Noile locuințe din Sibiu construite de statul român, prin ANL, pentru familiile cu mulți copii sau pentru tineri, întârzie să fie repartizate din cauza unei restanțe de 63 de lei. Banii trebuie transferați dintr-un buzunar în altul al aceleiași haine: adică dintr-o instituție a statului în alta, doar că nu se întâmplă în mod natural, ci abia după mai multe demersuri - este cazul tipic în care statul își arată cel puțin neputința dacă nu stratul gros de birocrație pe care e construit.
Primăria Sibiu spune că a purtat o întreagă corespondență cu ANL (Agenția Națională pentru Locuințe) pe tema recepției la finalizarea lucrărilor de construcție a blocurilor din cartierul Reșița II, atât telefonic, cât și în scris, în vederea preluării acestor locuințe de către Primăria Sibiu și distribuirii lor către cetățeni, în cel mai scurt timp.
„Ca răspuns la cea mai recentă adresă scrisă, transmisă de Primăria Sibiu în data de 25 aprilie 2024 către ANL cu privire la urgentarea stabilirii unei date a recepției la terminarea lucrărilor de construcție a blocurilor din cartierul Reșița II, Agenția a desemnat o persoană care să se ocupe de demersurile premergătoare recepției”, ne-a transmis ieri municipalitatea la o solicitare a Turnul Sfatului.
Cu aproximativ o lună în urmă Turnul Sfatului a transmis o solicitare Primăriei Sibiu legată de noile locuințe ANL, în care aminteam că după ședința Consiliului local din aprilie, primarul Astrid Fodor a anunțat că „reprezentanții ANL ne-au informat telefonic că recepția finală a blocurilor de pe strada Viitorului va avea loc pe 20 mai”. În acest sens, am cerut informații cu privire la confirmarea acestui lucru: dacă a avut loc recepția sau dacă există un termen pentru darea în exploatare a locuințelor.
Procedurile pentru patru blocuri pe strada Viitorului au fost demarate în urmă cu peste zece ani. În 2017 au fost finalizate primele două blocuri, iar contractul pentru ridicarea celor două noi blocuri ANL în Sibiu a fost semnat încă în octombrie 2019. Valoarea contractului a fost de 8,23 de milioane de lei, fără TVA, fiind încredințat asocierii conduse de Total NSA AG Construct, și din care mai fac parte Pro Hart Group din Sibiu, și subcontractanții Eurocerad International și Pegasus Engineering, ambele societăți fiind din București.
Amintim că subiectul disponibilității locuințelor ANL din Sibiu a fost adus în Consiliul local de către un sibian, Ilie Deac, căruia i s-a repartizat recent o garsonieră, prea mică pentru familia sa: doi adulți și trei copii. „În 2021, un consilier local a spus „mi se pare trist”, atrăgând atenția că se repartizează garsoniere din fondul ANL unor familii cu patru-cinci membri. La 3 ani de la această declarație, eu mă regăsesc exact în această situație. După un dosar ANL deschis în urmă cu 4 ani mi s-a repartizat recent o garsonieră. După ce am adresat un set de întrebări Primăriei, am observat lipsă de transparență și un mod de lucru lipsit de predictibilitate în ceea ce privește repartizarea locuințelor. Am întrebat clar dacă sunt alte locuințe disponibile care urmează a fi date în folosință. Mi s-a răspuns în limbaj de lemn exact ce știam deja - sunt 18 garsoniere disponibile și asta repartizăm acum. Eu cu soția și cei trei copii nu știu dacă să accept sau să refuz și să risc să rămân pe dinafară poate încă vreo câțiva ani buni”, a spus Deac în luarea sa de cuvânt de la finalul ședinței Consiliului local.
Din răspunsul primit ieri de la Primăria Sibiu aflăm cauza întârzierilor. Aceasta constă în plata unor taxe pe care ANL trebuie să o facă pe conturile ISC (Inspectoratului de Stat în Construcții), dar care a întârziat... din cauza legii, așa cum sugerează funcționarii. Mai mult, aflăm că chiar și după achitarea taxei, ar mai fi apărut și o restanță de aproape 63 de lei - motivul pentru care este amânată repartizarea locuințelor către sibieni.
Primăria Sibiu: O situație inacceptabilă din cauza tergiversărilor ANL
„Pentru ca recepția la terminarea lucrărilor să poată fi convocată, ANL trebuia să facă plata taxei către ISC, conform legii. După mai multe insistențe din partea Primăriei, această taxă a fost achitată, dar ISC a comunicat faptul că mai trebuie achitate de ANL și anumite sume restante rezultate din recalculare, în valoare de 62,71 de lei. În sensul îndeplinirii și acestei cerințe, Primăria Sibiu a revenit cu notificări repetate către ANL, pentru a soluționa această situație inacceptabilă, ce amână nejustificat distribuirea locuințelor ANL către sibieni. Precizăm că fără achitarea integrală a taxei ISC, Inspectoratul nu poate emite adeverința necesară organizării recepției și, deci, aceasta nu poate avea loc. De abia astăzi, 12 iunie, ANL a confirmat că urmează să efectueze plata sumelor restante. După ce se primește adeverința emisă de ISC, ANL trebuie să convoace recepția, legea specificând că ISC trebuie înștiințat cu cel puțin 10 zile înainte pentru a-și desemna un reprezentant. Prin urmare, estimăm că recepția va putea fi convocată cel mai devreme peste 2 săptămâni, din cauza tergiversărilor ANL”, descrie această situație Primăria Sibiu.
Reprezentanții municipalității subliniază că vor continua să pună presiune pe ANL pentru „a grăbi procedurile, având în vedere importanța pe care aceste locuințe o au pentru sibienii care au nevoie de ele”.
„După efectuarea recepției lucrărilor, ANL și Primăria Sibiu vor semna un proces-verbal de predare-primire a locuințelor. În vederea distribuirii acestora, Primăria Sibiu va invita tinerii să actualizeze dosarele, iar ulterior analizei se va alcătui noua listă preliminară. Lista finală cu solicitanții va fi apoi supusă aprobării Consiliului Local. Ultimul pas va fi repartizarea locuinței și încheierea contractului cu SC Urbana pentru plata chiriei”, mai descriu funcționarii locali procedurile care urmează a fi îndeplinite până când prima familie va păși pragul noilor locuințe din cartierul Reșița II.
ANL: Așa-zisele tergiversări nici măcar nu sunt prea mari
Turnul Sfatului a luat legătura și cu reprezentanții ANL pentru a-i întreba de ce a fost admisă această întârziere și cum comentează afirmațiile Primăriei Sibiu, precum că Agenția este cea din cauza căreia se tergiversează repartizarea locuințelor. La telefonul destinat solicitărilor de presă ni s-a răspuns că „nu e vorba de ANL care tergiversează, e vorba de lege”, că „ANL chiar vrea să finalizeze toate amplasamentele la nivel de țară, dar trebuie plătite niște taxe către ISC pentru semnarea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor” și că „ANL chiar vrea să scape de toate chestiile acestea cât mai repede”.
Întrebați de ce durează achitarea acestor taxe, ni s-a răspuns că „durează din cauza ISC-ului”, ca în final funcționarul de la celălalt capăt al firului să puncteze: „dar aceste așa-zise tergiversări nici măcar nu sunt prea mari”. În cele din urmă, am fost îndemnați să transmitem o solicitare de informații.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 5135
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Javert
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
Mioara
Acum 10 ore
Ghiță
Acum 11 ore
Aristide