Marţi,
24.06.2025
Cer Senin
Acum
13°C

Stațiile de încărcare pentru mașini electrice, blocate de mașini parcate. Acuzații de nesimțire și reacția Primăriei Sibiu

Stațiile de încărcare pentru mașini electrice, blocate de mașini parcate. Acuzații de nesimțire și reacția Primăriei Sibiu

În ultima perioadă, pe măsură ce a crescut numărul stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice din municipiul Sibiu, s-au înmulțit situațiile în care spațiile respective sunt folosite ca simple locuri de parcare, spre nemulțumirea proprietarilor de mașini electrice. Astfel de situații apar în special în zonele de blocuri, unde numărul locurilor de parcare disponibile este limitat.

Un astfel de exemplu am primit pe adresa redacției în această dimineață (foto principală). Un cetățean nemulțumit ne-a transmis fotografia de mai sus, unde o mașină cu motor cu combustie internă a fost parcat pe spațiul unei stații de încărcare pentru mașini electrice. Evenimentul a avut loc în parcarea supraetajată din cartierul Hipodrom. Mai mult decât atât, stația a fost blocată o jumătate de zi.

”Aș dori să sesizez o parcare interzisă a unui autoturism pe combustie internă pe locurile destinate exclusiv mașinilor electrice în numărate ocazii - cel puțin cinci din câte am văzut eu - în parcarea din Hipodrom. Mașina efectiv este parcată acolo peste noapte”, ne-a transmis un sibian.

Nemulțumirea a fost transmisă și reprezentanților Primăriei Sibiu, în așteptarea unui răspuns. Municipalitatea sibiană a investit în parcarea respectivă peste 24 milioane de lei, fiind formată din peste 320 de locuri de parcare, precum și patru stații de încărcare dotate cu câte 2 prize Type2, adică se pot încărca simultan opt autovehicule.

O situație similară, în care șoferii se acuză de nesimțire și lipsă de respect, se întâlnește și în alte stații de încărcare din Sibiu. Spre exemplu, pe strada Rahovei un șofer a găsit de mai multe ori stația blocată de mașini parcate pur și simplu. Cine locuiește în zonă și nu găsește seara loc de parcare liber lasă mașina în stație.

Bărbatul și-a exprimat nemulțumirea pe rețelele sociale, întrebându-se dacă angajații primăriei pot lua măsuri în acest sens. ”Stația de încărcare are un regulament de funcționare diferit de cel al parcărilor și atunci poate fi ridicată de cei de la ridicări? Cum sesizez problema, că nu pot spune că este parcare neregulamentară, întrucât nu este o parcare?”, se întreabă sibianul.

Conform Serviciului Public Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea Domeniului Public Sibiu, în orașul nostru funcționează 15 stații de încărcare vehicule electrice, tariful serviciului de încărcare este de 1 leu/KWh. Este vorba despre stațiile publice, amplasate de primăria Sibiu, altele decât cele din parcările centrelor comerciale, magazine sau benzinării.

Reporterul Turnul Sfatului a solicitat oficialilor Primăriei Sibiu un punct de vedere pe această temă, precum și câteva indicații pentru sibienii care găsesc stațiile de încărcare blocate. Cum pot ei să procedeze? Pe scurt, anunță Primăria de problemă și mașinile vor fi pur și simplu ridicate.

Întregul răspuns oferit cititorilor Turnul Sfatului îl postăm mai jos:

”Stațiile de încărcare a vehiculelor electrice sunt publice și pot fi utilizate contra cost (1 leu/kWh), în condițiile HCL nr. 101/2022, de către toți posesorii de vehicule electrice sau hibride. Locurile de parcare destinate mașinilor electrice conectate pentru încărcare pot fi utilizate doar pe perioada încărcării. Această regulă este precizată pe indicatoarele amplasate lângă stațiile de încărcare (vezi foto mai sus).

Cetățenii care își lasă mașinile parcate pe aceste locuri în afara perioadei de încărcare sunt pasibili de sancțiune contravențională, încălcând art. 7 litera e din HCL nr. 210/2001, modificată prin HCL nr. 461/2020. În aceste cazuri, amenda este de 100-200 lei pentru persoane fizice și 250-350 lei pentru persoane juridice. De asemenea, în aceste cazuri se poate dispune măsura ridicării vehiculului în baza art. 24 ind. 2 din OG nr. 21/2002.

În egală măsură, dacă proprietarul unei mașini care nu este electrică sau hibridă parchează pe locurile rezervate stației de încărcare, acesta va fi de asemenea amendat, putându-se dispune ridicarea mașinii și în acest caz”, a informat Primăria Sibiu.

Un detaliu interesant este acela că în 2023 Poliția Locală a aplicat două amenzi în astfel de cazuri, iar în 2024 a fost aplicată deja o amendă.

Primul bloc ridicat de Primărie pentru mașinile sibienilor e gata. ”Îi trimit băiatului din Germania o poză”

1 leu/ Kwh la cele 10 noi stații publice de încărcare a mașinilor electrice puse în funcțiune de vineri, în 8 locații din Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Emil

Acum 1 an

Cine nu e nesimtit, nu e roman adevarat.
Raspunde

O parere

Acum 1 an

la fel se intampla si cu locurile de parcare pentru persoane cu dezabilitati din mall-uri si supermarket-uri in Sibiu. In alte orase problema este rezolvata prin ridicarea acestor masini chiar si din parcarea mallu-rilor ! In Fodoristan insa nimic nu este posibil!!!
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 an

Ce-i asa de greu? Sunat la milita locala si ridicat masinile care ocupa locul de parcare pentru electrice. Daca nu o pot ridica din parcarea etajata, sa o tracteze afara. Greu ii pentru multi...
Raspunde

7Ani

Acum 1 an

Ne miram sau a devenit o normalitate sa fim indiferenti, chiar nesimtiti, de nevoile celor din jur? Cand aveti drum la orice supermarket, magazin vedeti cati parcheaza pe locul destinat celor cu handicap, desi sunt zeci de locuri libere la efectiv 20,30 metrii. Pe zi ce trece am sperante tot mai mici ca ne civilizam.
Raspunde

Sandokan

Acum 1 an

Primele locuri care se ocupa in parcarile supermarket-urilor sunt alea pentru persoanele cu handicap, de persoane care n-au alt "handicap" decat tupeul, nesimtirea, lipsa de respect, adica ceea ce e apreciat la noi in ultimul timp. Parcarile pentru masinile electrice au sanse mici sa ramane libere atat cat in tara asta nu exista educatie, respect si spirit civic. Doar aplicarea legii (amenda, ridicarea masinii) poate sa rezolve problema.
Raspunde

Radu

Acum 1 an

Bine de știut că se poate interveni... deocamdată se vede că doar cu binișorul, cu amendă... În Hipodrom pentru mașina din poză nu cred că se prea poate face ridicarea că nu e loc. Ar trebui imobilizare roți și plata la fel ca la ridicare...
Raspunde

Elena

Acum 1 an

Buna ziua, In parcarea supraetajata din Hipodrom, locurile de la parter sunt pentru vizitatori și abonatii care au abonament fara loc rezervat.De foarte multe ori aceste locuri sunt ocupate de cei care au locuri rezervate la etajele superioare și subsol. Sau făcut mai multe sesizări pe acesta tema dar se pare că nu se ia nici o măsură iar domnul cu Porsche lasă mașină aproape în fiecare seară la statia de încărcare.

Raspunde

Eu

Acum 1 an

Apropo de electrice, sunt unii care acopera bordul cu un carnetel sa nu se vada ca masina este incarcata 100%, si ocupa locul 3-4 ore. Desi vad pe aplicatie ca e incarcata, nu o muta sa poata sa incarce si altul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus