Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
16°C

Directorul CNAIR despre autostrada Sibiu – Pitești: ”Sper ca la finalul acestui an să fie posibilă deschiderea circulației pe tronsonul 5”

Directorul CNAIR despre autostrada Sibiu – Pitești: ”Sper ca la finalul acestui an să fie posibilă deschiderea circulației pe tronsonul 5”

Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infraastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat că până la sfârșitul anului este probabil să se poată circula pe tronsonușl 5 din autostrada Sibiu – Pitești, dintre Curtea de Argeș și Pitești.

Întrebat într-un interviu acordat ziarului Capital care este din punctul său de vedere cel mai important șantier al companiei el a răspuns ”fără discuție, este autostrada Sibiu – Pitești”.

”Construcția aceste autostrăzi este extrem de importantă, nu doar pentru România, ci și pentru economia europeană. Autostrada Sibiu – Pitești este deosebit de relevantă pentru desfășurarea traficului pe Coridorul IV Pan European, deoarece asigură la nivel funcțional o traversare de la Vest la Est a teritoriului național.

De asemenea, este și prima legătură cu rețeaua rutieră europeană care traversează Munții Carpați. Acest obiectiv al României și al Uniunii Europene este așteptat de mai bine de trei decenii de către români”, a transmis Cristian Pistol.

La momentul finalizării, autostrada Sibiu-Pitești va avea 122,11 km și va completa coridorul 4 Pan European pe A1. Primii 13,17 km ai acestei autostrăzi, între Sibiu și Boița au fost deschiși circulației în decembrie 2022.

Secțiunea 2, Boița – Cornetu (31,33 km) este în etapa finală de Proiectare și anul acesta va începe construcția primilor kilometri ai acestei secțiuni care are termen contractual de finalizare anul 2028.

Aceeași situație este și în derularea contractului pentru  construcția secțiunii 3, Cornetu – Tigveni (37,40 km).

Lucrările la zi, transmise de directorul CNAIR:

Secțiunea 4, Tigveni – Curtea de Argeș, (9,86 km.) este în plin șantier, stadiul fizic a ajuns la 25,5%, iar termenul contractual de finalizare este anul 2027.

Aici au început forajele pentru construcția celebrului tunel Momaia în lungime de 1,35 km. Acest tunel este compus din două galerii în lungime totală de 2,7 km.

Săpăturile la tunel au ajuns la 415 m în galeria dreaptă și la 285 m în galeria stângă, fiind excavați până acum, din cele două galerii, peste 110.000 mc.

Forarea piloților a ajuns la un stadiu de 77%.

Pentru terasamente au fost săpați peste 320.000 mc.

În baza de producție au fost realizate primele 2 grinzi, urmând să înceapă și execuția de predale și alte elemente prefabricate necesare acestui proiect.

Lucrările pe secțiunea 5, Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km), au ajuns la un stadiu fizic de 63 % și chiar dacă termenul contractual de finalizare a lucrărilor este 2025, sper ca la finalul acestui an să fie posibilă deschiderea circulației și pe primii km de autostrada ai acestei secțiuni.

Valoarea totală a acestei investiții este de 13,57 miliarde lei fără TVA.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Sorin Popescu

Acum 1 săptămână

Mai apucăm în viață asta să mergem pe aceste autostrăzi,sau măcar copiii noștri?
Raspunde

Mihai

Acum 1 săptămână

Cica tocmai s-a nascut bunicul primului nepot care va circula pe acesta autostrada!
Raspunde

Alexandru Catalin

Acum 1 săptămână

Contactul este pe 5 ANI , cine a cerut acest termen ff mare nu cumva CNAIR acum se *roagă*de fosta Astaldi sa finalizeze mai rapid acest tronson 5. Cu siguranță Italieni vor forța nota și vor CERE mici *favoruri * pt calitatea lucrărilor de la pod Brăila unde au foarte multe neconformitati , la pod Basarab unde nu a fost făcută Recepția, vor măi dori alte+favoruri* , toate acestea dacă vor termina mai repede acest tronson.Vom vedea cum se va termina toate aceste 3 proiecte. Este fff interesant
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus