Vineri,
25.04.2025
Partial Noros
Acum
21°C

Blocurile ANL din Sibiu: Fiecare instituție are versiunea sa. Noua estimare - recepția va avea loc în iulie

Blocurile ANL din Sibiu: Fiecare instituție are versiunea sa. Noua estimare - recepția va avea loc în iulie

Două blocuri cu 44 de locuințe destinate închirierii pentru tinerii din Sibiu stau nelocuite de aproape un an. Se întâmplă, deoarece cele două instituții care gestionează proiectul - Primăria Sibiu și Agenția Națională de Locuințe (ANL) - nu se înțeleg când să organizeze recepția la terminarea lucrărilor. Mai mult, se acuză reciproc de tergiversarea acestui lucru, fiecare având versiunea sa. La mijloc s-a mai aflat și plata unor penalități în valoare de 63 de lei. Între timp, sute de tineri așteaptă să intre în procesul de repartizare a locuințelor de către autoritățile locale, iar noua promisiune este că locuințele vor fi recepționate în cursul lunii iulie.

Ping-pongul cu blocurile ANL continuă. După publicarea articolului „Ping-pong cu blocurile ANL din zona Reșița II: Din septembrie 2023 până în aprilie 2024 Primăria nu a executat utilitățile”, pe data de 25 iunie, în care prezentam poziția Agenției cu privire la acuzațiile municipalității sibiene de tergiversare a recepției locuințelor, reprezentanții Primăriei au reacționat. Aceștia ne-au transmis un e-mail în care menționau că „motivul invocat de ANL pentru amânarea nejustificată a recepției se infirmă”.

În articolul amintit scriam că reprezentanții ANL ne-au transmis că abia în aprilie 2024 municipalitatea sibiană a informat despre finalizarea lucrărilor care țin de executarea utilităților la noile blocuri de pe strada Viitorului, locuințele fiind finalizate în septembrie 2023.

Este de precizat că, potrivit legislației, ANL trebuie să colaboreze cu autoritățile locale în ceea ce privește construcția de locuințe destinate tinerilor, pe care ultimii să le închirieze la prețuri mici, cu posibilitatea ulterioară de cumpărare. În acest tandem, ANL e responsabilă de construcția propriu-zisă, prin firma contractată, iar Primăria - de asigurarea terenului și de realizarea rețelelor de utilități și dotări tehnico-edilitare necesare condițiilor de locuit.

Astfel, ca reacție la cele afirmate de reprezentanții ANL, cei de la Primăria Sibiu ne-au transmis următoarele:

„Conform parteneriatului încheiat cu ANL, în sarcina Primăriei Sibiu se aflau următoarele lucrări de viabilizare a zonei în care au fost construite noile blocuri: 

- Lucrările la rețeaua de gaz s-au recepționat în 20.12.2022

- Lucrările la rețeaua electrică s-au recepționat în 17.02.2023

- Lucrările la rețelele de apă și canalizare s-au recepționat în 16.03.2023

- Lucrările la trotuare, alei, au fost încheiate în luna octombrie 2023, fiind întârziate de faptul că firma de construcții contractată de ANL nu a eliberat amplasamentul pentru ca acestea să poată fi realizate.

Prin urmare, Primăria Sibiu și-a îndeplinit în timp util sarcinile care îi reveneau. 

Cu privire la afirmațiile reprezentanților ANL referitoare la data la care Agenția a fost notificată despre încheierea lucrărilor ce cădeau în sarcina Primăriei Sibiu, precizăm că prin adresa nr. 77358 din data de 25.10.2023, Primăria Sibiu a anunțat faptul că toate lucrările (rețelele de apă, canal, energie electrică și gaze naturale, precum și aleile, trotuarele și parcările au fost finalizate la data transmiterii adresei. Astfel, motivul invocat de ANL pentru amânarea nejustificată a recepției se infirmă”.

Pentru a confirma acest lucru, Turnul Sfatului a solicitat copia adresei menționate. Am primit-o a doua zi, însă conținutul acesteia a fost blurat aproape în totalitate, cu explicația că „partea blurată reprezintă informații tehnice referitoare la alte echipamente instalate în zonă, care nu fac obiectul acestei spețe”. Asta deși subiectul adresei se referă la „Lucrări utilități obiectiv de investiții “Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, jud. Sibiu, Municipiul Sibiu, Zona Reșița II, str. Viitorului bl. 11 și 12, 44 u.l.””:

„În urma adresei dumneavoastră nr. 19984/2023, vă comunicăm că lucrările de utilități și viabilizare pentru obiectivul menționat, sunt finalizate de la începutul anului 2023. De asemenea, la acest moment sunt finalizate și lucrările de viabilizare (alei, trotuare, drum parcări)”, este mențiunea lăsată lizibilă în adresa din 25 octombrie 2023 transmisă de Direcția Tehnică a primăriei directorului general ANL.

Văzând că fiecare instituție declară termene diferite de executare a obligațiilor sale, era evident că ori ANL, ori Primăria minte. Așa că am solicitat din nou ANL să ne transmită și ea copia adresei prin care afirmă că sunt informați de municipalitatea sibiană că recepția noilor locuințe poate avea loc.

Instituția face referire la două adrese ale Primăriei, dintre care prima este aceeași - din 25 octombrie 2023. Doar că de data aceasta reprezentanții ANL se axează pe întreg conținutul, care a fost blurat de Primărie. Aflăm că este vorba despre detalii legate de adăpostul de protecție civilă (ALA).

„La data finalizării lucrărilor de construcții-montaj, adăpostul. ALA nu era alimentat cu energie electrică, iar firida de alimentare a acestuia nu era prevăzută cu contor electric, conform solicitării ISU.

ANL a informat Primăria municipiului Sibiu prin adresa nr. 19984/05.10.2023 cu privire la finalizarea lucrărilor și a solicitat să se comunice dacă lucrările de utilități, inclusiv branșamente pentru obiectivul de investiții „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, jud. Sibiu, mun. Sibiu, Zona Reșița II, str. Viitorului bl. 11 și 12, 44 u.l.” sunt executate integral și recepționate, în vederea demarării procedurii de recepție la terminarea lucrărilor. Prin adresa nr. 77358/25.10.2023, înregistrată în cadrul ANL cu nr. 21281/25.10.2023, UAT Sibiu informează că, în vederea alimentării cu energie electrică a adăpostului ALA, este necesară emiterea unei Dispoziții de Șantier pentru modificarea proiectului de instalații electrice, urmând ca ulterior DEER SA Sucursala Sibiu să conecteze circuitul de alimentare în firida de distribuție.

Prin adresa nr. 28138/15.04.2024, înregistrată în cadrul ANL cu nr. 7321/15.04.2024, Primăria mun. Sibiu ne informează că rețelele (apă, canal, energie electrică, gaze naturale) sunt finalizate de la începutul anului 2024, precum și branșamentul electric pentru ALA și solicită data la care e programată recepția lucrărilor.

Astfel, din cele prezentate, rezultă faptul că începând cu 16.04.2024 au fost îndeplinite toate cerințele revăzute de legislația în vigoare, astfel încât ANL să demareze procedura de organizare a recepției la terminarea lucrărilor, procedură care la data prezentei se află în derulare, estimând că în cursul lunii iulie 2024 se va convoca comisia de recepție”, este explicația ANL.

Rămâne totuși neclar de ce, chiar și în aceste condiții, de pe 16 aprilie 2024 până pe 20 mai - dată anunțată de primarul Astrid Fodor, după „discuția telefonică cu cei de la ANL” - nu a avut loc recepția lucrărilor.

Totodată, amintim că anterior unul din motivele tergiversării ar fi fost și o penalitate de 63 de lei, bani pe care ANL trebuia să-i transfere pe contul Inspectoratului de Stat în Construcții, și despre care am aflat în luna iunie.

„Vă informăm că ANL a efectuat plata penalităților către ISC, suma fiind achitată prin ordinul de plată nr. 664/20.06.2024”, ne-au răspuns reprezentanții Agenției la ultima solicitare.

Vedeți aici răspunsul ANL transmis la solicitarea Turnul Sfatului.

CITIȚI ȘI: Tânăr din Sibiu, caut chirie ieftină. Ce criterii trebuie să îndeplinesc pentru a obține o locuință ANL

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus