Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

Am întrebat parlamentarii Sibiului: ce-ați făcut pentru proiectul noului Spital județean?

Am întrebat parlamentarii Sibiului: ce-ați făcut pentru proiectul noului Spital județean?

Sunt deja mai bine de două săptămâni de când Sibiul așteaptă după o decizie a Guvernului, care a avut „în primă lectură” ordonanța pentru finanțarea construirii de noi spitale în țara noastră. Este vorba de o ordonanță în mod aproape „miraculos” modificată în faza de proiect, în sensul că majorează sumele care pot fi alocate construirii unui spital, fapt care avantajează proiectul de la Sibiu. Iar cum promovarea ordonanței are nevoie de susținere politică din toate părțile, am întrebat parlamentarii sibieni cu ce se pot lăuda ei că au făcut, până în prezent, pentru acest proiect de o importanță majoră pentru întreg județul.

La fel ca și pentru articolul publicat despre angajații cabinetelor parlamentare din Sibiu, am transmis aceeași solicitare tuturor celor nouă deputați și senatori din județ. În plus, am transmis solicitarea și deputaților Benedek Zakariás (UDMR, ales în Covasna, dar – fiind sibian – a deschis și la Sibiu) și Ovidiu Ganț (FDGR, reprezintă minoritatea germană). 

⁠Patru întrebări

Solicitările le-am trimis în urmă cu o lună prin intermediul adreselor de e-mail date publicității pe pagina fiecărui parlamentar. La acea dată, proiectul de ordonanță de urgență elaborat pentru finanțarea noilor spitale prevedea alocarea unei sume maxime de un miliard de lei pentru fiecare nouă construcție, ceea ce dezavantajează Sibiul: proiectul noului spital a fost atribuit pentru ridicare și echipare cu suma de aproximativ 2,5 miliarde de lei. Tocmai de aceea faptul că, la prezentarea în primă lectură a Guvernului a acestui proiect, limita a fost majorată la două miliarde de lei dă speranțe sibienilor că noul spital nu va rămâne doar unul virtual și în promisiunile politicienilor.

Proiectul de ordonanță privind finanțarea construirii de noi spitale reprezintă reprezintă – din declarațiile publice de până acum – ultima variantă pe termen mediu pentru asigurarea fondurilor necesare construirii unui nou spital județean la Sibiu. Patru sunt întrebările pe care, în acest context, le-am transmis parlamentarilor care anul acesta vor cere iar voturi.

1.     Care a fost, până acum, implicarea dumneavoastră din postura de parlamentar de Sibiu în susținerea proiectului noului Spital județean Sibiu?

2.     Care a fost reacția dumneavoastră oficială ca urmare a punerii în dezbatere publică a Ordonanței de urgență pentru aprobarea Programului naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești?

3.     În cazul în care nu a existat o astfel de reacție/luare de poziție, vă rog să îmi motivați lipsa de reacție.

4.     Care sunt acțiunile pe care intenționați să le faceți în perioada următoare pentru susținerea proiectului noului Spital județean Sibiu?

Cele patru întrebări transmise celor 11 parlamentari

 

Primul

Precum în majoritatea cazurilor în care interpelăm parlamentari, ca de fiecare dată primul care răspunde este Benedek Zakariás. El este singurul parlamentar de Sibiu care a solicitat în mai multe rânduri o întâlnire între conducerea Consiliului Județean Sibiu și deputații și senatorii județului, pentru a discuta și găsi formula cea mai bună pentru asigurarea susținerii politice a acestui proiect. Întâlnirea nu a avut loc niciodată. „Am adus, fără plată, la Consiliul Județean Sibiu doi experți în proiectarea circuitelor din noile spitale. Am cerut şi am primit sprijinul grupurilor parlamentare a UDMR”, mai arată Benedek Zakariás pentru cititorii Turnul Sfatului.

El aduce aminte și de interpelarea transmisă în vara anului trecut ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene și ministrului Sănătății legate de finanțarea proiectul de la Sibiu. La care un secretar de stat din Ministerul Sănătății a răspuns cu promisiunea unor finanțări din fonduri europene care acum nu mai sunt disponibile, iar ministrul Fondurilor Europene a făcut referire la finanțarea prin PNRR, care nu mai era o variantă pentru Sibiu încă de la data semnării răspunsului.

Benedek Zakariás este singurul deputat sibian care a insistat pentru a reuni toți parlamentarii de Sibiu într-un fel de alianță care, indiferent de culoarea politică, să facă presiunea necesară finanțării proiectului

Ovidiu Ganț, deputatul care reprezintă minoritatea FDGR, a răspuns telefonic. „Am susținut întotdeauna proiectul noului Spital județean de la Sibiu, precum și a celui oncologic de la Timișoara. Acum, cu noua ordonanță a Guvernului, noi nu avem cum reacționa decât atunci când ajunge textul acesteia în Parlament. Deși, în această formulă nu am prea avea ce negocia, deoarece s-a stabilit că limita maximă de finanțare este cea aleasă (era vorba de un miliard de lei la data declarațiilor – n.r.). Oricum, din ceea ce am tot citit prin presă, Daniela Cîmpean și Raluca Turcan au obținut toată finanțarea necesară. Prin urmare, de ce ar mai fi nevoie?”, a răspuns, cu o ușoară ironie, Ovidiu Ganț.

Și pe Facebook

Claudiu Mureșan, senatorul USR care s-a transferat la PSD, a răspuns că „domeniul sănătății este și va fi prioritar în activitatea mea politică”. Spune că și-a pus semnătura pe 16 inițiative legislative legate de sănătate, din care patru au devenit legi, că a adresat 14 interpelări tot referitoare la domeniul sănătății și a depus amendamente pentru alocarea de fonduri pentru cumpărarea de noi ambulanțe.

Claudiu Mureșan

„Am promovat petiția «Spital nou la Sibiu, Dorința unei comunități» - 20.07.2022 (este vorba de o petiție inițiată de medicii sibieni – n.r.). Am purtat discuții cu fostul ministru al sănătății și cu secretarii de stat care reprezentau Ministerul Sănătății in relația cu Parlamentul pe tema proiectului noului spital și am transmis, în calitate de membru al Comisiei pentru Sănătate din Senat, o scrisoare adresată membrilor comisiei în care le-am solicitat susținere pentru finanțarea din PNRR a proiectului noului spital județean din Sibiu (10.08.2022). Acțiunile mele în domeniul sănătății sunt disponibile detaliat în fișa mea de senator de pe pagina oficială a Senatului, pe paginile de social media (în special pe pagina de Facebook), dar și în presă (inclusiv în publicația pe care o reprezentați, în data de 13 iulie 2022).

Consultă aici răspunsul integral transmis de senatorul Claudiu Mureșan

Barna: „USR a fost singurul partid...”

Cel mai amplu răspuns a fost transmis de către deputatul Dan Barna (USR). În vremea cât a fost acesta vicepremier, proiectul noului spital județean de la Sibiu a fost inclus în lista celor care ar fi putut să primească fonduri prin PNRR. „Spitalul de la Sibiu ar fi primit finanțare, dacă nu era scos din PNRR de ministrul PSD Rafila și de PNL, partidele aflate la guvernare de 30 de ani, care nu au reușit să construiască un spital regional cu care s-au lăudat în două campanii succesive, iar acum nu au fost în stare să respecte termenele și jaloanele din PNRR, pentru a finanța cel mai avansat proiect de spital, cel din Sibiu. Din cauza guvernării PSD-PNL, sibienii și Sibiul plătesc și nu se pot bucura prea curând de serviciile unui nou spital mult promis, pierzându-se sume uriașe până acum pe studii și documentații tehnice”, scrie acum Dan Barna.

El amintește și de contribuția USR la asigurarea terenului dar și a proiectul noului spital (studiul de fezabilitate inițial a fost predat Sibiului de către ministrul tehnocrat al Sănătății din acea vreme, Vlad Voiculescu), fapt care îl determină pe Barna să declare că „USR este singurul partid care a luptat cu adevărat pentru finanțarea spitalului prin PNRR”.

Dan Barna enumeră o listă potrivit căreia USR a făcut cele mai multe demersuri, la nivel central, pentru susținerea proiectului noului spital de la Sibiu

„Rămâne de văzut dacă PSD-PNL mai fac un pas să scoată spitalul din Sibiu și din finanțarea europeană sau va trece într-o etapă care va permite construirea lui”, mai spune Barna după ce pe masa Guvernului a ajuns ordonanța care crește limita maximă ce o poate da pentru construirea unui spital la două miliarde de lei.

Deputatul USR de Sibiu amintește de trei soluții pe care, alături de colegii săi de partid, le-a transmis atât la nivel central, cât și județean: „găsirea sursei de finanțare a noului spital pe mai multe etape (bani europeni, guvernamentali, locali sau împrumuturi), fazarea proiectului și realizarea pe proiecte mai mici și/sau constituirea unui parteneriat public-privat pe modelul facility-management, popular în țări precum UK, Israel, Turcia”. „Toate aceste soluții pot fi realizate doar cu sprijin guvernamental și în acest sens soluția este schimbarea actualei guvernări cu guvernarea Alianței Dreapta Unită care susține investițiile în infrastructura spitalicească și finanțarea noului Spital Județean Sibiu”, încheie Barna.

Consultă aici, în format integral, răspunsurile transmise de Dan Barna

„Nu le pasă! Acesta este adevărul!”

„Am avertizat, încă din 28 iunie 2022, că PSD intenționează să scoată Noul Spital Județean din lista instituțiilor de sănătate finanțate prin PNRR. La câteva săptămâni, s-a confirmat această informație, iar liberalii aflați la guvernare «dădeau garanții» că sunt minciuni și că totul se va rezolva. Am fost primul parlamentar care a insistat ca Ministerul Sănătății să revizuiască această decizie”, își începe Constantin Șovăială răspunsul la întrebarea ce a făcut el până acum pentru noul Spital. Șovăială, deputat ales pe listele PNL de unde a demisionat pentru a deveni președinte la Forța Dreptei, face trimitere și la o interpelare adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, după ce proiectul de la Sibiu a fost respins de la finanțare prin PNRR.

„Din păcate, răspunsul este o mare minciună. Am avut conferințe publice, am avertizat autoritățile centrale și locale că acest spital va fi abandonat. Și așa s-a și întâmplat!”, adaugă Șovăială.

Constantin Șovăială

Deputatul care va candida, cel mai probabil, și pentru președinția Consiliului Județean Sibiu consideră că „PSD și PNL au refuzat să construiască acest spital”. „Nu le pasă! Acesta este adevărul!”, exclamă Șovăială. Care are drept soluție pentru finanțare banii care ar rămâne din PNRR. „În mod sigur, nu se vor construi toate spitalele rămase pe lista PNRR. Acum, în ceasul al 12-lea, se mai pot redirecționa fonduri către Noul Spital Județean. Și CJ Sibiu ar putea să fie mai flexibil, să mai reducă din costuri, să construiască mai puține corpuri... dar pentru aceasta avem nevoie de viziune și putere de negociere la nivel național. Din păcate, cei care sunt în Guvern din partea sibienilor – stau acolo pentru propriile avantaje. Păcat!”, transmite, de la București, Constantin Șovăială.

Răspunsul integral semnat de Constantin Șovăială poate fi citit aici

Nimic

Ministru al Culturii și președintă a organizației județene a PNL Sibiu, deputata Raluca Turcan anunța sibienii la începutul acestei luni că nu au de ce să-și facă griji. „În urma unor dezbateri reale, există în momentul de față garanția că realizarea unui spital nou în Sibiu va avea finanțare”, spunea Turcan, ca urmare a punerii în primă lectură a Guvernului a proiectului de ordonanță referitor la finanțarea construirii de noi spitale.

Raluca Turcan nu a răspuns la solicitarea Turnul Sfatului.

La fel, deși a anunțat că o va face, nu a răspuns nici Bogdan Trif, deputatul care conduce organizația județeană a PSD Sibiu.

Nicolae Neagu, senator PNL cu patru mandade de parlamentar, nu a răspuns.

Anul acesta se împlinesc patru ani de când, la Sibiu, ni se promitea „o zi istorică”: tot Guvernul se jura că proiectul noului spital de la Sibiu va primi banii necesari

Sebastian Suciu-Ilie, deputat AUR aflat la primul mandat, nu a răspuns.

Nici Gheorghe Cătană, senator ales tot pe listele AUR, nu a dat vreun răspuns.

Christine Thelmann, medieșeanca aleasă deputat pe listele PNL, nu a răspuns.

Citește și Banii pentru noul spital. Guvernul a discutat azi despre suma maximă ce se poate acorda: 2 miliarde de lei. Rămâne o diferență de 500 de milioane de lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Un cititor

Acum 1 lună

Jurnalistul, întrebarea e post pusă. De ce nu întrebi parlamentarii ce fac ei pentru ca oamenii să nu mai aibă nevoie de spitale și de medici incompetenți?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Barna iar minte. Mafia halatelor albe saboteaza constructia unui spital regional in Sibiu deaorece ar falimenta dughenele medicale private ce alimenteaza cu bani partidele politice. Bataia este pe fondurile CAS, alocate pe clienti si pe spagi.
Raspunde

Xyz

Acum 1 lună

Au facut P....!!! Unde P nu i de la proiecte!
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

E bine, e chiar foarte bine că știm cu nume și prenume cine nu a răspuns. Egal, că nu au răspuns sau că le este indiferentă presa locală, in mod clar cam asta simt și vis-a-vis de comunitatea în numele căreia s-au pretins a fi aleși. Dincolo de asta, continui sa cred că trebuie trecut la votul uninominal;definitiv și pe toate palierele. Să nu mai votăm liste și partide care mai apoi își impun protejați la "redistribuire". Doar așa vom reuși să îi responsabilizăm pe aleșii locali, să ii legitimăm in mod real și apoi să îi obligăm sa nu mai lase întrebările fără răspuns. Și tot așa scăpăm de personaje de genul Turcan, Trif, Câmpean...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AMN114

Acum 1 lună

pe domnul Ștefănuță nu l-ați întrebat. Tot ales de Sibiu este și, prin prisma preocupărilor sale de bază, un spital pentru a trata mai eficient comunitatea mult-iubită și mult încercată de SIDA l-ar fi interesat nevoie mare. Totuși, atenție la cum puneți problema: dacă nu e ceva de câștigat pentru LGBT, pe Ștefănuță nu-l interesează. Pentru a declanșa empatia selectivă a domnului eurodeputat, musai să existe cuvântul "LGBT" în întrebare
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioana Dumitrean

Acum 1 lună

Eu as intreba Turnul Sfatului ce a facut pentru ca Noul Spital sa fie construit?
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Păi, de ce? E proiectul celor de la T.S. cumva? Ei sunt cei care au tot plătit studii și au tot lansat licitații "cu clauze suspensive" când nu se trăgeau in poză pe câmpuri pentru a ne asigură despre marele proiect ce va sa fie?
Raspunde

Cornel

Acum 2 săptămâni

Șovăială, Neagu, Turcan, Barna, Trif sunt modele de lene, incompetență, mitomanie, slugărnicie. Nu au făcut și nici nu vor face vreodată ceva pentru Sibiu și alegători
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus