Miercuri,
17.04.2024
Innorat
Acum
10°C

Expert sibian finanțat de National Geographic Society să studieze rechini și pisici de mare care au trăit în Transilvania cu milioane de ani în urmă

Expert sibian finanțat de National Geographic Society să studieze rechini și pisici de mare care au trăit în Transilvania cu milioane de ani în urmă

Muzeograful sibian dr. Nicolae Trif va desfășura începând din luna aprilie a acestui an, un proiect de cercetare finanțat de prestigioasa instituție de explorare și cercetare, National Geographic Society. Anunțul a fost făcut de Muzeul Național Brukenthal Sibiu prin Muzeul de Istorie Naturală Sibiu.

Proiectul, cu titlul "Rechini și pisici de mare fosile din Oligocenul și Eocenul Bazinului Transilvaniei (România)" implică o extinsă cercetare în teren și laborator cu o echipă complexă de specialiști în diverse ramuri ale paleontologie (paleoecologie, vertebrate, nevertebrate, medii sedimentare, etc.), dar și cu voluntari care au avut o activitate excepțională în cadrul muzeului.

"Sunt deosebit de onorat că National Geographic Society m-a desemnat caștigător în concursul pentru finanțarea unui proiect foarte important pentru cercetarea paleontologică din Romania. Consider că era absolut necesar, domeniul paleontologiei peștilor cartilaginoși fosili din Romania fiind de interes internațional major", a declarat Nicolae Trif.

nicolae trif

Alături de Nicolae Trif vor participa alte 7 persoane din mai multe universități și institute de cercetare din România dar și un specialist în imagine și electronică. Sunt implicați cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca prin Facultatea de Biologie și Geologie și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului dar și de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Geografie și Geologie precum și persoane neafiliate (în ordine alfabetică): Conf. univ. dr. Ramona Bălc (nannoplankton calcaros), Șef. lucr. Dr. Raluca Bindiu-Haitonic (foraminifere), MSc. st. George Gabor (foraminifere), Dr. muz. Sergiu Loghin (ostracode și sedimentologie), Șef. lucr. dr. Cristian Mircescu (interpretări microfacies), ing. Călin Nemeș (optică și electronică), ing. Vasile Todoran (r.).

"Este un lucru important pentru instituția noastră să avem un astfel de proiect finanțat de una dintre cele mai importante societăți de cercetare din domeniul științelor naturii din lume - National Geographic. Am vorbit telefonic cu reprezentații instituției din New York și erau foarte bucuroși că pot să finanțeze un astfel de proiect. Încă de la venirea mea ca manager am vorbit cu dl. Trif și l-am susținut și încurajat să cerceteze pe teren urme de vietăți fosilizate din bazinul Transilvaniei. Am prezentat dinți de rechini descoperiți lângă Sibiu, am tipărit și catalogul de Paleontologie a Muzeului de Istorie Naturală și iată că cercetarea continuă. Domnul Nicolae Trif a primit cu acesta ocazie și titlul onorific de "Explorator National Geographic 2024", este un specialist deja cunoscut în studiul rechinilor fosili din România fiind acum un membru nou al comunității de exploratori. Îl felicit și așteptăm rezultatele cercetării. Cu siguranță vor fi surprinzătoare!", a declarat și Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Brukenthal.

În prima etapă va avea loc cercetarea în teren cu deplasarea întregii echipe a proiectului în partea de nord și nord vest a României, acolo unde se află mai multe locații de interes paleontologic. Va urma apoi etapa de laborator în care se vor prelucra specimenele colectate, se vor desfășura analize specifice, pentru stabilirea mai exactă a vârstei materialului colectat dar și pentru reconstituirea condițiilor de paleomediu. Participarea specialiștilor din mai multe sub-domenii ale paleontologiei va asigura o cercetare complexă și integrată.

Rezultatele vor fi prezentate atât publicului larg cât și studenților și specialiștilor în domeniul paleontologiei dar și din domenii conexe precum ecologia, mediului înconjurător și biologiei, în cadrul unor conferințe și a unor scurte expoziții temporare.

Citește și: 

Expert sibian susținut de National Geographic

Paleontologul sibian care a descoperit o nouă specie de crocodili preistorici în județul Sibiu: Vrem să continuăm cercetările în teren

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosu

Acum 1 lună

Povesti pe pita! Aici mai intai o fost Burebista, apoi or venit Decebal si cu Traian. Atat!
Raspunde

Frau Schiller

Acum 1 lună

Paleontologia si arheologia sunt doua discipline diferite.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 lună

Nuuuu, o fost...T-Rex baronus primordialis.Nu au existat daci,romanii au intalnit de fapt huni si goti.Apoi au fugit ca veneau colonistii saxoni care si ei au fugit.Acum pe bune,sunt unii obsedati de originile noastre.Ii putem trimite la ele.Pt studiu.
Raspunde

Rosu

Acum 1 lună

Cred ca n-ati inteles planul globalistilor: vor sa deie drumul la apa peste noi sa creasca pisici de mare si rechini. Se cheama retrocedare. Inca una. Definitiva.
Raspunde

Magna Horreum

Acum 1 lună

Până acum, puteam sa jur că sunt campionul frecării mentei la serviciu. Constat, cu regret, că domnul cercetător m-a întrecut.
Raspunde

Magna Pilleum

Acum 1 lună

Esti un dobitoc ca si Horia al tau , care il studiaza copiii la scoala dar nimeni nu le spune , ca pana la urma a fost un dobitoc. S-a excitat de la intalnirile cu Iosif al II -lea si a dorit sa-si arate prostia in toata Transilvania.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 lună

Noroc ca iobagii cuminti,spalati pe cap,au stat rontaind pita cu slana si fericiti si robotind pt baron.Ca poate eram liberi de atunci..
Raspunde

Gradinuta

Acum 1 lună

Are si omul asta gradinuta lui . Buna, rea e a lui!
Raspunde

Kiki Riki

Acum 1 lună

Noroc cu Chituţă ca s-a bagat si el in seama, nu se putea fara el. Pai mai lua dl cercetator banii daca nu vorbea Chituţă la telefon cu New York-ul? Haoleu, ne-am ajuns, marii cercetatori de rechini din Romanica. Astia vor sa-l intreaca pe Antipa, poate sa descopere niste dinozauri zburatori pe fundul oceanului romanesc.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 lună

penibilul la + infinit :))) pe asta l-aș pune sa sape zilnic o groapă de 2/2 în căutare de fosile,rechini și ce-o mai vrea el,fara posibilitate de renunțare.:))
Raspunde

Alt croitor..

Acum 1 lună

Asa evoluam cu siguranta..ce sa sapi,sa gandesti la ce ai gasit,sa reconstitui,e greu ,nu se face...No,dacai musai,hauuuu..
Raspunde

Rechinel

Acum 1 lună

Cine e sef de proiect vesnicul interimar?? In colectiv sunt universitari nu pseudoteologi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus