Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Una din capodoperele Muzeului Brukenthal părăsește Sibiul pentru doar a doua oară în 207 ani, pentru a fi expusă în premieră în Moldova. „E necesar ca și alți români să se bucure”

Una din capodoperele Muzeului Brukenthal părăsește Sibiul pentru doar a doua oară în 207 ani, pentru a fi expusă în premieră în Moldova. „E necesar ca și alți români să se bucure”

Singura lucrare din România și din Europa de Est realizată de celebrul artist Tițian/ Tiziano Vecellio aflată în Muzeul Național Brukenthal (MNB) a părăsit Sibiu pentru a fi expusă la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași. Este vorba despre „Ecce Homo”. Este a doua oară când lucrarea va fi expusă în alt oraș din România în 207 ani de când aceasta se află la MNB.

Capodoperă a artei europene, lucrarea „Ecce Homo” este una dintre cele mai importante lucrări de pictură aflată pe teritoriul României. În decursul timpului lucrarea a fost expusă în mai multe muzee importante din Europa. În România, în cei 207 ani de existență a Muzeului Național Brukenthal a fost expusă doar de 2 ori: în anul 2023 în cadrul expoziției Brukenthal exclusive la Art Safari Bucharest și în acest an în cadrul expoziției Tițian. Ecce Homo din Iași.

Citește și: „S-a lucrat în 60 de zile cât pentru doi ani”. Capodopere ale Muzeului Brukenthal, expuse la București

Potrivit reprezentanților MNB, valoroasa lucrare, asigurată la una dintre cele mai vechi și mari companii de asigurări din Londra a părăsit astăzi Sibiul. Transportul lucrării este realizat de Orbit Internațional - Fine Art Transport, firmă specializată în transportul lucrărilor de artă și escortă de Jandarmeria Română din Iași.

„De la preluarea mandatului de manager am considerat necesar ca o mare parte din colecția Muzeului Național Brukenthal să fie promovată și expusă și în țară. Muzeul Național Brukenthal se bucură de un public numeros și de o colecție valoroasă; este necesar însă că și alți români să se bucure. Dacă în anii trecuți a fost dificil de realizat acest lucru, în ultimii ani, prin relațiile de colaborare și prietenie, am găsit și fondurile necesare și spațiu adecvat ca piese din colecția Muzeului Național Brukenthal să fie expuse în mai multe orașe din România. Anul trecut am organizat o superbă expoziție la București unde am expus în exclusivitate 5 capodopere. În acest an, prin relația extraordinară cu Muzeul Municipal Regina Maria din Iași și cu Primăria Municipiului Iași am gândit să expunem, în premieră în Moldova, o capodopera importantă a artei europene. Gândit de mai bine de un an, expoziția Tițian. Ecce Homo va fi deschisă la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași în data de 9 mai 2024, ora 17:00 cu prilejul Zilei Europei și va rămâne deschisă până în data de 5 iunie 2024", a transmis Alexandru Constantin Chituţă, managerul MNB.

Lucrarea „Ecce Homo” a fost realizată de artistul Tiziano Vecellio în anul 1560. Aceasta este singura lucrare aflată în România și în Europa de Est a sa. Tiţian exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului XVI-lea, fiindu-i prima dată comandată în anul 1543. Lucrarea Muzeului Naţional Brukenthal este similară versiunii din 1548 aflată la Muzeul Prado din Madrid, a versiunii din 1560 aflată la Galeria Naţională a Irlandei din Dublin şi a celei din 1564-1566 aflată la Galeria Uffizi din Florenţa. Există de asemenea o lucrare neterminată din seria Ecce Homo realizată de Tiţian la Muzeul de Artă din Saint Louis Missouri, Statele Unite ale Americii.

Reprezentnații MNB amintesc provenienţa tabloului „Ecce Homo” de Tiţian din colecţia Brukenthal, dar și traseul pe care l-a făcut lucrarea în ultimele cinci secole. Astfel, de-a lungul celor peste 450 de ani de când a fost creat, conform doamnei Daniela Dâmboiu tabloul a trecut prin următoarele locaţii, colecţionari şi evenimente: Veneţia, cel mai probabil în casa sculptorului şi colecţionarului Allesandro Vittoria (undeva după 1560/ 1565 până în 1608) şi în cabinetul de artă al bogatului negustor Bartolomeo della Nave (1608-1638); Anglia, unde a fost expediat din Veneţia până în mai 1638; Londra, conacul din Chelsea al lui James, al treilea marchiz şi primul duce de Hamilton (1639-1649), care a fost fosta reşedinţa regală a regelui Henric al VIII-lea al Angliei şi casa din copilărie a reginei Elisabeta I; Olanda, trimisă acolo după execuţia lui Hamilton la 9 martie 1649; Bruxelles, galeria arhiducelui Leopold Wilhelm găzduită în Palatul Coudenberg (c. 1650/ 1651-1656); integrată în primul catalog din lume al unei colecţii de artă, realizat de David Teniers ÎI în 1660; Viena, expusă în galeria Stallburg (1659-c. 1773/ 1776); trimisă de Brukenthal de la Viena la Sibiu între 1774-1777; găzduită la Sibiu – capitala provinciei Transilvania, în galeria privată Brukenthal (din 1783, la etajul al doilea al clădirii dinspre stradă), cu o întrerupere de câţiva ani în timpul Primului Război Mondial, când a fost trimisă spre păstrare la Viena, apoi la Budapesta (iarna 1914/ 1915-iunie 1919); restaurată la Sibiu sau la Viena, când probabil a fost scurtată în partea de jos cam la jumătate din palma dreaptă a lui Hristos (1899); furată din muzeu în 1968 şi găsită după 30 de ani, în 1998, în SUA; revenită în cele din urmă acasă, în 1998, în Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional Brukenthal, fiind înregistrată cu un nou număr de inventar.

Foto: Daniel Farcașiu-Muzeul Național Brukenthal

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Cornel

Acum 2 săptămâni

Ultima oară a părăsit muzeul în 1968, când a fost furată. Dar ce pretenții să ai de la gazetari "sibieni" veniți cu pluta pe Olt în amonte

Raspunde

Claudiu

Acum 2 săptămâni

"Oltenii e de vină pentru tot și toate" e virusul care îți macină inteligența până la nivelul in care răspândești fake news ca orice sfertodoct școlit de Google. "Ecce Homo" furat în '68 face parte din cele 4 tablouri recuperate în '98". Daca nu osteneai prematur puteai afla asta chiar din articol. Furat și recuperat. Nici o legătură cu oltenii. Însă,lol, rămâi consecvent și nu te opri din a îi injura că motiv al tuturor relelor.
Raspunde

Mihai

Acum 2 săptămâni

Părăsește Muzeul a doua oară pentru o expoziție, - în acest sens este menționat acest fapt. Ce pretenții sa ai de la oameni care învață să citească!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 săptămâni

Capodopera flamanda,deteriorata in biroul fostului primar,a fost restaurata?Daca da,cu ce costuri?Daca nu,de ce?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus