Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Biografia lui Avram Iancu scrisă de Iosif Sterca Şuluţiu este acum în biblioteca liceului cu același nume din Sibiu. A fost prezentată chiar de „Ziua cărții”

Biografia lui Avram Iancu scrisă de Iosif Sterca Şuluţiu este acum în biblioteca liceului cu același nume din Sibiu. A fost prezentată chiar de „Ziua cărții”

Astăzi, 23 aprilie, în amfiteatrul liceului „Avram Iancu” din Sibiu a avut loc prezentarea cărții „Biografia lui Avram Iancu”, scrisă de Iosif Sterca Şuluţiu. Cartea a fost oferită de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România prin preşedintele acesteia, Tiberiu Groza. Evenimentul a avut loc chiar de „Ziua cărţii, a dreptului de autor şi a bibliotecarului din România”. 

„Tiberiu Groza le-a vorbit elevilor atât de frumos despre viaţa şi activitatea lui Avram Iancu! Despre cum a străbătut calea prin şcolile vremii şi cum la vârsta de 24 de ani a dat dovadă de bun strateg şi organizator conducând pe cei 60.000 de moţi în lupta din Revoluţia de la 1848! Împreună cu noi, au fost şi câţiva dintre membrii Asociaţiei Avram Iancu, filiala Sibiu împreună cu preşedintele Victor Napeu. La final, fiecare elev a primit câte un exemplar”, spune Doina Blaga, bibliotecar al Liceului Tehnologic „Avram Iancu”. 

La eveniment, au participat mulţi elevi, dascăli alături de directorul liceului, llie Lăutaru.

„Vreau să-i mulțumesc mult domnului Tiberiu pentru că, în sfârşit, cartea aceasta minunată, mult aşteptată, a ajuns să fie aşezată în biblioteca școlii alături de celelalte cărţi despre Avram Iancu”, mai spune Doina Blaga. 

Iosif Sterca-Șuluțiu s-a născut la 10 septembrie 1827, în Câmpeni și a murit în anul 1911, la Sibiu. A fost un jurist, tribun, istoric, deputat, președinte al Băncii Albina și vicepreședinte al Astrei, vicecomite.

Ca istoric și publicist, a scris și publicat numeroase scrieri, mai ales istorice, care au fost publicate în Gazeta de Transilvania, Federațiunea, Tribuna și Transilvania. Șuluțiu a mai publicat și un „Memoriu” istorico-politic, în 6 volume, precum și această biografie a lui Avram Iancu.

A colaborat și la redactarea Enciclopediei Române „Astra”. Este înmormântat în curtea Bisericii dintre Brazi din Sibiu, strada Reconstucției, numărul 17, care are hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus