Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Curtea de Apel Alba a redus la jumătate sentința lui Ion Sporici, șoferul care a omorât familia de spanioli în accidentul de pe Hula Bradului din județul Sibiu

Curtea de Apel Alba a redus la jumătate sentința lui Ion Sporici, șoferul care a omorât familia de spanioli în accidentul de pe Hula Bradului din județul Sibiu

Autorul accidentului soldat cu decesul a patru cetăţeni spanioli, părinţii şi două fiice, produs în decembrie 2022 în judeţul Sibiu, a fost condamnat marţi de Curtea de Apel (CA) Alba Iulia la 10 ani închisoare, instanţa schimbând încadrarea juridică dată faptei din omor calificat în ucidere din culpă.

La instanţa de fond, Tribunalul Sibiu, şoferul vinovat, un bărbat din Gorj, de 63 de ani la data producerii accidentului, a fost condamnat la 20 ani închisoare, iar firma de asigurări era obligată la achitarea unor daune totale de 850.000 de euro rudelor victimelor. Prin decizia definitivă dată marţi, cuantumul total al daunelor morale a fost redus la circa 430.000 de euro, scrie Agerpres. 

Citește și 20 de ani de închisoare pentru șoferul care a omorât o familie de spanioli, în accidentul de la Hula Bradului. Peste 800 de mii de euro, despăgubiri morale

Potrivit soluţiei publicate, marţi, pe portalul CA Alba Iulia, instanţa a admis apelurile declarate de inculpatul Sporici Ion, de cele nouă părţi civile, cetăţeni spanioli, şi de partea responsabilă civilmente SC Generali România Asigurare Reasigurare SA împotriva sentinţei pronunţată de Tribunalul Sibiu în 8 septembrie 2023.

Magistraţii CA Alba Iulia au desfiinţat sentinţa primei instanţe cu privire la rezolvarea acţiunii penale, la rezolvarea acţiunilor civile şi soluţia privind cheltuielile judiciare privind rudele victimelor.

Pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite, instanţa a schimbat încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare din infracţiunea de omor calificat în cea de ucidere din culpă, condamnând inculpatul la pedeapsa de 10 ani închisoare, din care se scade durata reţinerii şi arestării preventive din data de 07.12.2022 până în data de 19.03.2024.

Citește și Filmul accidentului de la Hula Bradului, în care a murit familia de spanioli: rupt de oboseală, depășiri la limită și un alt accident înainte. Dădea cu capul de tetieră să nu adoarmă

CA Alba Iulia a admis în parte acţiunile civile formulate de cei nouă cetăţeni spanioli, obligând partea responsabilă civilmente la repararea prejudiciului produs. Valoarea totală a daunelor morale este de 432.500 de euro, echivalentul în lei de la data plăţii efective.

În 4 decembrie 2022, în timp ce conducea un autoturism dinspre Veştem spre Braşov, un bărbat în vârstă de 63 de ani, din judeţul Gorj, s-ar fi angajat în depăşirea unei autoutilitare, încălcând marcajul longitudinal continuu şi ar fi pătruns pe contrasens, unde a pierdut controlul direcţiei de deplasare. A intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus dinspre Braşov, proiectându-l în altă maşină care circula în spatele acestuia.

În urma impactului, două persoane, conducătorul auto, în vârstă de 67 de ani, şi soţia sa, de 55 de ani, au murit pe loc, iar fiica cea mare, de 21 de ani, la scurt timp. Cealaltă fată, de 15 ani, a murit câteva zile mai târziu în spitalul din Sibiu.

Aflată în moarte cerebrală, cu acordul rudelor, adolescentei i-au fost recoltate cordul, plămânii, rinichii, precum şi ţesut osos şi corneea. La procesul de prelevare a organelor au participat medici din România, Germania şi Elveţia.

Fiica cea mare era studentă și se afla la Sibiu în cadrul Programului Erasmus, părinţii şi sora sa venind în România să o viziteze, iar şoferul vinovat se întorcea din Germania.

Citește și Un cuplu din Gran Canaria și fiica lor de 21 de ani sunt persoanele care au murit în accidentul de la Hula Bradului, de duminică. Părinții au venit să-și viziteze fiica, aflată în Sibiu cu o bursă Erasmus

A cerut să fie judecat pentru ucidere din culpă, nu omor calificat

Șoferul vinovat ade producerea accidentului a cerut instanței Tribunalului Sibiu schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de omor calificat, în cea de ucidere din culpă. Instanța sibiană a respins cererea, în ședința din 26 iulie 2023.

„În cauză au fost efectuate iniţial cercetări de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, dosarul fiind preluat în data de 7 decembrie 2022 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. Apreciind în baza elementelor obiective ale cauzei că fapta săvârşită constituie infracţiunea de omor, procurorul criminalist a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de ucidere din culpă în infracţiunea de omor calificat comis asupra a două sau mai multe persoane”, anunțau la finele anului trecut procurorii.

Avocatul inculpatului a argumentat că rezultatul accidentului rutier din data de 4 decembrie 2022 este regretabil, însă consideră că fapta pentru care acesta este trimis în judecată ar trebuie să fie ucidere din culpă și nu omor calificat, pentru a lipsit intenția de a face accident, prin „simplul fapt că nu cunoștea drumul și a intrat pe contrasens, ceea ce a dus la decesul persoanelor din celălat autoturism”.

Instanţa a reținut însă că toate probele administrate în cursul procesului penal susțin în continuare suspiciunea rezonabilă că inculpatul ar fi săvârșit infracțiunea de care este acuzat cu forma de vinovăție a intenției directe. Judecătorul a luat în considerare că șoferul de 63 de ani și-a asumat și a acceptat posibilitatea producerii unui eveniment rutier cu consecințe fatale atât pentru el, cât și pentru alți participanți la trafic.

„Inculpatul a recunoscut că se afla într-o stare «foarte, foarte mare de oboseală», că nu cunoștea traseul, că nu era obișnuit să conducă pe parcursul mai multor ore, că a mai ațipit de mai multe ori în timp ce conducea, că a mai avut incidente pe parcursul drumului şi chiar acceptat producerea unui incident manifestând o atitudine de indiferență cu privire la acesta, sperând că nu se va mai produce vreun accident rutier. (…) Rezultă suspiciunea rezonabilă că faptele de care este acuzat inculpatul se circumscriu infracțiunii de omor calificat, prev. de art. 189 alin. 1 lit. f din C.pen. şi nu ucidere din culpă întrucât, acesta a acționat cu forma de vinovăție a intenției indirecte, în sensul că a prevăzut posibilitatea producerii unui accident rutier, ca rezultat al acțiunilor sale și, chiar dacă nu l-a urmărit, a acceptat producerea acestui rezultat,” se arata în hotărârea instanței de la Sibiu.

Instanța de la Sibiu a respins astfel cererea formulată de către Sporici de schimbare a încadrării juridice din infracțiunea de omor calificat, în infracțiunea de ucidere din culpă.

Rupt de oboseală, depășiri la limită și un alt accident înainte. Dădea cu capul de tetieră să nu adoarmă

La volanul unui BMW seria 5, bărbatul de 63 de ani conducea cu o viteză de 128 km/h într-o zonă cu limită de 50, iar Dacia condusă din sens opus (cea în care se afla familia de spanioli) rula cu 40 de km/h. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori și consultat de Turnul Sfatului, Ion Sporici venea din Germania și a condus continuu, fără timp de odihnă, cel puțin o zi și jumătate înainte de a provoca accidentul mortal. Potrivit propriilor declarații, pentru a sta streaz, dădea cu capul de tetieră, deschidea geamul și punea muzica la maxim.

Deși starea accentuată de oboseală l-a dus pe Sporici chiar și în situația de a ațipi la volan și de a lovi un parapet, cu câteva ore înainte de accidentul de pe Hula Bradului, șoferul vinovat nu s-a gândit să se oprească pentru a se odihni, relatează procurorii care au anchetat cazul. Aceștia arată că incidentul de dinaintea tragediei „i-a surescitat comportamentul, acesta intrând într-o stare de transă, de conștiență modificată”.

„Dacă mă lua somnul, simțeam și mă controlam. Dădeam cu capul de tetieră sau deschideam geamul sau dădeam muzica la maxim și fredonam. De asemenea, aveam o mantră pe care o fredonam și care consideram că mă ajută, mă protejează și mă duce în siguranță până la destinație,” potrivit declarației din 7 decembrie 2022 a inculpatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

Radu

Acum 1 lună

10 ani pentru uciderea a 4 persoane. E posibil sa iasă după 5, noroc cu mantra lui.
Raspunde

CitizenX

Acum 1 lună

Asta e justiția facuta de specialii care se pensionează la 45 de ani cu super avantaje. Un cretin care a bagat o familie in pamant doar pentru ca l-a durut in c**r de toti cei din jurul lui scapa de incadrare de omor calificat, desi a actionat cu buna stiinta. Daca conduci ca un cretin nu ai dreptul la circumstanțe atenuante, nu atunci cand omori 4 oameni doar pentru că tu esti zmeu si conduci un bmw.
Raspunde

Klaus

Acum 1 lună

si te intrebi de ce Romania are cei mai rai soferi din Europa
Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

Nu mai iese nimeni sa ..." apere justitia"??? Hai ca uite i frig ca acum citiva ani cind seara de seara o aparau! Si sa zicem ca in cazul asta e un accident( din pacate sr poate intimpla oricui) dar ati vazut stirile...urmeaza sa fie eliberat un criminal in serie care a omorit acum n ani 7 persoane cu buna stiinta! Acolo e justitia " de aparat"! Hai ca frig ...sinteti obisnuiti!
Raspunde

Nexol

Acum 1 lună

Sanatate magistratilor si fauritorilor de legi...daca muncesti cu ziua si nu achiti "datoriile" catre stat ei lejer 15 ani.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

Eu sper la achitarea lui. Pe bune acuma, doar pentru cā āia erau spanioli s-a isterizat pânā la paroxism opinia publicā (orice ar înseamna asta). Dacā erau din Sarosu pe Târnave era doar un banal accident. Eu zic sā il iertām pe gresitul nostru. Dacā 4 români erau stâlciti la Saragoza de un spaniol, āia îi tineau partea la al lor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

Ești sinistru! Contează ce limbă vorbește un criminal care omoară oameni cu volanul ... ?!? Mi-ar plăcea să văd ce ai zice dacă **** ăla dă peste familia ta și îi omoară la fel. (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit.)

Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

@HBomb. Boss, sper sā nu fiu pus intr-o situatie atât de grea ca cea sugeratā de tine. Dar dacā as fi, as incerca sā obtin niste avantaje materiale nu morale sau afective. Āia plecati, plecati rāmân. Iar dacā as fi āla cu volanul as incerca sā scap fārā temnitā. Simplu. Toti am face exact, dar exact la fel. Dacā fi-tu ar fi in situatia de a face zdup, ai vrea ca legea sā fie nemiloasā ? Sau dacā ai putea, ai da-o la-ntors? Vezi?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Spaga face minuni in toate institutiile Romaniei, nu doar in medicina.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus