Vineri,
12.04.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Centrala Hidroelectrică de la Voila mai are puțin și se revarsă: are nevoie urgentă de decolmatare. Prefect: Gradul de colmatare e de 88%

Centrala Hidroelectrică de la Voila mai are puțin și se revarsă: are nevoie urgentă de decolmatare. Prefect: Gradul de colmatare e de 88%

Centrala Hidroelectrică Voila, din județul Brașov, are, la acest moment, gradul de colmatare de 88% și trebuie luate de urgență măsuri, prin dragare, pentru care va fi nevoie de autorizări, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Brașov.

Așa reiese din prezentarea făcută marți, la Prefectura Brașov, în fața specialiștilor brașoveni din domeniul mediului, de către directorului Sucursalei Hidrocentrale Sebeș a Hidroelectrica SA, Ovidiu Nicolae Spătari.

„Gradul de colmatare de 88% implică unele riscuri, având în vedere faptul că astfel a scăzut capacitatea de tranzitare a undelor de viitură. Din fericire, în ultimii ani nu s-au înregistrat situații excepționale în privința debitelor pe râul Olt, în zona acestei amenajări, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie pregătită pentru atare situație. De altfel, și legea prevede că deținătorii de construcții hidrotehnice au obligații privind întreținerea și exploatare a acestora. Toți cei prezenți la întâlnire de astăzi au înțeles necesitatea operațiuni de decolmatare, care, cel mai probabil, se va face prin dragare, iar instituțiile abilitate din județul Brașov vor ajuta Hidroelectrica pentru îndeplinirea procedurilor legale și buna desfășurare a acestor lucrări”, spune prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii.

Centrala Hidroelectrică Voila a fost pusă în funcțiune în anul 1989, în scopul producerii energiei electrice, dar și în acela de a asigura tranzitarea debitelor în aval în cazul producerii unor viituri. Astfel, decolmatarea are în vedere asigurarea protecției populației și bunurilor materiale, asigurarea unui luciu de apă pentru speciile acvatice și, nu în ultimul rând, menținerea capacității de producție a energiei electrice.

Sursa foto: Salut Făgăraș

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Gigi

Acum 1 lună

Ce tot decolmatați? Noi vrem să ne păstrăm tradițiile! Huooo UE cu regulile tale cu ape curate!
Raspunde

Didulescu

Acum 1 lună

cat plastic....
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Nici rusii n-o mai pot decolmata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus