Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Familii cu mulți copii sau tineri din Sibiu așteaptă de mai multe luni să intre în noile locuințe ANL din cartierul Reșița II, dar recepția lor întârzie. Motivul: o restanță de 63 de lei

Familii cu mulți copii sau tineri din Sibiu așteaptă de mai multe luni să intre în noile locuințe ANL din cartierul Reșița II, dar recepția lor întârzie. Motivul: o restanță de 63 de lei

Noile locuințe din Sibiu construite de statul român, prin ANL, pentru familiile cu mulți copii sau pentru tineri, întârzie să fie repartizate din cauza unei restanțe de 63 de lei. Banii trebuie transferați dintr-un buzunar în altul al aceleiași haine: adică dintr-o instituție a statului în alta, doar că nu se întâmplă în mod natural, ci abia după mai multe demersuri - este cazul tipic în care statul își arată cel puțin neputința dacă nu stratul gros de birocrație pe care e construit.

Primăria Sibiu spune că a purtat o întreagă corespondență cu ANL (Agenția Națională pentru Locuințe) pe tema recepției la finalizarea lucrărilor de construcție a blocurilor din cartierul Reșița II, atât telefonic, cât și în scris, în vederea preluării acestor locuințe de către Primăria Sibiu și distribuirii lor către cetățeni, în cel mai scurt timp.

„Ca răspuns la cea mai recentă adresă scrisă, transmisă de Primăria Sibiu în data de 25 aprilie 2024 către ANL cu privire la urgentarea stabilirii unei date a recepției la terminarea lucrărilor de construcție a blocurilor din cartierul Reșița II, Agenția a desemnat o persoană care să se ocupe de demersurile premergătoare recepției”, ne-a transmis ieri municipalitatea la o solicitare a Turnul Sfatului.

Cu aproximativ o lună în urmă Turnul Sfatului a transmis o solicitare Primăriei Sibiu legată de noile locuințe ANL, în care aminteam că după ședința Consiliului local din aprilie, primarul Astrid Fodor a anunțat că „reprezentanții ANL ne-au informat telefonic că recepția finală a blocurilor de pe strada Viitorului va avea loc pe 20 mai”. În acest sens, am cerut informații cu privire la confirmarea acestui lucru: dacă a avut loc recepția sau dacă există un termen pentru darea în exploatare a locuințelor.

CITIȚI ȘI: Tânăr din Sibiu, caut chirie ieftină. Ce criterii trebuie să îndeplinesc pentru a obține o locuință ANL

Procedurile pentru patru blocuri pe strada Viitorului au fost demarate în urmă cu peste zece ani. În 2017 au fost finalizate primele două blocuri, iar contractul pentru ridicarea celor două noi blocuri ANL în Sibiu a fost semnat încă în octombrie 2019. Valoarea contractului a fost de 8,23 de milioane de lei, fără TVA, fiind încredințat asocierii conduse de Total NSA AG Construct, și din care mai fac parte Pro Hart Group din Sibiu, și subcontractanții Eurocerad International și Pegasus Engineering, ambele societăți fiind din București.

Amintim că subiectul disponibilității locuințelor ANL din Sibiu a fost adus în Consiliul local de către un sibian, Ilie Deac, căruia i s-a repartizat recent o garsonieră, prea mică pentru familia sa: doi adulți și trei copii. „În 2021, un consilier local a spus „mi se pare trist”, atrăgând atenția că se repartizează garsoniere din fondul ANL unor familii cu patru-cinci membri. La 3 ani de la această declarație, eu mă regăsesc exact în această situație. După un dosar ANL deschis în urmă cu 4 ani mi s-a repartizat recent o garsonieră. După ce am adresat un set de întrebări Primăriei, am observat lipsă de transparență și un mod de lucru lipsit de predictibilitate în ceea ce privește repartizarea locuințelor. Am întrebat clar dacă sunt alte locuințe disponibile care urmează a fi date în folosință. Mi s-a răspuns în limbaj de lemn exact ce știam deja - sunt 18 garsoniere disponibile și asta repartizăm acum. Eu cu soția și cei trei copii nu știu dacă să accept sau să refuz și să risc să rămân pe dinafară poate încă vreo câțiva ani buni”, a spus Deac în luarea sa de cuvânt de la finalul ședinței Consiliului local.

Citește și: Finalizate de anul trecut, recepția noilor blocuri ANL de pe Viitorului a fost anunțată pentru 20 mai. „Am primit confirmarea doar telefonic. Din toamnă se tot amână”

Din răspunsul primit ieri de la Primăria Sibiu aflăm cauza întârzierilor. Aceasta constă în plata unor taxe pe care ANL trebuie să o facă pe conturile ISC (Inspectoratului de Stat în Construcții), dar care a întârziat... din cauza legii, așa cum sugerează funcționarii. Mai mult, aflăm că chiar și după achitarea taxei, ar mai fi apărut și o restanță de aproape 63 de lei - motivul pentru care este amânată repartizarea locuințelor către sibieni.

Primăria Sibiu: O situație inacceptabilă din cauza tergiversărilor ANL

„Pentru ca recepția la terminarea lucrărilor să poată fi convocată, ANL trebuia să facă plata taxei către ISC, conform legii. După mai multe insistențe din partea Primăriei, această taxă a fost achitată, dar ISC a comunicat faptul că mai trebuie achitate de ANL și anumite sume restante rezultate din recalculare, în valoare de 62,71 de lei. În sensul îndeplinirii și acestei cerințe, Primăria Sibiu a revenit cu notificări repetate către ANL, pentru a soluționa această situație inacceptabilă, ce amână nejustificat distribuirea locuințelor ANL către sibieni. Precizăm că fără achitarea integrală a taxei ISC, Inspectoratul nu poate emite adeverința necesară organizării recepției și, deci, aceasta nu poate avea loc. De abia astăzi, 12 iunie, ANL a confirmat că urmează să efectueze plata sumelor restante. După ce se primește adeverința emisă de ISC, ANL trebuie să convoace recepția, legea specificând că ISC trebuie înștiințat cu cel puțin 10 zile înainte pentru a-și desemna un reprezentant. Prin urmare, estimăm că recepția va putea fi convocată cel mai devreme peste 2 săptămâni, din cauza tergiversărilor ANL”, descrie această situație Primăria Sibiu.

Reprezentanții municipalității subliniază că vor continua să pună presiune pe ANL pentru „a grăbi procedurile, având în vedere importanța pe care aceste locuințe o au pentru sibienii care au nevoie de ele”.

Citește și: Chirii de la 55 de lei. Apartamente cu o cameră și bucătărie: 13 locuințe ANL sunt disponibile pentru tinerii din Sibiu

„După efectuarea recepției lucrărilor, ANL și Primăria Sibiu vor semna un proces-verbal de predare-primire a locuințelor. În vederea distribuirii acestora, Primăria Sibiu va invita tinerii să actualizeze dosarele, iar ulterior analizei se va alcătui noua listă preliminară. Lista finală cu solicitanții va fi apoi supusă aprobării Consiliului Local. Ultimul pas va fi repartizarea locuinței și încheierea contractului cu SC Urbana pentru plata chiriei”, mai descriu funcționarii locali procedurile care urmează a fi îndeplinite până când prima familie va păși pragul noilor locuințe din cartierul Reșița II.

ANL: Așa-zisele tergiversări nici măcar nu sunt prea mari

Turnul Sfatului a luat legătura și cu reprezentanții ANL pentru a-i întreba de ce a fost admisă această întârziere și cum comentează afirmațiile Primăriei Sibiu, precum că Agenția este cea din cauza căreia se tergiversează repartizarea locuințelor. La telefonul destinat solicitărilor de presă ni s-a răspuns că „nu e vorba de ANL care tergiversează, e vorba de lege”, că „ANL chiar vrea să finalizeze toate amplasamentele la nivel de țară, dar trebuie plătite niște taxe către ISC pentru semnarea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor” și că „ANL chiar vrea să scape de toate chestiile acestea cât mai repede”.

Întrebați de ce durează achitarea acestor taxe, ni s-a răspuns că „durează din cauza ISC-ului”, ca în final funcționarul de la celălalt capăt al firului să puncteze: „dar aceste așa-zise tergiversări nici măcar nu sunt prea mari”. În cele din urmă, am fost îndemnați să transmitem o solicitare de informații.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Au cheltuit 22 milioane euro cu alegerile si nu au 63 lei pentru locuintele saracilor.

Raspunde

Emila

Acum 1 lună

Asta-i pesede. Asta-i ce v-o dă ciolacu
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Invit Primaria si ISC sa mai citeasca o data(sau chiar de mai multe ori) HGR 273 si sa ne spuna si noua care prevedere legala conditioneaza receptia de plata taxelor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Fumigene de 63 lei...Iohannis, Sandru OAR, Veseli, Iamandi, etc, pot depune marturie ca suveicile lui Racovita (primarii-isc) au devenit experti dovediti in musamalizarea proiectelor false, expertizelor MLPAT false si avizelor/autorizatiilor ISC/ISU false dupa distrugerea arhivelor ISC-urilor teritoriale.
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

Serois????? Familii necăjite......!!!!! În sfârșit se dau locuințele ANL pe bune?????? Nu se mai dau aceste locuințe "sărmanilor " din administrație, copiilor, nepotilor, pilelor, etc, care în familiile lor mai au inca vreo 2, 3 viloace , alte apartamente..etc și se trec că locuiesc cu mami și tati și nu au unde să stea???! Și apoi le inchireaza și obtin profit și adevărații necăjiți stau prin chirii sau iau credite pe viață sa ofere și ei un acoperiș copilașilor lor. Asta da veste chiar na bucur ..numa sa fie pe bune chiar în al 11-lea ceas.
Raspunde

@Eu

Acum 1 lună

Dupa ce se instaleaza aceste familii sarace sau cu multi copii, o sa apara masinile de zeci de mii de euro pe langa blocurile ANL asa um au aparut si in jurul altor ANL-uri...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cornel Srl

Acum 1 lună

Am lucrat 5 ani pe camion ( comunitate)ca sa i-mi cumpar un apartament cu 3 camere.De ce nu merg sa lucreze si astia ce asteapta sa primeasca
Raspunde

Emila

Acum 1 lună

Pen' că le-a promis ciolanu că le dă
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Da' cu mizeria aia de la baza zidului, ce-i? Asa arata o constructie noua?
Raspunde

Eugen

Acum 1 lună

Ceea ce vezi in poza nu e constructie noua. TS a ilustrat gresit articolul cu o fotografie veche - cu cele 4 blocuri mai vechi (Resita II). Cele 2 blocuri noi le puteti vedea aici: https://www.google.com/maps/@45.8073862,24.1618239,187m/data=!3m1!1e3?entry=ttu
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Ce ne mai miram ? Pai sta Calea Dumbravii intre Strada Ludos si Hilton fara marcaje rutiere de o luna ca Serviciul Domeniului Public nu e in stare sa ia un aviz pentru 2 indicatoare rutiere. Mai mult se pare ca desi acest serviciu care comanda montarea de indicatoare in viitor se va ocupa si de marcaje rutiere. Noaptea mintii. Doamna Primar cineva isi bate joc de dumneavoastra. Pai tot ce mergea bine in lucrarile de siguranta circulatiei sa dus naibii cand urmarirra contractului de montarea de indicatoare rutiere a trecut de la directia tehnica la fostul servici din subordinea domnului Vizante. Cred ca cineva din primarie vrea sa va saboteze eforturile si daca Sibiul a fost declarat de Politia Rutiera pe primul loc din tara privind semnalizarea orizontala ( marcaje rutiere ) dupa aceasta mutare a montarii de indicatoare rutiere sa ajuns ca strazi care se asfalteze sa ramana nemarcate cu lunile. Vezi Calea Dumbravii, Frigoriferului urmeaza Stefan cel Mare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus