Sâmbătă,
13.04.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Banii pentru noul spital. Guvernul a discutat azi despre suma maximă ce se poate acorda: 2 miliarde de lei. Rămâne o diferență de 500 de milioane de lei

Banii pentru noul spital. Guvernul a discutat azi despre suma maximă ce se poate acorda: 2 miliarde de lei. Rămâne o diferență de 500 de milioane de lei

Ordonanța prin care se stabilesc criteriile prin care vor fi împărțiți banii de investiții în sistemul sanitar dă o nouă șansă construirii noului spital clinic județean din Sibiu. Informația principală este că plafonul de un miliard de lei pentru unitățile județene, care apărea până acum în draftul de proiect, a fost ridicat la 2 miliarde. Cu 500 de milioane mai puțin decât costul estimat pentru construcția Spitalului Clinic Județean, cel de pe ”drumul hoților”.

Vestea bună este că în varianta precedentă a ordonanței, acest plafon maxim era de doar un miliard de lei. Iar diferența până la a avea un spital nou ar fi fost de 1,5 miliarde de lei. O sumă imposibil de accesat din alte surse de către Consiliul Județean.

Consiliul Județean a atribuit în vara anului trecut contractul de construire a noului spital pentru suma de 2,5 miliarde de lei, cu tot cu TVA. Aatribuirea a fost făcută în cadrul unei licitații cu clauză suspensivă, în sensul că se va semna contractul de construire și echipare doar după ce CJ Sibiu obține fondurile necesare.

Trebuie amintit totodată că în această ședință, ordonanța s-a aflat în ”primă lectură”, iar asta înseamnă că nu s-a decis nimic. Este posibil ca proiectul să nu mai fie discutat, să fie din nou diminuat sau să fie aprobat în această variantă, care ar putea crea oportunitatea construirii spitalului din Sibiu.

Citește și:

Nimeni n-a suflat o vorbă: Guvernul a scris o ordonanță prin care noul Spital județean Sibiu nu primește finanțare nici prin Programul Sănătate

S-a dublat plafonul

În ședința de azi a guvernului s-a discutat ordonanța prin care se stabilesc criteriile „care reglementează Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești”.  Este noua denumire aleasă pentru împărțirea fondurilor alocate României nerambursabil de către Uniunea Europeană în exercițiul financiar multianual 2021 - 2027, fonduri destinate construirii de noi spitale, la care să se adauge și alte eventuale surse.

Dacă în documentul precedent suma maximă era de 1 miliard de lei, acum, în proiectul aflat în primă lectură pe masa executivului a apărut 2 miliarde de lei.

”Valoarea programului derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în perioada 2024-2031 este de 13,250 de miliarde de lei, limita maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanțare multianuale.

Valoarea brută maximă a unui proiect:

-2 miliarde de lei pentru spitale județene județene de urgență, spitale de specialitate

- 350,5 milioane de lei pentru spitale municipale/municipale de urgență

- 250 de milioane de lei pentru spitale orășenești.

- 3,250 de miliarde de lei pentru unități sanitare publice care au fost aprobate pentru finanțare din PNRR de către Ministerul Sănătății în calitate de coordonator de reforme și investiții pentru componenta 12 – Sănătate prin HG nr. 143/2023”, se precizează în textul ordonanței (...) a căror alocare financiară a fost diminuată în conformitate cu art. 18 din regulamentul UE 241/2021.

Construcțiile trebuie încheiate în 5 ani de la încheierea contractului de finanțare cu Ministerul Investițiilor, iar această perioadă se mai poate prelungi cu maxim 2 ani, dar nu mai târziu de finalul anului 2031.

”Se încheie contracte de finanțare multianuale cu Ministerul Investițiilor și beneficiari pe o perioadă de maximum 5 ani, în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinație, fără eșalonarea anuală a creditelor bugetare care se înscriu cumula pentru toată perioada de finanțare.

În funcție de prevederile bugetare aprobate anual cu această destinație, durata contractelor de finanțare fiind poate fi prelungită cu maxim 2 ani, dar fără a depăși data de 31 decembrie 2031”, se mai arată în documentul aflat astăzi la prima citire în ședința de guvern.

Ce scria inițial:

(8) Valoarea brută maximă a unui proiect este:

a) 1.000.000 mii lei pentru spitale județene/județene de urgență, spitale de urgența, spitale de specialitate;

b) 350.500 mii lei pentru spitale municipale/municipale de urgență;

c) 250.000 mii lei pentru spitale orășenești.

Extras din articolul 4 al proiectului de ordonanță care reglementează Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești - varianta precedentă

Citește și:

Cîmpean, pe urmele lui Turcan în chestiunea finanțării noului spital: „Altceva nu mai pot să fac”

Cîmpean cerea sprijin înainte de prima discuție în guvern

Nu este cert deocamdată cine a reușit să dubleze suma maximă ce se poate acorda pentru un proiect de spital județean, liberalii sau social-democrații.

 Cert este că în 8 februarie, în urmă cu două săptămâni, Daniela Cîmpean cerea sprijinul tuturor forțelor politice să ”intervină”, ”să obțină bani” pentru noul spital.

Întrebată atunci de consilierul județean Adrian Echert (USR), Daniela Cîmpean a arătat că nu ia în considerare proiectul de ordonanță care a fost în dezbatere anul trecut și pe care l-a încadrat la „speculații din presă”.

„Faptul că a apărut un program de sănătate care ar prevedea finanțare de spital din fonduri guvernamentale și împrumuturi, o ordonanță care nu este aprobată... Nu o pot lua în calcul și ce voi face dacă aceea se va aproba sau nu. La momentul în care am certitudinea că datele sunt altele decât cele acum în vigoare o să vin în fața dumneavoastră și o să vă prezint soluțiile”, a răspuns Cîmpean.

Președintă a CJ Sibiu și vicepreședintă a PNL la nivel național, Daniela Cîmpean a cerut sprijin pentru proiectul noului spital județean Sibiu.

”În acest spital nu se vor trata doar votanți PNL, ca să lăsați această povară a obținerii finanțării doar pe Consiliul Județean. Acest spital este pentru toi cetățenii județului și pentru toți cei care vin din împrejurimi. Avem un proiect, avem un proiect bun, necesar. Fac apel ca fiecare, pe toate căile pe care le are, să intervină să obțină bani, pentru că este interesul nostru al tuturor și nu să bage de vină CJ-ului câți bani a băgat în documentații”, a continuat Daniela Cîmpean, după ce a fost întrebat de ce – pe lângă cele 14,2 milioane de lei cheltuite până acum pe documentații și consultanță – pe anul în curs mai sunt prevăzute două milioane de lei consultanță în 2024 și, în total, 70 de milioane de lei consultanță, până în 2027.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Alex

Acum 1 lună

Hai că mai sunt speranțe. Constructorul este desemnat, doar să vină banii mai trebuie.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Din presa de azi "Două contracte de execuție pentru faza 1 din construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj, organizarea de șantier, au fost semnate miercuri la sediul guvernului, în prezența premierului Marcel Ciolacu. În paralel au fost lansate licitațiile pentru faza a doua și ultima, construcția propriu-zisă a celor două spitale" Iași, 26,.. milioane Cluj, 52,... milioane Unii și-au făcut lecțiile corect, realist, înainte de a trimite lucrarea la guvern. Alții, Sibiul adică, încă așteaptă să bată comandamentul NATO în poartă la guvern pentru aprobarea ... randărilor 3D
Raspunde

Vox Populi!

Acum 1 lună

Deci clar nu se face ? Anul asta ca este electoral se face ...dar de la anul se blocheaza iar ca doar nu-i doare gura ca sa ia voturi! Madam Campeanu... incerca si matale varianta Holografica pt spital ca sa-l vedem cel putin noaptea!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus