Miercuri,
17.04.2024
Innorat
Acum
11°C

Primăria mută un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar vizavi de Aeroport: va avea 14 tipuri de containere

Primăria mută un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar vizavi de Aeroport: va avea 14 tipuri de containere

Primăria Sibiu a anunțat recent că a depus o solicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Centru de colectare prin aport voluntar” (CAV) situat în municipiul Sibiu, șoseaua Alba Iulia nr. 110. Potrivit unor funcționari din cadrul Primăriei, este vorba despre mutarea CAV-ului din cartierul Viile Sibiului***, pentru care municipalitatea a atribuit contractul de execuție în noiembrie 2023.

La solicitarea Turnul Sfatului, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu ne-au transmis memoriul de prezentare a proiectului, elaborat de firma ING Proiect Management SRL, din care aflăm că terenul pe care urmează să fie amplasat viitorul centru de colectare a deșeurilor are o suprafață de 7.508 mp și se află chiar la șoseaua Alba Iulia, vizavi de Aeroport și Biroul Vamal.

„Se propune realizarea unui corp de clădire din container prefabricat care va găzdui un birou de supraveghere și pază, o magazie de materiale și două grupuri sanitare. Numărul maxim utilizatori în clădire: 2 persoane”, scrie în memoriul de prezentare.

Conform documentului, în incinta CAV-ului vor fi amplasate 14 tipuri de containere pentru diferite tipuri de deșeuri: 

 • deșeuri periculoase, 
 • textile, 
 • electrice și aparate electronice mari, 
 • obiecte de uz casnic mari, 
 • hârtie/carton, 
 • plastic, 
 • lemn/mobilier, 
 • sticlă, 
 • anvelope, 
 • deșeuri de grădină, 
 • construcții diverse, 
 • moloz, 
 • container frigorific, amplasat pe trotuar. 

Toate vor avea suprafețe între 5 și 18 mp.

Datele utilizate de elaboratorul memoriului arată că, la nivelul UE, „peste un sfert din deșeurile municipale sunt încă depozitate și mai puțin de jumătate sunt reciclate sau folosite pentru îngrășarea terenurilor”.

Valoarea totală a investiției, menționată în memoriu, este estimată la 3,8 milioane lei fără TVA, iar durata de execuție, după obținerea tuturor documentelor și avizelor necesare, este de 12 luni.

Investiția presupune executarea mai multor lucrări, între care menționăm realizarea unei platforme carosabile pentru amplasarea containerelor, care vor fi de tip ab-roll, și circulația autoturismelor cetățenilor care aduc deșeuri, respectiv a camioanelor care aduc/ridică containerele.

Termenul „ab-roll” se referă la sistemul de rotație al containerului, care permite să fie rulat în loc să fie purtat sau împins manual. Aceste containere sunt adesea folosite în cadrul colectării deșeurilor solide municipale sau industriale. Sistemul de „ab-roll” face ca încărcarea și descărcarea să fie mai eficiente și mai puțin solicitante fizic pentru cei implicați în colectarea deșeurilor.

În lista lucrărilor mai este menționată și o zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție, o copertină pe structură metalică ușoară pentru protecția containerelor deschise etc.

Accesul pe amplasament se realizează din Șoseaua Alba Iulia.

Primăria nu a anunțat până acum intenția de a muta CAV-ul din Viile Sibiului în zona Aeroportului. Am solicitat un punct de vedere oficial, dar încă nu am primit o confirmare.

În noiembrie 2023, Primăria Sibiu a atribuit contractul de execuție al lucrărilor pentru ridicarea primului centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar (CAV) din municipiul Sibiu, cel din Viile Sibiului, după ce o primă licitație a fost anulată. Cea care a câștigat contractul în valoare de 2,37 de milioane de lei plus TVA este fima sibiană RED CONS, care a depus oferta împreună su trei subcontractanți - AGC INSTALATII SPECIALE, VEG PROIECT și SIMPA SIB.

Amintim că, în paralel, Primăria Sibiu are în curs de implementare un proiect asemănător în Dealul Gușteriței, pentru care a semnat contractul de finanțare în luna mai 2023, iar în ședința din august 2023 Consiliul local a aprobat indicatorii tehnico-economici. Suprafața de teren destinată amplasării obiectivului proiectat este 30.000 mp.

Între timp, autoritățile locale au publicat ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului local din această lună, unde găsim un proiect de hotărâre pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenți proiectului "Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar în Municipiul Sibiu", în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, fără alte detalii.

Precizăm că municipalitatea amenajează și un spațiu pentru colectarea deșeurilor electr(on)ice, pe care a decis să-l dea în folosință gratuită companiei de salubritate SOMA. Aici sibienii vor putea duce gratuit în viitorul apropiat deșeuri voluminoase, la fel ca în timpul campaniilor periodice organizate de SOMA, precum și reciclabile, cum sunt PET-urile sau cartoane.

*** În lipsa oricăror comunicări anterioare ale Primăriei, din memoriul depus la APM Sibiu nu se înțelege faptul că șoseaua Alba Iulia este noua locație a CAV-ului, planificat inițial pentru construcție în Viile Sibiului. De aceea, în articolul inițial am scris că este vorba despre al treilea CAV pe care administrația locală vrea să-l construiască. Titlul inițial al articolului a fost „Primăria va construi al treilea centru unde sibienii vor putea duce gratuit deșeurile. CAV-ul va fi vizavi de Aeroport și va avea 14 tipuri de containere”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

T.

Acum 3 săptămâni

bine ca se face. Prost e ca se face 10 ani prea tarziu!

Raspunde

Eu

Acum 3 săptămâni

Povești ,promisiuni,intenti, am vrea,vom face....etc..de la primăria va face ,pana la primăria a făcut e cale foarte .foarte lunga ,în următori ani va fi aceleași intenti dar nici o inaugurare poate după spitalul mult promis.........
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus