Gradul de colectare selectivă în municipiul Sibiu a scăzut anul trecut, în comparație cu anul 2022, de la 26% la 23,35%. Cifrele pot fi totuși optimiste, dacă ne raportăm la media pe țară – undeva la 12-14%, sau pot fi pesimiste, dacă ne raportăm la ținta stabilită de legislația europeană – 60%. Autoritățile locale pregătesc o serie de proiecte și măsuri care în următorii ani ar trebui să crească cantitatea de deșeuri colectată separat în orașul nostru.
Conform datelor Primăriei Sibiu, în anul 2023, din municipiul Sibiu a fost colectată o cantitate totală de 53.276,14 tone de deșeuri, din care 12.440,86 tone au fost deșeuri reciclabile, respectiv plastic, metal, hârtie și biodegradabil, rezultând astfel un grad de colectare selectivă de 23,35%.
”Comparativ cu gradul de colectare anunțat de Ministrul Mediului în august 2023 la nivel de țară (12-14%), Sibiul colectează reciclabilele cu mult peste acest procent, situându-se pe primul loc pe țară.
În ultimii trei ani, gradul de colectare selectivă în municipiu a fost de 21% în 2021, 26% în 2022 și 23,35% în 2023. Pentru anul 2024 ținta de reciclare a deșeurilor stabilită de legislația română și europeană este de 60%”, au informat oficialii Primăriei Sibiu, la solicitarea ziarului Turnul Sfatului.
Platforme cu cartelă pentru majoritatea
Reprezentanții municipalității sibiene spun că în viitor în oraș vor fi amplasate 200 de noi platforme de colectare selectivă a deșeurilor. Accesul la ele se va face cu o cartelă, ce va fi acordată doar locuitorilor arondați, astfel că taxa de salubrizare va putea fi plătită în funcție de ce aruncă cetățenii și cât de atenți sunt la colectarea separată.
”Pentru creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor la platformele publice, Municipiul Sibiu a obținut finanțare europeană nerambursabilă în cadrul PNRR – Componenta 3 pentru amenajarea a 200 de insule ecologice digitalizate, în vederea modernizării infrastructurii de colectare din zonele de blocuri. Aceste insule vor permite măsurarea individuală a deșeurilor generate de fiecare apartament prin intermediului contorizării accesării lor prin intermediul unui card NFC. Astfel, taxa se va calcula în funcție de numărul real de aruncări ale rezidualului”.
Urmează CAV-urile pentru moloz și deșeuri mari
De asemenea, Primăria Sibiu a obținut finanțare în cadrul PNRR pentru alte două proiecte ce vizează înființarea unor centre de colectare prin aport voluntar pentru colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Aici este vorba despre respectiv deșeuri reciclabile, precum și fluxurile speciale de deșeuri (voluminoase, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, periculoase, deșeuri din construcții și demolări, etc).
”În cadrul celor două centre, persoanele fizice vor putea preda gratuit următoarele tipuri de deşeuri: ambalaje provenite de la vopseluri, dezinfectanţi, tuburi de spray, materiale textile precum pături, haine, cârpe etc., materiale plastice, electrice/electronice/electrocasnice, baterii uzate, saltele, mobilier, metal, sticlă şi ceramică, inclusiv obiecte sanitare, cauciuc, inclusiv anvelope uzate, deşeuri vegetale din curţi şi grădini, deşeuri din construcţii şi demolări, cadavre de animale”, spun reprezentanții Primăriei Sibiu.
Supermarketurile și companiile din Zona Industrială
Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă despre proiectele prezentate mai sus cu Marian Popa, directorul Serviciului Public Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea Domeniului Public. Acesta spune că din punct de vedere birocratic, primăria și-a făcut treaba, pașii următori fiind fie la București, fie în curs de implementare. În următorii ani gradul de colectare selectivă în municipiul Sibiu ar putea crește până la 40%.
”Din punctul nostru de vedere proiectul noilor platforme este foarte avansat, tehnic noi ne-am terminat treaba încă de anul trecut în luna iunie. Și tot de anul trecut, din luna iunie, documentația este în analiză tehnică la minister. Mai departe nu depinde de noi și nu putem avansa un termen concret pentru amplasarea lor în municipiul Sibiu. Pe de altă parte, suntem avansați cu CAV-urile. Odată cu implementarea acestor CAV-uri vor demara în municipiul Sibiu și o serie de campanii de informare a populației, astfel încât ele să fie folosite cât mai mult și mai corect de populație. Planul nostru este ca în următorii trei, patru ani, să ajungem la un grad de colectare selectivă în Sibiu de aproximativ 40%”, a explicat Marian Popa.
Șeful Serviciului Public Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea Domeniului Public a mai precizat că în Sibiu avem mari companii, inclusiv supermarketuri sau companii din Zona Industrială, care raportează municipalității doar deșeurile reziduale, pentru cele reciclabile încheind contracte separate. Singura problemă în această situație este una de gestiune, în evidențele municipalității figurând doar cantități mari de deșeuri reziduale, de aici și scăderea gradului de colectare separată.
”Evaluările noastre ne arată că acesta este cam pragul maxim e care îl putem atinge în condițiile actuale, respectiv aproximativ 40%. Ca să depășim acest prag am avea nevoie de noi instalații de tratare, pe care nu le avem. Practic, este o limitare tehnică. La aceasta se adaugă și o limitare legală. Există în oraș o serie de mari companii, nu o să dau nume, dar mă refer fie la supermarketuri de mari dimensiuni, fie la companii cu sute sau mii de angajați din Zona Industrială Vest. Aceste mari companii predau în mod curent doar gunoiul rezidual pentru că fracțiile reciclabile merg la diverse companii cu care au contracte. Și nici nu le raportează. De unde rezultă că ei produc cantități mari doar de gunoi rezidual, care în datele noastre statistice cântărește mult într-o anumită direcție. De aici gradul de colectare selectivă relativ scăzut în cifre. În perioada următoare o să căutăm soluții pentru a remedia această situație”, a mai explicat Marian Popa pentru cititorii Turnul Sfatului.
Primăria ar putea veni în viitorul apropiat cu propuneri de modificare a legislației, astfel încât raportările marilor companii să fie mai precise.
Din toate măsurile prezentate mai sus, o pondere mică o au amenzile. Primăria Sibiu, prin Poliția Locală, pare că evită să amendeze sibienii care nu aruncă corect, în detrimentul celor care fac un efort suplimentar. În schimb, se aplică amenzi celor care aruncă în locuri nepermise.
”Pentru nerespectarea de către cetățeni a regulilor de gestionare a deșeurilor, Poliția Locală a aplicat în 2023 un număr de 21 de amenzi în valoare totală de aproape 99.000 de lei”, au concluzionat oficialii municipalității.
Context
Un studiu realizat de Societatea Academică din România în perioada septembrie 2021 - mai 2022, care a vizat 47 de municipii reședință de județ și primăriile de sector din București, a concluzionat că Sibiul are cel mai bun sistem de gestionare a deșeurilor din România. La momentul respectiv municipiul Sibiu a reușit să obțină 71 de puncte, devansând municipiul Oradea, cu 70 de puncte, și municipiile Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc și Iași, care au strâns câte 63,5 puncte fiecare. Mai multe detalii găsiți aici.
Citește și:
Primul spațiu din Sibiu unde poți duce gratuit deșeuri voluminoase și reciclabile
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3265
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Curiozitati
Acum 5 ore
Mihai V.
Acum 5 ore
Porcărie
Acum 5 ore
IR