Primăria Boița va contesta în instanță banii pe care îi va primi în urma exproprierilor de pe cele două autostrăzi care vor tranzita localitatea, a anunțat primarul localității, Nicolae Cocoș.
Doar că, în acest moment, asta nu se poate face pentru că nu au intrat banii în conturile comunei. ”Nici măcar nu s-au emis deciziile individuale pe tronsonul 1 din Sibiu Pitești”, explică primarul.
În aceste condiții, Ministerul Transporturilor a anunțat că lansează procedura pentru noi exproprieri în localitate. Acestea necesare construirii ecoductelor, pasajele de peste autostradă, care vor fi folosite de animale.
Citește și:
Încep exproprierile pe lotul de autostradă Boița-Cornetu: Proprietarii a 740 de imobile despăgubiți
”Îi dăm în judecată”
Pentru Lotul 2 din Sibiu – Pitești s-au făcut exproprierile în decembrie, explică primarul, anunțul recent al Ministerul Transporturilor se referă la exproprieri suplimentare. Nicolae Cocoș crede că vor mai fi și altele.
”Acum se fac exproprieri suplimentare pentru ecoductele pe unde trec animalele. Fiind în faza de proiectare, aceste trasee nu sunt definitive și e normal să mai apară mici modificări. Față de tronsonul 1 și autostrada Sibiu – Făgăral, pe lotul 2 din Sibiu Pitești e mai bine, pentru că majoritatea terenului este al UAT-ului și atunci e simplu, e un singur proprietar.
La celelalte lucrări am avut mari probleme, pentru că noi neavând colectivizare a fost complicat. Exproprierile s-au făcut după proprietarii intabulați pe la 1900, ori acum e evident că lucrurile nu mai stau așa. Dar nu s-a făcut deocamdată nicio plată, nici măcar pe tronsonul 1 din Sibiu – Pitești, unde se circulă de aproape un an.
Noi, primăria, vom contesta prețurile acordate pe exproprieri, dar nu putem face asta deocamdată pentru că nu avem decizia individuală. Suntem în 2023 și nu avem încă decizia. Până când nu e decizie, nu se poate contesta, pentru că nu ai actul. Se circulă de un an de zile aproape pe autostradă și oamenii nu și-au promit banii”, spune primarul.
Localitatea va fi acoperită, de anul viitor î proporție de aproape 100% de Carte Funciară, spune Cocoș.
”Doar ce e sub autostradă nu am mai putut face cadastru. Acolo nu știm ce soluție vom găsi”, spune primarul.
Citește și:
Ecoduct de 210 metri la Lazaret
Ecoductele sunt pasajele peste autostradă pentru protecția bidiversității, practic, două zone de acces pentru permeabilitatea animalelor care să poată trece de o parte și de alta a autostrăzii de pe Valea Oltului. Pentru cele două puncte, LȘazaret și Călinești se fac acum noi exproprieri.
Pe lotul 2 Boița-Cornetu (31 km.) ecoductul de la Lazaret (jud. Sibiu) va avea 210 metri, iar pe lotul 3 Cornetu-Tigveni (37 km.) ecoductul de la Călinești (jud. Vâlcea) 220 de metri.
Pe Lotul 2, Mapa-Cengiz trebuie să predea proiectul tehnic în februarie-martie 2024 pentru că are termen de 18 luni calculat din iulie 2022 și 50 de luni pentru execuție. Pentru Lotul 3 al italienilor de la WeBuild etapa de proiectare se încheie în februarie 2024 (12 luni), iar durata de execuție este de 45 de luni. Dacă se respectă termenele și nu întârzie avizele de mediu este de așteptat ca în vara viitoare să înceapă efectiv lucrările la tunelurile dintre Tigveni, Cornetu și Boița.
”Aici este necesară ocuparea unei suprafețe de 3.742 mp aparținând proprietății publice a statului și o suprafață de 7.869 mp aparținând proprietății publice a unităților administrativ-teritoriale Boița și Turnu Roșu din județul Sibiu”, se arată în Nota de Fundamentare.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 3899
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mihai tanase
Acum 1 oră
Asa ceva...
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Bebe