Miercuri,
01.05.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Producător de bere sibian: „Sunt mai mulți cei care închid obloanele decât cei care le deschid”. ”În Belgia se vând beri care se compară la preț cu cel din Sibiu”

Producător de bere sibian: „Sunt mai mulți cei care închid obloanele decât cei care le deschid”. ”În Belgia se vând beri care se compară la preț cu cel din Sibiu”

Cosmin Șoaită, fondatorul Berăriei Artizanale Sibiu SRL, susține că producătorii de bere artizanală traversează o perioadă grea, fiind mai mulți care închid, decât cei care încep acum un business în domeniu.

„Lucrurile în industria berii nu sunt deloc roz la acest moment. Presiunea pe costuri și traducerea acestor costuri în preț are consecințe. Piața de bere a scăzut pentru al 2-lea an consecutiv. Este o presiune enormă în condițiile în care vrei să faci investiții, iar asta cred că este un efect al scăderii bruște a puterii de cumpărare a românilor”, spune Cosmin Șoaită pentru retail.ro.

Pe de altă parte, antreprenorul susține că își alege cu atenție clienții și că a renunțat la multe colaborări prin prisma faptului că aceștia nu păstrau în condiții propice produsele sale. În plus, afirmă, el prețurile din Sibiu sunt acum mai mari decât în Belgia, ”țara berii”.

„În acest moment sunt mai mulți cei care închid obloanele decât cei care le deschid, iar dintre micii producători sunt mai mulți cei care pierd bani decât cei care câștigă. Și asta este o realitate. De curând am fost în Belgia și am realizat cât de șocantă este situația noastră. Ei vând beri care se compară la preț cu prețul de la Sibiu, dintr-un restaurant. Și totuși ești într-o capitală e Europei, unde au venituri mult mai elevate decât ale noastre. Cert este că avem o problemă și o avem la nivel de industrie”, a mai spus Șoaită.

El spune că va dura cel puțin 15 ani până își va recupera banii investiți în această afacere. Și, cu toate că actualmente industria berii nu se află în cel mai bun moment al său, în următorii ani speră ca afacerea sa să-i genereze, anual, venituri de cel puțin 200.000 de euro.

„Nu am plecat dintr-o firmă mare ca să încerc să fac alta mare. Și cred că frumusețea a ceea ce fac este tocmai flexibilitatea pe care o am aici, local. Vreau să rămână o afacere mică, de familie, care să n-aibă pretenții de a deveni un jucător de piață mare. Problema, atunci când devii internațional, este că începi să faci sacrificii la nivel de produs, Odată cu industrializarea nu-ți mai poți permite să ai variabilitate ca și berărie artizanală, acesta este avantajul nostru: variabilitatea. Noi nu simțim nevoia să compensăm anumite neajunsuri pe care le au ingredientele, pentru că vorbim de ingrediente naturale. Eu întotdeauna fac această analogie: două mere din același pom nu au același gust. Dar, dacă vrei să aibă același gust, trebuie să umbli undeva ca să standardizezi”, Cosmin Șoaită.

Sursa foto: https://beresibiu.ro/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

John Doe

Acum 1 săptămână

Sunt 100% pentru sprijinul producatorilor de produse locale/tradiționale/artizanale dar când găsești la târguri sau în baruri berile astea la 20+ lei.. are și bautura asta o limită de preț?

Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 1 săptămână

Tocmai acest lucru critica si domnul Soaita. La magazinul de pe St.cel Mare acea bere era undeva la 8 lei la 500 ml si 6 lei la 330. Pana la 20 lei mai e...
Raspunde

Eheee e mult de povestit!

Acum 1 săptămână

Interesant este ca nu producatorii stabilesc pretul berii la targuri sau festivaluri ci le sunt impuse de catre organizatori pt ca daca nu respecta aceste preturi nu le permit sa intre sa vanda in targ sau festival! Este o practica cunoscuta de tot producatorii dar de care nu vorbeste nimeni de frica excluderii de la acest fel de evenimente!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 săptămână

Frumos, bine si concis s-a exprimat omul āsta. E greu. Peste tot. Productia are nevoi, desfacerea are nevoi, clientul are nevoi. Toti au nevoi si vor totul acoperit cu costuri minime....

Raspunde

Popa

Acum 1 săptămână

Berea mea preferată! Keep up the good work!

Raspunde

Cristi

Acum 1 săptămână

Titlul te descalifică!
Raspunde

Mopri

Acum 1 săptămână

Pt. producător e de bine berea vândută la prețuri "elevate". Sau vrea să spună că adaosul e prea mare la prețul final din restaurant și banii nu ajung la el.
Raspunde

Frikirikimiki

Acum 1 săptămână

Poate ca exact asta lipseste dintr-un articol de genul asta: cat e pretul final si cam cu cat produce berea aia. Cand vezi bere de-asta "artizanala" de la Jilava vanduta la suprapret intre 32-40 lei la un bar in Sibiu ti se face lehamite. Pai cum sa nu fie preturile mai mari decat in vest? Oricum nu se intelege daca nenea asta se plange sau doar vrea sa isi faca reclama. In rest, un articol care nu spune nimic. Mai ca-mi vine sa vars o lacrima pt toti artizanalii astia...
Raspunde

Mișu Mare

Acum 1 săptămână

Bună bere! Mulțumim!
Raspunde

Statul esuat

Acum 1 săptămână

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi. SCRISOARE DESCHISĂ Către: GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL ECONOMIEI, ANTREPRENORIATULUI ȘI TURISMULUI CONSILIUL CONCURENȚEI. Acest mesaj a fost moderat din cauza informațiilor eronate pe care le conține

Raspunde

Mario

Acum 1 săptămână

Pai nu numai la bere e japca la noi și adaos de te doare portofelul,pai in Franța au bere artizanala la litru la preț de 3-4 euro cea de 330 ml 1.5 euro si se vinde ok toată lumea e mulțumită,in baruri este la pahar de la 2 la 4 euro .Ar trebui și la noi producătorii sa ia atitudine sa -și deschidă localuri sau livrării proprii! Spor la treabă!Vive la Roumanie !!!!
Raspunde

Mario

Acum 1 săptămână

Preturi mari știm că există e generalizat la noi.InFranta berea artizanala la litru poate fi 3-7 euro depinde de marca și calitate.Producatorii sa și facă localuri sau livrări la populație daca nu pot altfel!Așa total lumea ar fi mulțumită!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus