Miercuri,
17.04.2024
Innorat
Acum
11°C

Colectarea selectivă a scăzut în Sibiu, dar rămâne dublă față de media pe țară. Noi măsuri pregătite de autorități pentru sibieni

Colectarea selectivă a scăzut în Sibiu, dar rămâne dublă față de media pe țară. Noi măsuri pregătite de autorități pentru sibieni

Gradul de colectare selectivă în municipiul Sibiu a scăzut anul trecut, în comparație cu anul 2022, de la 26% la 23,35%. Cifrele pot fi totuși optimiste, dacă ne raportăm la media pe țară – undeva la 12-14%, sau pot fi pesimiste, dacă ne raportăm la ținta stabilită de legislația europeană – 60%. Autoritățile locale pregătesc o serie de proiecte și măsuri care în următorii ani ar trebui să crească cantitatea de deșeuri colectată separat în orașul nostru.

Conform datelor Primăriei Sibiu, în anul 2023, din municipiul Sibiu a fost colectată o cantitate totală de 53.276,14 tone de deșeuri, din care 12.440,86 tone au fost deșeuri reciclabile, respectiv plastic, metal, hârtie și biodegradabil, rezultând astfel un grad de colectare selectivă de 23,35%.

”Comparativ cu gradul de colectare anunțat de Ministrul Mediului în august 2023 la nivel de țară (12-14%), Sibiul colectează reciclabilele cu mult peste acest procent, situându-se pe primul loc pe țară. 

În ultimii trei ani, gradul de colectare selectivă în municipiu a fost de 21% în 2021, 26% în 2022 și 23,35% în 2023. Pentru anul 2024 ținta de reciclare a deșeurilor stabilită de legislația română și europeană este de 60%”, au informat oficialii Primăriei Sibiu, la solicitarea ziarului Turnul Sfatului.

Platforme cu cartelă pentru majoritatea

Reprezentanții municipalității sibiene spun că în viitor în oraș vor fi amplasate 200 de noi platforme de colectare selectivă a deșeurilor. Accesul la ele se va face cu o cartelă, ce va fi acordată doar locuitorilor arondați, astfel că taxa de salubrizare va putea fi plătită în funcție de ce aruncă cetățenii și cât de atenți sunt la colectarea separată.

”Pentru creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor la platformele publice, Municipiul Sibiu a obținut finanțare europeană nerambursabilă în cadrul PNRR – Componenta 3 pentru amenajarea a 200 de insule ecologice digitalizate, în vederea modernizării infrastructurii de colectare din zonele de blocuri. Aceste insule vor permite măsurarea individuală a deșeurilor generate de fiecare apartament prin intermediului contorizării accesării lor prin intermediul unui card NFC. Astfel, taxa se va calcula în funcție de numărul real de aruncări ale rezidualului”.

Urmează CAV-urile pentru moloz și deșeuri mari

De asemenea, Primăria Sibiu a obținut finanțare în cadrul PNRR pentru alte două proiecte ce vizează înființarea unor centre de colectare prin aport voluntar pentru colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Aici este vorba despre respectiv deșeuri reciclabile, precum și fluxurile speciale de deșeuri (voluminoase, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, periculoase, deșeuri din construcții și demolări, etc). 

Ce trebuie să faci și cât costă să arunci corect molozul. Peste 7.600 de tone de deșeuri din construcții, ridicate din Sibiu într-un an

”În cadrul celor două centre, persoanele fizice vor putea preda gratuit următoarele tipuri de deşeuri: ambalaje provenite de la vopseluri, dezinfectanţi, tuburi de spray, materiale textile precum pături, haine, cârpe etc., materiale plastice, electrice/electronice/electrocasnice, baterii uzate, saltele, mobilier, metal, sticlă şi ceramică, inclusiv obiecte sanitare, cauciuc, inclusiv anvelope uzate, deşeuri vegetale din curţi şi grădini, deşeuri din construcţii şi demolări, cadavre de animale”, spun reprezentanții Primăriei Sibiu.

Supermarketurile și companiile din Zona Industrială

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă despre proiectele prezentate mai sus cu Marian Popa, directorul Serviciului Public Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea Domeniului Public. Acesta spune că din punct de vedere birocratic, primăria și-a făcut treaba, pașii următori fiind fie la București, fie în curs de implementare. În următorii ani gradul de colectare selectivă în municipiul Sibiu ar putea crește până la 40%.

”Din punctul nostru de vedere proiectul noilor platforme este foarte avansat, tehnic noi ne-am terminat treaba încă de anul trecut în luna iunie. Și tot de anul trecut, din luna iunie, documentația este în analiză tehnică la minister. Mai departe nu depinde de noi și nu putem avansa un termen concret pentru amplasarea lor în municipiul Sibiu. Pe de altă parte, suntem avansați cu CAV-urile. Odată cu implementarea acestor CAV-uri vor demara în municipiul Sibiu și o serie de campanii de informare a populației, astfel încât ele să fie folosite cât mai mult și mai corect de populație. Planul nostru este ca în următorii trei, patru ani, să ajungem la un grad de colectare selectivă în Sibiu de aproximativ 40%”, a explicat Marian Popa.

Șeful Serviciului Public Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea Domeniului Public a mai precizat că în Sibiu avem mari companii, inclusiv supermarketuri sau companii din Zona Industrială, care raportează municipalității doar deșeurile reziduale, pentru cele reciclabile încheind contracte separate. Singura problemă în această situație este una de gestiune, în evidențele municipalității figurând doar cantități mari de deșeuri reziduale, de aici și scăderea gradului de colectare separată.

”Evaluările noastre ne arată că acesta este cam pragul maxim e care îl putem atinge în condițiile actuale, respectiv aproximativ 40%. Ca să depășim acest prag am avea nevoie de noi instalații de tratare, pe care nu le avem. Practic, este o limitare tehnică. La aceasta se adaugă și o limitare legală. Există în oraș o serie de mari companii, nu o să dau nume, dar mă refer fie la supermarketuri de mari dimensiuni, fie la companii cu sute sau mii de angajați din Zona Industrială Vest. Aceste mari companii predau în mod curent doar gunoiul rezidual pentru că fracțiile reciclabile merg la diverse companii cu care au contracte. Și nici nu le raportează. De unde rezultă că ei produc cantități mari doar de gunoi rezidual, care în datele noastre statistice cântărește mult într-o anumită direcție. De aici gradul de colectare selectivă relativ scăzut în cifre. În perioada următoare o să căutăm soluții pentru a remedia această situație”, a mai explicat Marian Popa pentru cititorii Turnul Sfatului.

Primăria ar putea veni în viitorul apropiat cu propuneri de modificare a legislației, astfel încât raportările marilor companii să fie mai precise.

Din toate măsurile prezentate mai sus, o pondere mică o au amenzile. Primăria Sibiu, prin Poliția Locală, pare că evită să amendeze sibienii care nu aruncă corect, în detrimentul celor care fac un efort suplimentar. În schimb, se aplică amenzi celor care aruncă în locuri nepermise.

”Pentru nerespectarea de către cetățeni a regulilor de gestionare a deșeurilor, Poliția Locală a aplicat în 2023 un număr de 21 de amenzi în valoare totală de aproape 99.000 de lei”, au concluzionat oficialii municipalității.

Context

Un studiu realizat de Societatea Academică din România în perioada septembrie 2021 - mai 2022, care a vizat 47 de municipii reședință de județ și primăriile de sector din București, a concluzionat că Sibiul are cel mai bun sistem de gestionare a deșeurilor din România. La momentul respectiv municipiul Sibiu a reușit să obțină 71 de puncte, devansând municipiul Oradea, cu 70 de puncte, și municipiile Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc și Iași, care au strâns câte 63,5 puncte fiecare. Mai multe detalii găsiți aici.

Citește și:

Primul spațiu din Sibiu unde poți duce gratuit deșeuri voluminoase și reciclabile

VIDEO - Firmă amendată cu 50.000 de lei de Poliția Locală Sibiu pentru gunoaie aruncate la întâmplare

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Tanti Rezi

Acum 4 săptămâni

De circa 10 ani de cand s-a introdus colectarea selectiva, primaria a crescut tariful de cateva ori (avem cel mai mare tarif din tara). Primaria NU ASIGURA CONDITIILE PRELUARII ORICARUI TIP de gunoi, avem zero centre de aport voluntar construite. In continuare, dupa 10 ani, un sibian nu are unde arunca un sac de moloz! Daca-l duce la platforma e vanat de camere si e amendat cu cifre astronomice. Asa ca mult moloz ajunge pe camp, multumita fdgr, Pee Nee Lee, fodor si cimpean! “ taxa de salubrizare va putea fi plătită în funcție de ce aruncă cetățenii și cât de atenți sunt la colectarea separată” = DEZINFORMARE. La o deschidere a containarului se pot arunca fara probleme cel putin 5 saci unul dupa altul. Mai mult, sacii nu au trasabilitate. Degeaba 100 de cetateni de la o platforma colecteaza corect, daca alti 500 de cetateni nu colecteaza corect. Atat cei ce colecteaza corect cat si cei ce arunca totul la gramada, platesc de 10 ani si vor plati mai departe aceeasi taxa lunara. Doar la case se poate verifica 100% si nominal si gunoiul nu e ridicat daca nu e colectat corect. Cat despre implementarea solutiei elegante cu containere subterane (pe banii guvernului !) .... primaria nu a auzit. Aicisa la noi la sat sunt bune cele supraterane inestetice.
Raspunde

Nickname

Acum 4 săptămâni

De ce nu spuneți și devărul??!!! Că de fapt toată această așa zisă colectare selectivă ajunge la Groapa de Gunoi.Fără a se face selecția cu adevărat. De ce nu faceți și un astfel de reportaj.Să urmăriți cum gunoierii aruncă la grămadă în mașinile de gunoi tot ce apucă din pubele.Și de ce nu urmăriți mașinile să vedeți unde se duc? Dacă tot vreți să faceți reportaje Uau!!! Nu știu dacă multă lume știe că s-a făcut un studiu în Occident în care firmele puternice care spuneau că vor colecta materialele plastice,inclusiv cele de plastic alimentar( dacă Există cu adevărat așa ceva Eu nu prea cred) etc.Spuneam că doar acum au fost forțați să spună adevărul.Că ei este foarte greu pentru ei să recicleze plasticul, inclusiv ce alimentar. Și atunci aruncau totul la Groapa de Gunoi. Interesant este că mai mulți români inventivi chiar recent unul dintre ei a vrut să propună nemernicilor care ne conduc,o invenție prin care se poate face reciclarea plasticulului.Dar a fost refuzat. NU mă miră!!! La ce FAUNĂ există la Guvern,Parlament ,Senat și Cotroceni...
Raspunde

Dan

Acum 4 săptămâni

Primaria se mira ca procentul de reciclare s-a blocat la 25% ?? A uitat primaria ca acum ceva vreme, desi sibienii reciclau in cel mai mare procentaj din tara, primaria cu aroganta maxima, parea ca lucreaza pentru interesul SOMA aplicand sibienilor cele mai mari tarife din tara? Primaria trebuie sa inteleaga ca RECICLAREA DE SUCCES SE FACE DOAR IN ECHIPA CU SIBIENII SI NU IN DISPRETUL LOR !
Raspunde

Claudiu

Acum 4 săptămâni

Cea mai gogonată gogoașă vândută de petroliștii producători de plastic. Pe care îi costă mult mai puțin să plătească reclamă la "reciclare" decât să facă ceva concret pentru a micșora producția în mod real. Producție care continuă să crească anual! Exemplu. Aproape tot ce cumperi in prezent vine in recipiente sau folie de plastic ori polistiren. Inclusiv sacii pentru gunoi. Dar la casă nu mai primești sacoșă de plastic ci "biodegradabile" ; la preț mai mare. In care sa bagi aproape integral doar plastic
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unu

Acum 4 săptămâni

Multa gargara fara nimic concret. Am sesizat in aplicatia primariei ca la complex cedonia cei cu magazine acolo arunca la pubelele publice fara sa sorteze ceva. Nu s-a rezolvat absolut nimic. In primul rand cei cu magazine trebuie sa aiba contract cu firmele de colectare/recilcare dar pe nimeni nu doare capul. Trantorii din primarii traiesc bine pe salarii mari si FDGR/PNL/PSD traiesc fericiti.
Raspunde

Aaa

Acum 4 săptămâni

Procentul de colectare este datorat celor din zonele de case ca la blocuri se practica aruncarea peste gard! O alta ineptie emanata de primarie este cartela pt tomberon, se va lasa gunoiul langa!Oricum e la moda sa scapi de gunoi in pubelele stradale am vazut vanzatoare de la magazine care la sfarsitul programului golesc gunoiul in pubelele din strada, daca am avea politie locala nu si-ar pemite!
Raspunde

Kim

Acum 4 săptămâni

Raportati-va la media colectarii (%) din mediul urban, nu la media nationala (urban+rural), altfel va rad curcile!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus