Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

18 elevi ai Școlii Gimnaziale „Radu Selejan” au fost într-un schimb de experință în Slovenia: „Un loc în care grija față de mediu, om, moștenirea culturală și educație este maximă”

18 elevi ai Școlii Gimnaziale „Radu Selejan” au fost într-un schimb de experință în Slovenia: „Un loc în care grija față de mediu, om, moștenirea culturală și educație este maximă”

În perioada 7 - 12 aprilie, un grup de 18 elevi ai Școlii Gimnaziale „Radu Selejan” din Sibiu, însoțiți de câteva cadre didactice, au participat la o vizită de studiu în Slovenia, la Novo Mesto. Aceștia au fost primiți la „Osnovna šola Bršljin”, o unitate școlară cu peste 600 de elevi, situată într-un cadru natural superb și plin de verdeață, după cum povestesc cei care au fost în mobilitate. 

Vizita a fost posibilă datorită acreditarii Erasmus de care Școala Gimnazială „Radu Selejan” beneficiază.

Principalele obiective ale proiectului au fost îmbunătățirea și verificarea competențelor lingvistice ale elevilor, mai ales în contextul în care cei mai mulți dintre ei sunt elevi la clase cu învățământ intensiv în limba engleză sau franceză.

„Lungul drum până în Slovenia și înapoi s-a transformat într-o oportunitate perfectă de a socializa, de a descoperi povești și locuri noi, neștiute până atunci.  Experientelor deosebite trăite alături de elevii și dascălii școlii Osnovna sola Brsljin li se adaugă experientele deosebite de descoperire a unei țări superbe, Slovenia, un loc în care grija față de mediu, om, moștenirea culturală și educație este maximă. Am constatat cu bucurie că elevii noștri au competențe foarte bune de comunicare în limba engleză, sunt talentați și dornici să-și îmbogățească în permanență cultura generală.

Fiecare zi a însemnat nu doar o nouă aventură educațională, ci și o nouă șansă de a descoperi locuri de vis din Slovenia. Elevii au descoperit împreună o bijuterie a naturii, peștera Postojna, iar apoi au străbătut la pas minunatul oraș străbătut de râul Laybach, Ljubljana.  De fapt, fiecare zi a fost plină de intensitate, de experiențe educaționale de calitate și de activități în care elevii sibieni și colegii lor sloveni au debordat de energie, făcând în același timp dovada existenței unor bune competențe de viață și de socializare. Iar, ca buni prieteni, și-au purtat prietenia și dincolo de porțile școlii”, spun coordonatorii mobilității. 

Aceștia mai povestesc că o parte dintre activități se încheiau cu experiența unui team building trăită de elevii sibieni în cadrul unui super exercițiu de aventură urbană. Astfel, împărțiți în trei echipe, aceștia au primit sarcina de a identifica 13 obiective din Novo Mesto, în 70 de minute, și de a se fotografia împreună cu întreaga echipă de 6 persoane lângă acel obiectiv. Exercițiul a însemnat nu doar comunicare, ci și atenție la detalii, condiție fizica bună, un corect management al timpului și spirit de echipă.

„Elevii au avut șansa să descopere și Budapesta, capitala Ungariei fiind o gazdă bună, gata să le împărtășească din poveștile creștinării ungurilor în timpul regelui Ștefan, de curuții lui Racoczi, de împărăteasa Elisabeta (Sisi), de marele patriot român Emanuil Gojdu, de o armată română care a eliberat Budapesta de comunism, de o Ungarie care, în 1956, a deschis cutia Pandorei începând valul mișcărilor anticomuniste și antisovietice. Iar valurile Dunării le-au mărturisit povestea unui capitol din istoria Holocaustului, în orașul celei mai mari sinagogi din Europa”, mai spun coordonatorii. 

Mobilitatea s-a încheiat cu emoții mari, lăsând în urmă prietenii legate. 

„Mulțumiri gazdelor de la Novo Mesto, felicitări tuturor participantilor, elevi sau cadre didactice, pentru modul exceptional în care s-au prezentat și descurcat și da, un uriaș mulțumesc ERASMUS+!”, mai transmit coordonatorii mobilității. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus