Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
15°C

„Sibiul poate deveni capitala egalității de gen”, „Mă închin în fața doamnelor”. Egalitatea de gen i-a adus față în față pe primii candidați la alegerile locale din Sibiu

„Sibiul poate deveni capitala egalității de gen”, „Mă închin în fața doamnelor”. Egalitatea de gen i-a adus față în față pe primii candidați la alegerile locale din Sibiu

Într-o atmosferă prin care se dorea imitarea unei veritabile dezbateri electorale, din punct de vedere organizatoric chiar reușind acest lucru, evenimentul organizat de Asociația pentru Libertate și Egalitate (ALEG) - „Sibiu pentru Drepturi Egale” - a reunit cinci candidați la alegerile locale și unul la europarlamentare care au răspuns la întrebări legate de egalitatea de gen și drepturile omului. A fost, de fapt, prima temă care i-a adus față în față în această campanie electorală. Este de menționat că principalele partide din Sibiu, PNL, PSD și FDGR, care au reprezentanți în administrația locală și județeană, inclusiv în conducerea acestora, au refuzat să participe la discuții. Moderatoarea dezbaterii a fost președinta ALEG, Georgiana Epure, o sibiancă stabilită la Londra, specializată în subiectul combaterii căsătoriilor forțate.

La dezbaterea despre egalitatea de gen a participat un număr aproximativ egal al femeilor și bărbaților - 19, respectiv 14. Camelia Proca, directoarea ALEG, a deschis discuția, subliniind necesitatea protejării drepturilor omului, menționând atacurile frecvente asupra drepturilor femeilor din partea politicienilor, personalităților religioase sau academice. „Drepturile femeilor sunt tot mai des atacate în ultima vreme”, a afirmat Proca.

Au urmat intervențiile a doi dintre invitații evenimentului, Ana Bugneriu, directoarea Fundației Comunitare Sibiu, și sociologul Mihai Rusu. Candidații care au acceptat invitația la eveniment au fost: Ruxandra Cibu-Deaconu și Adrian Echert (ADU), Ciprian Faraon și Dragoș Patriche (PUSL), Alexandru Găvozdea (independent) și Nicu Ștefănuță (candidat independent la europarlamentare).

Bugneriu a subliniat rolul parteneriatelor cu societatea civilă și a infrastructurii sociale, menționând „cele mai fericite societăți sunt cele care asigură un nivel ridicat de echitate și echilibru”. Ea a mai accentuat nevoia de soluții pentru integrarea diferitelor culturi și reintegrarea celor care revin în oraș. „Observăm în Sibiu un fenomen larg al migrației. Avem așteptarea să veniți cu soluții fezabile”, a adăugat ea.

Sociologul Mihai Rusu a subliniat că lupta pentru egalitatea de gen „este valabilă și pentru bărbați”, explicând că aceștia trăiesc o inegalitate de faptul că se bucură de mult mai multe privilegii decât femeile. „Dominația masculină a fost instituționalizată, drept pentru care femeile au fost mai mult excluse de la resursele care au devenit în mod preponderent în favoarea bărbaților. Inegalitatea de care se bucură bărbații este un privilegiu nemeritat. Emanciparea bărbaților prin conștientizarea acestui privilegiu este esențială”, și-a explicat punctul de vedere Mihai Rusu. El a subliniat că inegalitățile de gen sunt adesea invizibile și considerate în același timp naturale.

Rusu a pledat pentru implicarea femeilor în politică și pentru promovarea unei viziuni feministe. „Sibiul ar trebui să devină capitala egalității de gen”, a concluzionat el, subliniind necesitatea ca România să implementeze acest ideal la toate nivelurile vieții sociale.

După prezentarea manifestului „Sibiu pentru Drepturi Egale” elaborat de ALEG, a urmat sesiunea de dezbateri cu candidații prezenți la dezbatere. Aceștia au fost rugați să răspundă la întrebarea „Cum vă poziționați față de recomandările din Manifestul Sibiul pentru drepturi egale? Vă luați angajamentul că veți prioritiza egalitatea de gen în cazul în care veți fi ales?”.

E de remarcat că răspunsurile oferite au ocolit întrebarea, deși indirect aproape toți s-au declarat de acord cu promovarea ideii de respectare a drepturilor omului și în special ale femeilor și fetelor. Cu excepția lui Ștefănuță, un adept cunoscut deja al promovării egalității de gen, considerându-se că face parte dintr-o mișcare progresistă, candidații s-au referit fie la viziunile lor personale cu privire la femeie, fie au vorbit despre ce inițiative au avut partidele din care fac parte sau câte femei fac parte din echipa lor.

Cibu-Deaconu a subliniat că e singura doamnă dintre candidații prezenți, iar în alegeri sunt două candidate, alături de Astrid Fodor. Ea a preferat să răspundă la întrebarea „De ce e importat să avem femei?”: „Pentru că ele sunt mai organizate, foarte responsabile, atente la cei din jur, empatice – calități foarte importante pentru un administrator de oraș. De asta ne dorim mai multe femei în politică”.

Echert a prezentat inițiativele USR din Parlament pentru sprijinirea egalității de gen, incluzând cele care se referă la ședințele de terapie pentru mamele cu depresie postnatală și măsuri pentru mamele minore. „Ca tată a două fete, susțin pe deplin drepturile egale și mă voi lupta pentru ele în continuare”, a spus Echert.

Faraon a ținut să spună că a avut întotdeauna femei în conducerea firmelor sale și a subliniat parteneriatul pe care îl are cu Asociația femeilor antreprenor, condusă de Bianca Tudor. „Sibiul poate deveni o capitală a egalității de gen”, crede acesta. El a fost singurul care s-a arătat sceptic cu privire la două puncte din manifestul prezentat de ALEG: cel cu referire la recomandarea primarului pe care să le facă dezvoltatorilor imobiliari pentru ca un număr de locuințe să se vândă mai ieftin și cel legat de încurajarea protocoalelor cu alte autorități, despre care a spus că sunt multe pe hârtie.

Și Găvozdea a amintit că e tatăl a două fete și că a avut femei în subordine, în cadrul Ordinului Arhitecților, atunci când a fost la conducerea organizației. „Egalitatea de gen este o urgență și trebuie să acționăm acum”, a spus el. El a remarcat că în multe liste de candidați, femeile nu sunt plasate pe locuri eligibile.

Patriche a împărtășit experiențele sale ca lider de sindicat și dificultățile întâmpinate în lupta pentru drepturi. „Trebuie să trecem peste frică și să promovăm deschiderea și sensibilitatea în fața acestor subiecte”, a declarat el. Acesta a făcut totuși o afirmație care a ridicat sprâncenele celor mai multe dintre femeile prezente: „Aș vrea doar să zic, de ce este zicala «În spatele unui om de succes este o femeie puternică?» Pentru asta mă închin în fața doamnelor și le spun că zicala invers nu este – adică în spatele unei femei puternice nu există un bărbat puternic. Așa că, aveți toată stima mea”.

Tot el s-a referit și la cazul tinerei ucise recent de prietenul său, care a fost internat la Psihiatrie și consumator de droguri. „Noi numim acest fenomen femicid. Adică atunci când femeile sunt ucise din cauza că sunt femei”, a intervenit Georgiana Epure.

Ștefănuță a subliniat importanța educației sexuale și a accesului la sănătatea reproductivă, criticând lipsa infrastructurii necesare, dar și la drepturile minorităților sexuale: „Drepturile civile nu sunt un moft sau lifestyle, ci o necesitate fundamentală”. El crede că „nivelul cunoașterii este praf”.

În runda de întrebări și răspunsuri temele de discuție au atins și subiecte precum necesitatea construirii în Sibiu a mai multor școli, situația refugiaților ucraineni, integrarea Republicii Moldova în UE, banii atrași prin PNRR.

Întreaga dezbatere poate fi urmărită mai jos:

foto Silvana Armat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

10 comentarii

Miss Oggyin

Acum 3 săptămâni

Este o egalitate declarativ-electorala ! realitatea este asa cum este !
Raspunde

Ovidiu Oanta

Acum 3 săptămâni

Ce mai gargara...mereti ma acasa
Raspunde

Ombladonschi

Acum 3 săptămâni

macar asa stiu cu cine sa nu votez. ****

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului care incită la ură)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Clara Zet

Acum 3 săptămâni

Majoritatea feministelor au fost au fost abuzate intr-o forma sau alta de-a lungul vieții, într-adevăr femeile sunt mult ai empatice si intuitive in general , având un al 6 lea simt care le orientează mai bine în viata . În privința participanților la conferința aparținând sexului tare după pozițiile adoptate nu s-ar zice asa ceva . În privința prieteniilor între persoane de genuri diferite , mai ales casatorite acestea sunt imposibile , ei începând după un timp sa gândească ce ți-aș face de ti-as face iar ele ce n-are ea și n-am și eu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 3 săptămâni

Dezbaterile astea sunt capitala bla-blaului.
Raspunde

Joan

Acum 3 săptămâni

Exact cum anticipam, o discuție care nu are legătură cu adevăratele probleme de administrare ale orașului. Bun, sa nu înțelegem greșit, egalitatea de gen trebuie abordată în alt context, pe baza de meritocrație și nu în campania electorală pentru administrative.
Raspunde

Munteanu

Acum 3 săptămâni

Țara arde, baba se chiaptana! De asta stam noi in loc?!
Raspunde

Xxx

Acum 3 săptămâni

Deci nu dezvoltarea orasului...curatenia...astupatul gropilor...scoli moderne..spital...conditii tot mai bune de viata pt cetateni...etc etc ci...egalitatea de gen! Asta ca sa stim ca de acum incolo adio la tot ce scriam mai sus pt ca iata toti au alte preocupari! Mai vede cineva rostul votului in conditiile astea ??? Ca toti sint la fel!!! Batuti in cap!
Raspunde

Georgiana Andreea

Acum 3 săptămâni

As vrea sa stiu ce drepturi ale femeilor sunt încălcate ca sa lupt și eu pt ele! Mie nu mi se pare că-mi lipsește vreun drept. Sunt șefa, am cariera, am copii, am familie. Nu vreau drept la avort pt ca eu mai cred în preventie și în educația primită de acasă. Nu vreau egalitate cu bărbații pt ca n-am chef sa sap santuri și nici nu vreau jumate femei în board ca se iau la harta și dau faliment. Nu vreau nici bărbați care se cred femei în fusta la birou și nici cota de femei în firma, icnsitutii etc ca sa fiu nevoită sa angajez femei prost pregătite doar pentru ca sunt prea multi bărbați pe acolo. Vreau egalitate în șanse pt oamenii bine pregătiți fără criterii discriminatorii, gen ca sa fie femeile mai bine reprezentate. Bun, sau bărbații Deci, vreau să-mi spună cineva ce drepturi nu au femeile în România! Da, scurt și fără abureli din astea menite sa facă rost de bani prin tot felul de asociații conduse de oameni care nu știu sa facă nimica.
Raspunde

Jan Sibian

Acum 3 săptămâni

Exceptional, respect !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus