Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Un nou focar de pestă porcină în județul Sibiu. Autoritățile au stabilit o zonă de protecție de trei kilometri în jur

Un nou focar de pestă porcină în județul Sibiu. Autoritățile au stabilit o zonă de protecție de trei kilometri în jur

Instituția Prefectului Sibiu anunță confirmarea unui nou focar de prestă porcină în județul Sibiu, într-o gospodărie din localitatea Sângătin, comuna Apoldu de Jos.

”În după-amiaza zilei de 07.03.2024, medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la CSV Apoldu de Jos, s-a deplasat în exploatația din Sângătin, ca urmare a notificării proprietarului privind moartea subită a unei suine și instalarea următoarelor semne clinice, la un număr de trei capete suine din gospodăria sa: decubit, inapetență, hipertermie, mers vaccilant. Menționăm că în exploatația din acest focar exista un număr total de 9 capete suine”, a informat Prefectura Sibiu.

Buletinele de analiză emise ca urmare a analizării a patru probe de sânge și un set de organe, de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, au confirmat rezultat pozitiv pesta porcină africană.

În acest sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Sângătin, cu o rază de 3 km, ce include localitățile Sângătin și Apoldu de Jos, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: PRESACA, GUSU, LUDOS, TOPARCEA, AMNAS, ACILIU, APOLDU DE SUS, MIERCUREA SIBIULUI, BOGATU ROMAN, FV 16 APOLD, FV 15 POIANA, FV 48 PAUCA, FV 19 OCNA SIBIULUI, FV 20 SURA MICA, din județul SIBIU, si localitatilor BOZ, SPRING, CUNTA, DRASOV SI DOSTAT, FV 46 GARBOVA, FV 13 VINGARD, FV 44 OHABA, din judetul ALBA.

În zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.

Personalul implicat în controlul bolii se asigură de DSVSA SIBIU care desfășoară în acest moment ancheta epidemiologică, Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Apoldu de Jos. Echipamentele necesare combaterii focarului sunt asigurate de DSVSA SIBIU.

Prima dezinfecție a fost deja realizată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus