Miercuri,
04.08.2021
Ploi Scurte
Acum
20°C

Tânăra din Sibiu care a primit o bursă de merit de la Bill Gates este stagiară la Curtea Penală de la Haga

Tânăra din Sibiu care a primit o bursă de merit de la Bill Gates este stagiară la Curtea Penală de la Haga

A fost șefă de promoție la Universitatea din Leeds și a primit o bursă de la Bill și Melinda Gates pentru a urma un master la Cambridge. Imediat după absolvire, Universitatea din Leeds a vrut-o înapoi pentru a-și continua cercetările. După un an, a decis că vrea să-și deschidă și mai mult orizonturile, aplicând pentru un internship. Vorbim despre Georgiana Epure, o tânără sibiancă despre care ai crede că are cel puțin dublul vârstei, la câte lucruri a făcut până acum. Momentan, lucrează în oficiul procurorului, cu echipa de investigații la Curtea Penală Internațională de la Haga. Verile însă, le petrece la Oxford și Cambridge unde predă Relații Internaționale liceenilor de la școlile de vară.

Georgiana Epure are 24 de ani și o minte deschisă. A fost Secretar al Departamentului de Educație şi Comunicare din Consiliul Național al Elevilor și a absolvit la „Goga”. După bacalaureat a decis să plece în străinătate pentru a-și continua studiile. Astfel, a urmat cursurile de Relații Internaționale la Universitatea din Leeds. Cu toate că nu vorbea engleza nativ, tânăra a demonstrat că atunci când vrei ceva se poate, terminând șefă de promoție.

georgiana epure 5

Dincolo de zidurile școlii

S-a născut la București, însă înainte să înceapă școala s-a mutat cu familia la Sibiu. Aici a avut parte de o copilărie frumoasă alături de cei dragi ei. Cu timpul însă a început să-și pună tot mai multe semne de întrebare legate de modul în care funcționează societatea.

„Educația mea din liceu nu a avut loc doar în sala de clasă, ci și în afara zidurilor școlii. Împreună cu echipa de la Consiliul Judeţean al Elevilor am iniţiat şi organizat o multitudine de proiecte educative, iar la nivel naţional am participat la foarte multe conferinţe, sesiuni de training şi întâlniri cu factorii de decizie din sistemul educaţional de la cel mai înalt nivel, inclusiv miniştrii educaţiei. Spun miniştrii pentru că, în timpul mandatului meu, deşi a durat doar puţin peste de un an, am avut întâlniri de lucru cu trei miniştri ai educaţiei. Cred că asta este foarte ilustrativ despre situaţia din sistemul de educaţie din ţară. Tot ca participant la astfel de întâlniri şi conferinţe, am început să înţeleg ceva ce nu îmi fusese predat în şcoală: cum funcţionează societatea, sau o mică parte din ea, în care trăim. La sfârşitul liceului mi-am dat seama că, de fapt, ceea ce mă intrigă cel mai mult este fix asta: cum funcţionează societatea în care trăim. Nu doar la nivel naţional, ci la nivel global”, povestește tânăra.

Georgiana Epure 2

„M-am simţit trădată de educaţia pe care am primit-o”

Încurajată de profesori și părinți, care au simțit dorința de cunoaștere a Georgianei, a început studiile universitare în Anglia, la Leeds. Încă din primele zile a început să participe la dezbateri academice și diverse cursuri. Atunci a fost pentru prima dată când auzise despre Genocidul din Rwanda și Srebrenica sau despre intervenţia NATO, ilegală, dar legitimă, în Kosovo din 1999. Iar lucrurile acestea au fascinat-o.

„Țin minte că m-am simţit cumva trădată de educaţia pe care am primit-o. Nu îmi venea să cred că aveam 18 ani şi nu auzisem niciodată de aceste evenimente, deşi mulţi dintre colegii mei ştiau de ele pentru că studiaseră noţiuni de ştiinţe politice sau istorie internaţională modernă, subiecte pe care eu nu le avusesem în curriculum la şcoală. După cursuri, am mers acasă şi am început să mă documentez despre aceste crize umanitare. Ţin minte că mă apucase miezul nopţii şi eu tot pe internet eram, citind despre istoria acestor crize şi răspunsul comunităţii internaţionale la aceste crize – sau mai degrabă despre minusurile sau chiar lipsa acestor răspunsuri. Când am văzut că există o bursă care să îmi permită să fac cercetare pe acest subiect, nu am ezitat să aplic”, spune Georgiana.

Și, așa a ajuns ca la finalul primului an universitar să facă o cercetare despre responsabilitatea de a proteja. În tot acest timp a devenit tot mai fascinată de modul în care se răspunde în fața crimelor în masă. „În 2014, am fondat un jurnal pe această temă, „The Responsibility to Protect Student Journal” - primul jurnal global, gratuit şi editat de studenţi pe tema atrocităţilor în masă. Mi-am dorit să creez un spaţiu în care vocile tinerilor să îşi găsească un loc în dezbaterile academice pe acest subiect. Jurnalul creşte de la an la an, iar acum aveam contribuţii de pe fiecare continent şi o audienţă globală”, explică sibianca.

georgiana epure

Din bursier la Cambridge, la Curtea Penală Internaţională de la Haga

Pasiunea ei neobosită nu a trecut neobservată.

„Am primit o bursă de la Bill şi Melinda Gates pentru a urma cursurile unui masterat în Relaţii Internaţionale şi Știinţe Politice la Universitate din Cambridge. Bursa este extrem de competitivă. În anul în care am aplicat eu, au fost cinci mii de candidaţi şi doar 98 de burse. Am fost singura românca bursieră din acel an”.

Deși a fost cel mai greu an din viața ei pentru că toată lumea avea așteptări, a avut și satisfacții pe măsură. A organizat Global Scholars Symposium, un eveniment celebru care reuneşte bursieri cu lideri din diverse domenii. Printre alții, acolo a avut șansa să o cunoască pe Simona Miculescu, lider al diplomației din România.

Din septembrie, tânăra face un internship la Curtea Penală Internaţionala la Haga. Acolo, lucrează în oficiul procurorului, în echipa de investigaţie. „Experienţa de aici este foarte valoroasă. Practic, asist zi de zi în desfăşurarea muncii unei instituţii pe care am studiat-o timp de ani de zile şi în care se scrie istorie”.

Planuri de viitor

În ceea ce privește viitorul, tânăra nu se mai vede locuind în Sibiu. Cel puțin nu pentru toată viața. Este însetată de cunoaștere și vrea să acumuleze cât mai multă experiență din toate domeniile.

„Mi-ar plăcea să acumulez experienţa de lucru în guvern sau în instituţiile internaţionalele pe care le-am studiat timp de cinci ani, dar nu vreau să rămân „blocată” în aceste instituţii de tânără. Cred că e important să acumulez experienţa de lucru „la firul ierbii”, ideal într-o ţară post conflict, o experienţă care să îmi permită să înţeleg în profunzime problemele cu care se confruntă oamenii afectaţi de conflict şi abuzuri grave ale drepturilor omului – care nu au loc neapărat în zone de conflict”, mărturisește tânăra.

georgiana epure 3

Deși fizic nu este în Sibiu, încearcă să rămână cât mai conectată la lumea de aici. Este membru ALEG și vine ori de câte ori are ocazia acasă. Experiența din cadrul asociației a ajutat-o foarte mult, când a ținut, timp de o săptămână cursuri despre egalitatea de gen la o universitate din Bangkok (Thailanda), după ce s-a alăturat ONG-ului „Professors without Border”. Prin ochii ei, România ar putea fi un loc mai bun dacă s-ar înveti mai mult în educație.

„Deşi sistemul de educaţie nu este unul performant şi are multe probleme, există foarte mulţi profesori-eroi, foarte competenţi şi foarte dedicaţi muncii lor care fac tot ce pot cu resursele pe care le au. Ştiu asta pentru că am avut astfel de profesori şi pentru că am cunoscut mulţi profesori din toată ţara, unii absolut minunaţi, când eram în Consiliul Elevilor. Cred cu tărie că educaţia sexuală ar trebui să fie inclusă în curriculum într-un mod în care să ajungă la mai mult de 5% din elevii din ţară (cum ne arată statisticile anul acesta). Cred că e nevoie de mai multă atenţie la felul în care educam tinerii să devină cetăţeni responsabili, iar pentru asta cred că e mare nevoie de a avea noţiuni de ştiinţe politice în curriculum şcolar preuniversitar”, arată tânăra.

Georgiana crede că tinerii din România ar trebui să învețe limbi străine. Iar aici, nu se referă la engleză pentru că deja toată lumea o vorbește. A simțit-o pe propria-i piele.

„La Curte, acum munca mea este aproape 70% numai în franceză, ceea ce mă obligă să recuperez rapid toţi aceşti ani în care nu mi-am exersat franceza deloc. Dacă aveam franceza şlefuită acum aș fi putut să îmi perfecţionez germana sau să învăţ araba”. Pe lângă asta, îi sfătuiește să-și urmeze visurile: dacă vor să studieze în străinătate, să o facă. Deși va fi greu la început, rezultatele vor fi pe măsură.

georgiana epure 4

Comentarii

8 comentarii

lol

Acum 2 ani

BRAVO!!!
Raspunde

dd

Acum 2 ani

Asa arata un MODEL pentru o Romanie frumoasa!
Raspunde

nn

Acum 2 ani

cand vine inapoi sa participe la corectarea celor criticate?
Raspunde

un sas

Acum 2 ani

Vedeti asemenea oameni ar trebui sa fie in posturi de conducere in ministerele din RO .Dar din pacate sunt **** analfabete si neamuri ale unori oameni cu bani si influenta...Asa ve.ti ajunge de pe marginea prapastiei in groapa pe care vo pregateste PSD -ti fostii PCR -ist...Aveti mare grija...
Raspunde

Pierre Richard

Acum 2 ani

Pe fata asta nu o vad in PSD, zis si partidul salvati detinutii!
Raspunde

Paul

Acum 2 ani

Stimată domnișoară, sunt convins că la nivelul a cel puțin 99% dintre cei care citesc acest articol, cuvintele necesare pentru a exprima ceea ce simt, reprezintă mult prea puțin ... Vă mulțumim pentru faptul că întrețineți visul marii majorități dintre români! Cu stimă
Raspunde

Mihai Teodor

Acum 2 ani

A muncit foarte mult pentru a ajunge unde este acum. Cu siguranță este un progres foarte mare și chiar dacă și-ar dori sa revină în tara sistemul intern de valori "nu o mai lasă" sa se readapteze.Va rămâne într-o lume civilizata și va deveni etatean al noii tarii de rezidenta! Acesta este ccursul din păcate... Desigur va interacționa cu cei din tara dar foarte puțin..
Raspunde

Rosu

Acum 2 ani

Totul imi este clar in afara de expresia ,,egalitatea de gen". Sa fie oare ceea ce in Romania a starnit numeroase polemici si a intors societatea civila impotriva ONG-urilor ce vor sa faca experimente pe copiii nostri?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus