societate, detalii păstrate datorită minuțiozității cu care și-a păstrat documentele profesionale.

Kozma Potsis (cunoscut și drept Boczi, Buczi sau Kis în documentele vremii), un așa-zis negustor „grec“, venit de la Tîrnovo la Sibiu în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, a reușit să-și extindă activitatea printr-o reţea de asociaţi, comisionari și creditori care se întindea din Bulgaria de azi până în estul Poloniei și sudul Germaniei.

Pe Kozma îl regăsim în variate ipostaze: în postura de negustor care aduce cordovane și ţesături din Imperiul otoman sau care îi asigură principelui Mihai Apafi I și soţiei sale bunurile dorite, de jude ales al Companiei Negustorilor Greci din Sibiu sau de partener al comercianţilor din Viena, Wrocław și Nürnberg.

Kozma a fost un negustor dinamic, care a făcut parte din elita economică a principatului Transilvaniei prin conexiunile pe care și le crease la curtea princiară, dar și graţie bunelor relaţii cu nobilii ardeleni. în 1694, Kozma a murit, lăsând în urmă afaceri neîncheiate și datorii nestinse.

”Moartea lui a fost discutată în Dieta Transilvaniei, iar principele le-a recomandat celor prezenţi să meargă la Sibiu ca să-și recupereze datoriile. Baronul István Apor avea 500 de galbeni daţi cu împrumut, drept care a preluat cu fermitate operaţiunea de lichidare a bunurilor rămase. Cu această ocazie, s-au făcut unele investigaţii: grecii din Sibiu au răspuns la întrebările nobililor, chiar dacă nu avuseseră în mod direct relaţii de afaceri cu Kozma, iar prăvălia lui a fost scotocită în căutarea registrelor și a catastifelor. Nu au fost găsite decât însemnări privind datoriile pe care clienţii din Sibiu le aveau la negustor, nicidecum socotelile privind tranzacţiile importante. Cu toate acestea, informaţiile referitoare la clientela locală a lui Kozma Potsis ne sunt astăzi de mare folos”, scrie autoarea.

În registre figurează în total, figurează 121 de persoane care au cumpărat pe datorie sau au împrumutat diferite sume de bani de la Kozma. Clienţii săi aparţin tuturor păturilor sociale: elita politică a Sibiului, judele regal și familia acestuia, membrii Sfatului, farmacistul, meșterii artizani, dar și destui servitori (care de cele mai multe ori făceau cumpărături pentru stăpâni, iar câte - odată și pentru folosul propriu), fete în casă, calfe și locuitori ai satelor din Mărginimea Sibiului. Clienţii de la sate făceau în general parte din pătura înstărită (preoţii și familiile lor). Spre exemplu, preoţii din Amlaș, Roșia și Săcădate luaseră pe datorie ţesături de mătase și mirodenii; la fel și supra veghetorul poștelor din Săcădate.

Ce le vindea Kozma clienţilor săi? În primul rând, textile: postav englezesc de bună calitate (fajlondis), mătase, tafta de diferite culori, catifea. Apoi mirodenii – șofran, ghimbir, cuișoare, piper –, dar și cafea; mai vindea pe datorie cozi de samur (folosite ca gulere sau la confecţionarea căciulilor), batiste de mătase și bumbac, mănuși. Doamnele, soţiile celor avuţi și fiicele acestora, dar și fiicele preoţilor cumpărau taftale sau mătăsuri colorate și înflorate. Mare parte din datoriile clienţilor către negustor constau în bani. În total, Kozma avea datorii nerecuperate de peste 2.000 de florini bani peșin și în jur de 1.200 de florini în marfă. Registrul său de cheltuieli conturează lumea micilor consumatori sau cercul restrâns al clientelei fidele unei prăvălii la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Citește și:

Sibiul avea port în urmă cu 319 ani, cu peste 20 de ani înainte ca Bega să devină navigabilă. Așa s-au adus în oraș piatra de la Gura Râului și varul din Poplaca

Reclame la prăvălii, în 1790

În 1790, tipograful și editorul Martin von Hochmeister din Sibiu a realizat și a tipărit primul calendar al Sibiului cu informaţii utile pentru locuitorii orașului și pentru vizitatori.

Calendarul cuprindea scurte precizări referitoare la istoria Transilvaniei, date despre genealogia Casei de Austria, note de politică și economie (ca de pildă cursul de schimb și mersul poștei), menţiuni legate de topografia Sibiului, nomenclatorul străzilor, numele meșterilor și adresele atelierelor.

 Alături de acestea, exista și o rubrică privitoare la comercianţi, spune autoarea. Calendarul lui Hochmeister notează 12 prăvălii din Piaţa Mare și din Piaţa Mică, iar printre proprietari amintește și câţiva negustori din Balcani. Ei făceau parte din Compania Negustorilor Greci, asociaţie recunoscută oficial, care, în schimbul plăţii unei taxe, primea dreptul de a face comerţ cu ridicata în orașul Sibiu.

Sibiul, la începutul anilor 1800

Sibiul era atunci reședința regiunii cu același nume, din care mai făceau parte Hunedoara, Alba Iulia, Sebeș, Miercurea Sibiului, Mediaș, Orăștie, dar și alte localități, notează istoricul Răzvan Pop pe blogul său, preluând date din calendarului lui Hochmeister.

În Sibiu erau 14.000 de locuitori și alți 2.000 de funcționari ai capitalei Transilvaniei. Erau la acea vreme 15 biserici sau lăcașuri de cult. Existau două biblioteci, cea a baronului Brukenthal și cea a liceului evanghelic. Cele două astăzi sunt unite în Biblioteca Brukenthal.

Hanurile și cafenelele erau și ele peste 20 în tot orașul de la Împăratul Romanilor, la ”Cei Trei Marocani”. Exista un teatru, un cazinou (ce avea masă de biliard), mai multe săli de bal, numele celui care administra majoritatea acestor locații, fiind cel al lui Phillip Collignon, grădini și terase. Pădurea Dumbrava exista deja ca loc de recreere preferat de sibieni. De asemenea existau diferite societăți și cluburi, cum era ”Societatea Țintașilor”.

Târgurile continuau și se țineau de 3 ori pe an. O dată pe lună, la Sibiu sosea diligența de la Viena. Zilnic, pleca poșta călare din Sibiu spre aceeași capitală imperială. În  Sibiu exista un ziar, de fapt primul ziar din spațiul românesc.

Sursa foto: razvanpop.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Sibian

Acum 3 luni

Deci asa arata hotelul Imparatul Romanilor in 1790?? Bravo!!
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 luni

Pai dacii au inventat aparatul foto
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 luni

Pare a fi o cladire din Orasul de Jos,de la baza Pasajului Scarilor,nu de pe Breter.Turnului cu Mos Ion Roata. Da' daca Herodot de Hermannstadt(zii sa-i zic....Pop) sustine ca-i altfel,cine-s io sa-l contrazic?
Raspunde

Da

Acum 3 luni

Fotografie 1836 Franța.
Raspunde

Emila

Acum 3 luni

Ehe, pe-atunci mai existau boieri în Oltenia. Strămoșii lor au ajuns proletari în arhitecților
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila Elzoroaba

Acum 3 luni

În Găești era mai fain
Raspunde

Valjan

Acum 3 luni

Undeva in anul 1822 s-a realizat o prima fotografie clara de catre inventatorul francez Joseph Nicephore Niepce, pe baza unei descoperiri a lui Johann Heinrich Schultz care presupune ca o combinatie de argint si creta se intuneca la expunerea la lumina. Poza asta de la 1970 o fi fost facuta de un calator in timp...a dracului treaba!!!
Raspunde

Nemer Nick

Acum 3 luni

Grea problema cu anii ăștia!1790, 1970? Unde sunt corectorii de odinioară? Adevărul fiind de cele mai multe ori la mijloc, probabil anul a fost 1880.

Raspunde

Sibian

Acum 3 luni

Cred ca poza cu hotelul a fost facuta de Hochmeister. Am si eu o fotografie alb-negru facuta din turnul bisericii cu Mihai Viteazul cand se lupta la Selimbar ;-)
Raspunde

Adina

Acum 3 luni

Super articolul! Tone de informații interesante. Bravo!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus