În timp ce activitatea procurorilor DNA se încăpățânează să zacă în anonimat, procurorii sibieni anunță că statisticile întocmite la nivel național îi plasează pe primul loc la operativitate și pe locul trei în ceea ce privește dosarele de corupție trimise în instanță.
În Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu organigrama are loc pentru patru procurori în funcții de conducere și alți 11 în posturi de execuție. În cursul anului trecut,11 este numărul procurorilor care au ocupat și funcțiile de conducere și cele de execuție (patru posturi au fost vacante) și în sarcina cărora a intrat soluționarea a 2.424 de dosare. Numărul este cu 28,5% mai mare decât cel înregistrat în 2022, iar asta și pentru că procurorii de la Sibiu au preluat cauze și de la alte parchete din județ unde se înregistrează deficit de personal.
Raportat la numărul de dosare de soluționat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu este pe locul cinci între parchetele de nivel județean, arată Bogdan Dancu (foto), prim-procurorul de la Sibiu, citând statisticile Ministerului Public pe anul trecut. „Suntem devansați doar de parchetele orașelor mari, precum București, Iași, Constanța și Cluj. Și peste activitatea unor parchete din reședințele unor județe precum Timiș sau Brașov”, a declarat Bogdan Dancu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-o conferință de presă organizată în cursul zilei de marți.
Din dosarele aflate în lucru anul trecut au fost soluționate 1.576 (cu 46% mai multe decât în 2022), ceea ce plasează procurorii sibieni pe locul trei la nivel național în clasamentele parchetelor din reședințele de județ. Trimise în judecată din cele soluționate au fost 150 de dosare (locul 6 la nivel național).
„În activitatea proprie a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, în cursul anului 2023 procentul de soluționare a cauzelor raportat la totalul cauzelor de soluționat a fost de 65%, astfel încât unitatea noastră de parchet se situează pe locul 1 între parchetele de nivel județean, conform statisticii Ministerului Public pe anul 2023 în ceea ce privește operativitatea soluționării cauzelor”, Bogdan Dancu, prim-procuror
Corupție și evazioniști: „faceți cât am de plată și eu achit”
Activitatea procurorilor anticorupție de la Alba Iulia (în jurisdicția cărora intră și județul Sibiu) a fost preluată, încet-încet, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu: de la dosarele de corupție ale agenților de la Poliția Rutieră, la cel în care a fost condamnat șeful Cancelariei Prefectului ori a fost trimis în judecată reprezentantul președintei CJ Sibiu în diferite comisii de concurs, procurorii sibieni au ajuns să instrumenteze tot mai multe dosare de corupție.
„În domeniul combaterii infracțiunilor de corupție s-au dispus soluții de trimitere în judecată prin rechizitoriu într-un număr de șapte de dosare penale, fiind trimiși în judecată opt inculpați, din care unul în stare de arest preventiv, ponderea dosarelor trimise în judecată din totalul cauzelor soluționate fiind de 35%, remarcându-se faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu se află pe al treilea loc în această ierarhie a parchetelor de nivel județean după parchetele Maramureș și Sălaj”, se arată în comunicatul dat publicității de către Dancu.
În ceea ce privește dosarele deschise pentru evaziune fiscală, procurorii sibieni anunță finalizarea cu rechizitoriu a trei dosare. Alte șase dosare au fost clasate după ce oamenii de afaceri vizați au plătit prejudiciile, dobânzile și penalitățile prevăzute de lege. În acest sens, Dancu a amintit de cazul unui om de afaceri care, pentru a scăpa de pedeapsa penală, a plătit 2.393.180 de lei: 1,24 de milioane de lei a reprezentat prejudiciul produs, aproape 900.000 de lei – accesoriile aplicate de Fisc, alți 250.000 de lei reprezentând penalitatea de 20% din debitul principal (prejudiciul inițial), de plata căruia era condiționată aplicarea „clauzei de nepedepsire”.
Șase este numărul dosarelor care, anul trecut, au fost clasate, deoarece inculpații au decis să plătească prejudiciul, penalitatea de 20% și accesoriile. „«Faceți cât am de plată și eu achit», așa ne spun, în cele din urmă, unii dintre cei anchetați”, arată prim-procurorul sibian.
„Unitatea noastră de parchet s-a situat în anul 2023 pe locul 1 în ceea ce privește operativitatea soluționării cauzelor, pe locul 5 la numărul dosarelor de soluționat, pe locul 3 la numărul dosarelor soluționate, pe locul 6 la numărul de dosare soluționate cu trimitere în judecată între parchetele de nivel județean, conform statisticii Ministerului Public pe anul 2023”, Bodan Dancu, prim-procuror
Două parchete cu personal puțin
Pe lângă Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, în județ mai funcționează parchetele de pe lângă judecătoriile din Sibiu, Mediaș, Agnita, Săliște și Avrig. Două dintre acestea au probleme de personal, arată Bogdan Dancu. La Mediaș, din cele șase posturi (unul de conducere), unul singur este ocupat, alți doi procurori fiind delegați să ajute în municipiul de pe Târnava Mare.
Mai grea este situația de la Agnita: pe cele trei posturi lucrau doi procurori, dintre care unul s-a pensionat, iar altul a devenit judecător. Doar delegarea de procurori a mai menținut deschise ușile procuratorii de pe Valea Hârtibaciului. „Suntem nevoiți să delegăm”, a mai arătat Dancu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: parchetul de pe langa tribunal , sibian platit mil lei scape pe , prim-procuror , dosare coruptie sibiu , statistica procurori , bogdan dancu , evaziune fiscala sibiu , Ministerul Public
Vizualizari: 12484
Ultimele comentarii
Acum 9 minute
@Emil
Acum 1 oră
Z
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
...
Acum 2 ore
Emil