Proprietarul restaurantului Prima, închis timp de câteva ore după un control al ANPC, califică decizia comisarilor drept „o bătaie de joc”, iar neregulile constatate - „scoase din context”. Acesta se arată revoltat că instituțiile statului se conduc după acte diferite atunci când efectuează controale. La rândul său, comisarul care a efectuat controlul recunoaște că „în bucătăria restaurantului nu era mizerie”, dar că „ceea ce m-a deranjat cel mai grav a fost fierberea ciolanului împreună cu ambalajul”, subliniind că va urma un nou control.
Vlad Lica este administratorul restaurantului Prima din Sibiu, cunoscut mai ales pentru ciorba de burtă. Potrivit lui, la restaurant se gătesc peste 100 de litri de ciorbă de burtă pe zi, însemnând între 200 și 350 de porții zilnic. Acesta a lucrat în cadrul restaurantului mai mulți ani, iar cu aproape 2 ani în urmă, împreună cu soția, a cumpărat brandul și afacerea, dezvoltând în paralel alte două afaceri în domeniul Horeca – în Avrig și Gura Râului.
Șase controale, dar unul în comunicat
Săptămâna trecută, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au efectuat un control la restaurant, după ce ar fi primit o sesizare de la un consumator. Despre control am fost informați după aproape o săptămână, adică astăzi, 19 februarie. Ce au transmis comisarii de la Brașov, căci au venit de la Comisariatul Regional Pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru Brașov (CRPC Brașov), puteți citi în știrea: „A fost închis temporar restaurantul Prima: produse păstrate în mucegai sau cu termenul expirat și alte nereguli depistate de Protecția Consumatorului”.
„Am fost pe 13 și 14 februarie în Sibiu. Două zile am făcut acțiuni în județ, la Sibiu și Mediaș. Legat de restaurantul Prima, am mers pe baza unei sesizări. Am închis în data de 13, ora 10:30-11:00 și a fost redeschisă a doua zi dimineața”, ne-a spus Csaba Onica, de la CRPC Brașov.
Onica ne-a mai spus că săptămâna trecută au fost verificate în total șase locații de alimentație publică din județul Sibiu, dar că s-a luat decizia ca în comunicat să se menționeze doar despre restaurantul Prima, dintr-un singur motiv: „Acolo, ceea ce m-a deranjat cel mai grav și ceea ce arată atitudinea operatorului, a fost fierberea ciolanului împreună cu ambalaj. În rest, unitatea s-a închis în primul rând din cauza grătarului exterior, unde existau depuneri de grăsime, scurgeri de grăsime și resturi alimentare pe jos”. Totuși, reprezentantul CRCP Brașov menționează că „în bucătărie nu era mizerie”.
Acesta s-a mai referit și la murăturile cu „colonii de mucegai”. Întrebat dacă a transmis vreo recomandare proprietarilor restaurantului cu privire la produsele de casă, Onica ne-a spus doar că „așa cum poate să facă o ciorbă, poată să facă și murături”. „Dacă, din punct de vedere legal, poate să facă o ciorbă sau orice fel de preparat, tot așa poate să facă o murătură, numai că acel produs să fie sigur și să nu prezinte modificări organoleptice (...) Nu se pune la îndoială calitatea și priceperea oamenilor din bucătărie. A fost o scăpare de a lor, pe viitor noi oricum o să mai avem unitatea în vizor și vom vedea dacă au învățat din această experiență sau nu”, ne-a mai transmis Csaba Onica.
Proprietarul Prima: „Noi suntem supuși la o grămadă de controale”
„Într-adevăr, s-a luat decizia de închidere pentru câteva ore, care din punctul meu de vedere este nedreaptă, pentru că nu erau motive. Problema lor a fost doar pentru scurgerile din poza cu ulei. Oricum, pozele sunt scoase din context, vă invit să fotografiați”, a fost prima reacție a proprietarului restaurantului Prima, Vlad Lica, atunci când l-am contactat pentru a-i solicita o reacție cu privire la informațiile transmise de CRCP Brașov.
„Murăturile, într-adevăr, sunt de casă și ele au acea depunere, dar așa sunt cele făcute de casă, fără aditivi, fără nimic. Noi suntem o bucătărie în care nu folosim nici măcar vegeta, nici măcar un conservant. Pozele sunt scoase din context: ei fac poze la trei pete din toată bucătăria. Nu există, este bătaie de joc ce fac cu noi. Noi funcționăm de 30 de ani, nu pot să le permit să-și bată joc de numele nostru cu 3 poze (...) Dar asta este, o ducem cu capul sus”, a mai comentat Vlad Lica, invitându-ne să vizităm bucătăria restaurantului.
Acesta a recunoscut că „în zona grătarului, într-adevăr, se mai scurge grăsime”, dar că se face zilnic curățenie. În ceea ce privește alte nereguli menționate în comunicat, Lica spune următoarele:
„Ei zic despre carne că a fost expirată, dar nu e așa; ele au două termene, nu e vina mea că Ioneda (producătorul de la care cumpără micii - n.n.) așa își produce eticheta. (Ne arată o caserolă, pe care scrie că produsul poate fi păstrat 90 de zile la temperatura de -18 grade Celsius – n.n.) Greșeala angajaților e că nu au lipit o etichetă cu data decongelării. Eu trebuie să mai angajez un om, ca să facă etichete, conform ANPC. Dar nu poți spune că e stricată carnea. Putea să spună că lipsește eticheta. Ați văzut culoarea cărnii în poză.
La fel, ei zic de cotlet și de ceafă că erau expirate; nu erau expirate, nu aveau lotul trecut pe etichetă, atât. Deci, nu puteți să-mi spuneți că o carne era expirată și, în primul rând, nu decid ei chestia asta, dacă o carne este stricată sau nu; decide o analiză de laborator, care nu s-a făcut.
Curățenia la grătar: în 5 minute a fost curat acolo.
Ei fac poze de foarte aproape poze la 3 firimituri. În rest, dacă vedeți și în poze, tot ce e inox, este lună bec.
Ei scriu de ciolane, dar ciolanele erau în pungi pentru vidat, sunt pungi speciale pentru așa ceva.
Eu am analizele pentru orez, pentru ciorba de burtă de la laboratorul DSVSA, că pot să păstrez 48 de ore între 0 și 4 grade. Ei vin și-mi spun că n-am voie, că sub 60 de grade trebuie să arunc. Ce facem? Eu de cine ascult?
Dacă mergem în Kaufland, găsim orez preparat în frigider, găsim fasole preparate. Le cumperi, te duci acasă și le pui în microunde. La mine la restaurant de un an de zile îmi spune că trebuie să le arunc seara.
Noi de cine mai ascultăm? Sunt două instituții ale statului român.
Din punctul meu de vedere, nu e corect ce se întâmplă și ce fac cu noi. Ați văzut, știți bine ce au făcut în Sibiu (cu referire la controalele din septembrie 2023 – n.n.). Și nu spune nimeni nimic de frică”, constată Vlad Lica.
Întrebat de ce le e frică oamenilor să vorbească, dacă se consideră nedreptățiți, antreprenorul răspunde: „Noi suntem supuși la o grămadă de controale și ne pot face mult rău, știți bine. Inclusiv prin comunicatele acestea de presă. Vă dați seama cât rău ne fac ei acum”.
Lica spune că în cadrul restaurantului muncesc 12 angajați, inclusiv cinci cetățeni străini, din Sri Lanka.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 38027
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
R
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Newman
Acum 4 ore
Newman
Acum 4 ore
C