Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
19°C

Vin banii pentru noul spital județean, cu o lună și jumătate înaintea alegerilor. Discuție în guvern pentru alocarea a 2 miliarde de lei pentru noile proiecte

Vin banii pentru noul spital județean, cu o lună și jumătate înaintea alegerilor. Discuție în guvern pentru alocarea a 2 miliarde de lei pentru noile proiecte

În ședința de guvern de astăzi se află pe ordinea de zi și ordonanța prin care se vor putea aloca cel mult 2 miliarde de lei pentru construcția unui spital județean, exact actul de care are nevoie Consiliul Județean Sibiu pentru a rezolva cea mai mare parte din sursa de finanțare a proiectului. În cazul noului spital județean din Sibiu suma totală a costurilor se ridică la 2,5 miliarde de lei.

În actul inițial, supus dezbaterii publice, era vorba de un plafon de un miliard de lei pentru unitățile județene, iar acum este ridicat la 2 miliarde. Cu 500 de milioane mai puțin decât costul estimat pentru construcția Spitalului Clinic Județean, cel de pe ”drumul hoților”, însă mult mai aproape de faza în care proiectul poate deveni realizabil.

Consiliul Județean a atribuit în vara anului trecut contractul de construire a noului spital pentru suma de 2,5 miliarde de lei, cu tot cu TVA. Atribuirea a fost făcută în cadrul unei licitații cu clauză suspensivă, în sensul că se va semna contractul de construire și echipare doar după ce CJ Sibiu obține fondurile necesare.

”Una dintre problemele des întâlnite în rețeaua spitalicească este fragmentarea-spitalele pavilionare

În 28 februarie, la ședința de guvern de atunci, ordonanța s-a aflat în ”primă lectură”, iar acum se discută aprobarea ei. Asta nu înseamnă însă că vor și veni banii. Urmează să apară în Monitorul Oficial atât textul final, cât și norme de aplicare.

”La momentul actual spitalele din România se bazează pe o infrastructură concepută acum 50-60 ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită față de realitățile de astăzi. Una dintre problemele des întâlnite în rețeaua spitalicească este fragmentarea-spitalele pavilionare, ceea ce creează dificultăți în ceea ce privește organizarea fluxurilor și transportul pacienților”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței de urgență, fiind aici exact și situația actualului spital județean, împărțit în mai multe clădiri.

”Procentul de nevoi medicale nesatisfăcute se menține crescut în România. Există, de asemenea, diferențe privind accesul la servicii medicale în funcție de regiune, etnie, vârstă sau nivelul de venituri. Astfel, persoanele care locuiesc în mediul rural sau urbanul mic, cele din comunități marginalizate și cele cu nivel socio-economic scăzut au acces redus la îngrijire medicală (State of Health 2019 - OECD).

În plus, există un nivel redus de integrare între diferitele forme de asistență medicală, iar personalul medical este inegal distribuit între diferite zone ale țării, respectiv, între mediul rural și cel urban. Dotarea cu echipamente necesare este încă departe de standardele din țările europene avansate și, deseori, distribuția teritorială și utilizarea echipamentelor medicale în unitățile publice nu răspunde profilului stării de sănătate local și nici nevoilor de sănătate ale populației”, se mai precizează în nota de fundamentare.

2 miliarde un ”județean”, 350,5 milioane, un ”municipal”

În baza noului document, pentru construcția unui spital județean se poate aloca, din această sursă, maxim 2 miliarde de lei.

”Valoarea programului derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în perioada 2024-2031 este de 13,250 de miliarde de lei, limita maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanțare multianuale.

Valoarea brută maximă a unui proiect:

-2 miliarde de lei pentru spitale județene județene de urgență, spitale de specialitate

- 350,5 milioane de lei pentru spitale municipale/municipale de urgență

- 250 de milioane de lei pentru spitale orășenești.

- 3,250 de miliarde de lei pentru unități sanitare publice care au fost aprobate pentru finanțare din PNRR de către Ministerul Sănătății în calitate de coordonator de reforme și investiții pentru componenta 12 – Sănătate prin HG nr. 143/2023”, se precizează în textul ordonanței (...) a căror alocare financiară a fost diminuată în conformitate cu art. 18 din regulamentul UE 241/2021.

Construcțiile trebuie încheiate în 5 ani de la încheierea contractului de finanțare cu Ministerul Investițiilor, iar această perioadă se mai poate prelungi cu maxim 2 ani, dar nu mai târziu de finalul anului 2031.

Care sunt următorii pași:

Conform Ordonanței, după aprobarea actului și apariția lui în Monitorul Oficial, urmează să fie întocmite normele metodologice prin care se va aplica decizia.

Apoi, Ministerul Sănătăţii stabileşte metodologia de acordare a avizului de oportunitate pentru proiecte, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice.

În același timp, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene aprobă prin ordin ghidul de finanțare și lansează apelul de proiecte.

Apoi, beneficiarii, în cazul nostru Consiliul Județean Sibiu, pot depune cerere pentru obținerea avizului de oportunitate din partea Ministerului Sănătăţii pentru investiție.

Ministerul Sănătății și Ministerul Investițiilor Proiectelor Europene în urma evaluării proiectelor întocmesc apoi lista de proiecte propuse spre finanţare care se aprobă prin Hotărâre a Guvernului.

După aprobarea listei de proiecte prin Hotărâre a Guvernului, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene încheie contracte de finanțare multianuale între Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene şi beneficiari, ”pe o perioadă de maxim 5 ani, în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare”.

Cîmpean: ”În acest spital nu se vor trata doar votanți PNL”

Nu este cert deocamdată cine a reușit să dubleze suma maximă ce se poate acorda pentru un proiect de spital județean, liberalii sau social-democrații.

 Cert este că în 8 februarie, în urmă cu două săptămâni, Daniela Cîmpean cerea sprijinul tuturor forțelor politice să ”intervină”, ”să obțină bani” pentru noul spital.

Întrebată atunci de consilierul județean Adrian Echert (USR), Daniela Cîmpean a arătat că nu ia în considerare proiectul de ordonanță care a fost în dezbatere anul trecut și pe care l-a încadrat la „speculații din presă”.

„Faptul că a apărut un program de sănătate care ar prevedea finanțare de spital din fonduri guvernamentale și împrumuturi, o ordonanță care nu este aprobată... Nu o pot lua în calcul și ce voi face dacă aceea se va aproba sau nu. La momentul în care am certitudinea că datele sunt altele decât cele acum în vigoare o să vin în fața dumneavoastră și o să vă prezint soluțiile”, a răspuns Cîmpean.

Președintă a CJ Sibiu și vicepreședintă a PNL la nivel național, Daniela Cîmpean a cerut sprijin pentru proiectul noului spital județean Sibiu.

”În acest spital nu se vor trata doar votanți PNL, ca să lăsați această povară a obținerii finanțării doar pe Consiliul Județean. Acest spital este pentru toi cetățenii județului și pentru toți cei care vin din împrejurimi. Avem un proiect, avem un proiect bun, necesar. Fac apel ca fiecare, pe toate căile pe care le are, să intervină să obțină bani, pentru că este interesul nostru al tuturor și nu să bage de vină CJ-ului câți bani a băgat în documentații”, a continuat Daniela Cîmpean, după ce a fost întrebat de ce – pe lângă cele 14,2 milioane de lei cheltuite până acum pe documentații și consultanță – pe anul în curs mai sunt prevăzute două milioane de lei consultanță în 2024 și, în total, 70 de milioane de lei consultanță, până în 2027.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

John Doe

Acum 2 săptămâni

La fix, ca să poată cucoanele să reincalzeasca ciorba aia expirată, înaintea alegerilor. Poate mai prind niște voturi de la fraieri dacă le arata cât de mult se agită ele...
Raspunde

Kokos

Acum 2 săptămâni

"Ar putea veni banii", nu " vin banii"! Se aproba doar plafonul pe hârtie, asta nu înseamnă și că sunt bani!
Raspunde

Adrian

Acum 2 săptămâni

Acum se vede de ce au lasat-o pe ultima 100 de m..pentru alegeri,normal!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Echipa castigatoare

Acum 2 săptămâni

Doamnele Cimpean si Turcan ar trebui votate pe viata la conducerea destinelor noastre! PNL e singurul partid care se lupta pentru romani!
Raspunde

Adrian

Acum 2 săptămâni

Sterge-te la gura!
Raspunde

Bunu

Acum 2 săptămâni

La alegerile trecute spuneau liberalii la fel ca sa-i alegem ca ne fac spital, acum vor din nou. Voi ii credeti tampiti pe toti ? Cum dreak sa va mai voteze lumea cand numai minciuni aveti la gura in campanie?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus