După mai mult de un an de la deschiderea secțiunii de autostradă Sibiu-Boița, zeci de proprietari care au fost expropriați rămân nu doar fără despăgubiri, pe care le consideră „bătaie de joc”, dar și cu documentațiile încă nefinalizate. Între timp, aceștia achită impozitul pe întreaga suprafață deținută, inclusiv pentru suprafețele pierdute.
Oficialii companiei Primul Meridian SRL, care reprezintă CNAIR și Ministerul Transporturilor în procesul de expropriere a persoanelor afectate de construcția autostrăzilor, a ajuns astăzi în comuna Șelimbăr. Reprezentanții acestora i-au invitat pe proprietari cu actele pentru a le consulta în vederea inițierii procedurii dezmembrării terenurilor pentru obținerea noilor certificate cadastrale. Câteva zeci de locuitori din Mohu, Veștem și Șelimbăr au venit la discuții.
Inginerul Răzvan Luca ne-a explicat că are loc întocmirea documentațiilor cadastrale pentru terenurile afectate de autostradă. Cu alte cuvinte, e un proces birocratic necesar pentru ca proprietarii afectați să aibă și în acte terenul care le-a rămas și în realitate, după expropriere. „Inițial am chemat oamenii care au deja cărți funciare și au localizare. Adică pentru numărul cadastral pe care îl dețin se va face o actualizare: unde este o bucată de teren care le rămâne și care e pe partea care se suprapune cu autostrada. Și automat se va putea scădea de la impozit partea care se suprapune cu autostrada. Ulterior se vor face comisiile pentru despăgubiri ca să-și primească banii pe teren”.
Potrivit lui, nu există mari probleme, singura nemulțumire fiind legată de prețul pe despăgubiri. „Dar acesta a fost prețul calculat la grila notarilor. Identificările inițiale au fost făcute de altcineva. Noi am preluat lucrarea din stadiul unde urmează să facem cărțile funciare, adică culoarul de autostradă a fost deja actualizat”, a precizat Luca.
Primul Meridian SRL este o companie înființată în anul 1994 în Slatina, județul Olt. Domeniul principal de activitate este activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea. În 2022, a raportat o cifră de afaceri de 17,6 milioane lei.
Turnul Sfatului a discutat cu unii dintre cei care au fost expropriați pentru a face loc autostrăzii.
Eugen Glatcă este din Brașov, dar are o casă în Veștem, el fiind a patra generație care o deține, împreună cu două loturi de teren de aproximativ 2.000 mp. După construcția secțiunii Sibiu-Boița din autostrada Sibiu-Pitești a rămas fără aproape 600 mp:
„Mi-a luat din mijloc de la fiecare. Treaba este că acele capete au fost folosite de ei pentru drumuri de acces. Al doilea lucru este faptul că tot eu plătesc impozitul până acum, toată lumea plătește așa. Mi s-a luat aproximativ 600 mp de la amândouă dintr-un total de vreo 2.000 mp, iar despăgubirea este de 2 lei/mp (...) Eu am actele, intabulate de mine, plătite de mine. Multă lume nu are”.
Cornelia Stoica a venit la primăria Șelimbăr împreună cu soțul ei din Mohu. Ei locuiesc în municipiul Sibiu, dar au teren în localitatea Mohu, moștenit de la părinți. În cazul lor, este vorba de o suprafață de peste 4.500 mp pe care au pierdut-o, soții Stoica arătându-se indignați pe valoarea despăgubirilor pe care ar trebui să le primească.
„Afectați suntem în primul rând din cauza prețului, care este de mizerie. Numai nervii care ți-i face și plimbatul pentru hârtii... Din 6.400 mp pentru autostradă ne-au luat 4.600 mp”, ne-a spus Cornelia Stoica.
Potrivit ei, suprafața rămasă este în ambele părți ale autostrăzii, ceea ce face și mai dificilă o eventuală vânzare a terenului. „Rămâi cu o bucată de 237 mp într-o parte de autostradă, pe care cine ți-i cumpără? Ce să facă cu ea? În partea cealaltă sunt 1500 mp.
Despăgubirea, după tabelele lor, dacă acestea vor rămâne în vigoare, primim 9.300 de lei pentru 4.600 mp. Vă spun din proprie cunoștință: am vândut teren acum 2 ani cu 10 euro/mp. Când s-a făcut centura Sibiului, tata a primit tot de la CNAIR 4 dolari/mp. E o diferență. Acum nici măcar 2 dolari. 2 lei? E bătaie de joc”, mai spune femeia.
O altă femeie tot din Mohu ne-a spus că a din 2.300 mp suprafața afectată a fost de peste 300 mp.
Tot din Mohu, Nicolae Cătană spune că așteaptă să se facă actulizările necesare în cartea funciară. Potrivit lui, din două terenuri cu o suprafață totală de aproximativ 6.000 mp, câte 1.000 și ceva de mp au fost afectați din fiecare, în total - 3.000 mp. „Acum așteptăm să facă dezmembrările. Ideea cu despăgubirile nu prea o așteptăm”, a spus resemnat bărbatul.
În rând aștepta și un tânăr din Șelimbăr, care spune că și-a cumpărat un teren de 2.100 mp în zonă și acum practic a rămas fără el și riscă să primească cam cât a cheltuit la notar: „N-ai ce discuta aici, dai cu subsemnatul și atât (...) Eu aveam 2.100 mp și am rămas cu 180 mp. Și trebuie să vin cu elicopterul ca să ajung, că e închis accesul. Iau (ca despăgubiri) cât am plătit la notar: despăgubirea e 1,8 lei”.
În toamna anului trecut, primarul din Boița a anunțat că va contesta în instanță banii pe care îi va primi în urma exproprierilor de pe cele două autostrăzi care vor tranzita localitatea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 8091
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Mircea
Acum 2 ore
Carmencita
Acum 2 ore
Eu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Turist