Cosmin Șoaită, fondatorul Berăriei Artizanale Sibiu SRL, susține că producătorii de bere artizanală traversează o perioadă grea, fiind mai mulți care închid, decât cei care încep acum un business în domeniu.
„Lucrurile în industria berii nu sunt deloc roz la acest moment. Presiunea pe costuri și traducerea acestor costuri în preț are consecințe. Piața de bere a scăzut pentru al 2-lea an consecutiv. Este o presiune enormă în condițiile în care vrei să faci investiții, iar asta cred că este un efect al scăderii bruște a puterii de cumpărare a românilor”, spune Cosmin Șoaită pentru retail.ro.
Pe de altă parte, antreprenorul susține că își alege cu atenție clienții și că a renunțat la multe colaborări prin prisma faptului că aceștia nu păstrau în condiții propice produsele sale. În plus, afirmă, el prețurile din Sibiu sunt acum mai mari decât în Belgia, ”țara berii”.
„În acest moment sunt mai mulți cei care închid obloanele decât cei care le deschid, iar dintre micii producători sunt mai mulți cei care pierd bani decât cei care câștigă. Și asta este o realitate. De curând am fost în Belgia și am realizat cât de șocantă este situația noastră. Ei vând beri care se compară la preț cu prețul de la Sibiu, dintr-un restaurant. Și totuși ești într-o capitală e Europei, unde au venituri mult mai elevate decât ale noastre. Cert este că avem o problemă și o avem la nivel de industrie”, a mai spus Șoaită.
El spune că va dura cel puțin 15 ani până își va recupera banii investiți în această afacere. Și, cu toate că actualmente industria berii nu se află în cel mai bun moment al său, în următorii ani speră ca afacerea sa să-i genereze, anual, venituri de cel puțin 200.000 de euro.
„Nu am plecat dintr-o firmă mare ca să încerc să fac alta mare. Și cred că frumusețea a ceea ce fac este tocmai flexibilitatea pe care o am aici, local. Vreau să rămână o afacere mică, de familie, care să n-aibă pretenții de a deveni un jucător de piață mare. Problema, atunci când devii internațional, este că începi să faci sacrificii la nivel de produs, Odată cu industrializarea nu-ți mai poți permite să ai variabilitate ca și berărie artizanală, acesta este avantajul nostru: variabilitatea. Noi nu simțim nevoia să compensăm anumite neajunsuri pe care le au ingredientele, pentru că vorbim de ingrediente naturale. Eu întotdeauna fac această analogie: două mere din același pom nu au același gust. Dar, dacă vrei să aibă același gust, trebuie să umbli undeva ca să standardizezi”, Cosmin Șoaită.
Sursa foto: https://beresibiu.ro/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: ce tipuri de bere sunt in sibi , bere artizanala sibiu , cat costa o bere , producatori de bere , bere
Vizualizari: 12573
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Constantin
Acum 1 oră
Teofan
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Vasile ot Vasile
Acum 2 ore
Raluca Turcan