Joi,
11.09.2025
Partial Noros
Acum
20°C

O barmaniță din Sibiu reprezintă România la concursul internațional Barista Cup 2024. „Voiam să mă fac profesoară de franceză, dar am descoprit domeniul Horeca și m-am îndrăgostit”

O barmaniță din Sibiu reprezintă România la concursul internațional Barista Cup 2024. „Voiam să mă fac profesoară de franceză, dar am descoprit domeniul Horeca și m-am îndrăgostit”

Ionela Todoran are 32 de ani, iar de 11 ani lucrează în domeniul Horeca. Angajată a cafenelei Café Wien din Sibiu de aproximativ șapte ani, tânăra va reprezenta România la etapa internațională de la Viena, din 19 septembrie, la Barista Cup 2024.  

Prima ediție Barista Cup, competiția la care Ionela va reprezenta România, este organizată de Julius Meinl. Concursul este deschis specialiștilor barista Julius Meinl din 14 țări, care își doresc să își pună în valoare expertiza și pasiunea de a lucra cu cafea. Etapa locală s-a desfășurat săptămâna trecută la Craiova, iar Ionela a reușit să impresioneze juriul de specialitate și, astfel, să reprezinte România la Viena.

„Am descoprit domeniul Horeca și m-am îndrăgostit”

Ionela a studiat la facultate profilul engleză franceză, iar la master a ales specializarea cercetare și documentare în învățământ. Își dorea să fie profesoară de franceză, dar a descoperit domeniul Horeca, moment în care planurile i s-au schimbat.

„N-am lucrat niciodată până am terminat facultatea și masterul, eu voiam să mă fac profesoară de franceză, dar am descoprit domeniul Horeca și m-am îndrăgostit.

Cel mai mult la această meserie îmi place faptul că descopăr zi de zi foarte mulți oameni, personalități diferite, oameni diferiți, culturi diferite”,  a spus aceasta pentru Turnul Sfatului.

Competiția a fost grea, dar frumoasă

În fața juraților, Ionela a pregătit Espresso, Cappuccino și Signature Drink.

„A fost foarte grea competiția, dar în același timp foarte frumoasă. În primul rând, este partea de pregătire unde trebuie să-ți calibrezi râșnița, ea este dereglată, în mod normal, când te duci la o cafenea este totul setat, minute, măcinătură. Trebuie să-ți setezi tu râșnița, să-ți macini, până când vezi că-ți iese espresso perfect.

Proba a constat în două espresso, două cappuccino și signature cocktail, două rețete de cocktail personale, nu ceva preluat”, a povestit Ionela.

„Sunt foarte emoționată, e un sentiment unic și o experiență unică”

În marea finală de la Viena, România va concura alături de alte 13 țări pentru unul dintre cele 3 locuri pe podium: Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croația, Cehia, Georgia, Germania, Ungaria, Italia, Moldova, Polonia, Slovacia, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite ale Americii.

„Sunt foarte emoționată, e un sentiment unic și o experiență unică în același timp. În fiecare zi, când sunt liberă, în afara muncii o să merg la depozit unde o să mă pregătesc pentru că necesită o pregătire intensă. Oamenii din celelate țări sunt foarte pregătiți, unii lucrează în cafenele de specialitate, fac asta zi de zi, eu nu fac asta zi de zi, eu în mare parte sunt pe sală, ospătar, să lucrez în bar e doar o pasiune”, a mai spus aceasta.

Deși, de multe ori, poate acumulează oboseală în urma celor multe ore lucrate, Ionela spune că nu ar renunța la această meserie, ba chiar și-ar dori să-și deschidă și o cafenea a ei.

„E foarte frumos să lucrezi în acest domeniu, colectivul este foarte important, noi suntem o echipă foarte frumoasă. Mi-ar plăcea să am o cafenea a mea, dar este destul de dificil să ajungi acolo”, a concluzionat aceasta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

4 comentarii

X

Acum 1 an

Bravo! O bucurie si o mandrie! Este un om exemplar, harnic si corect
Raspunde

Pastor Marginas

Acum 1 an

Sincere felicitari, de fiecare data cand am trecut pe la Cafe Wien mi-a lasat impresia de profesionalism pur! Ce inseamna sa faci ceea ce-ti place! Mult succes!!! O sa vin in vizita dupa competitie sa aflam rezultatele ;-)
Raspunde

Chris

Acum 1 an

Felicitari si succes!
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Pāi dacā lucreazā in Horeca de la 11 ani, si n-a lucrat pânā dupā master .... inseamnā cā a terminat masterul la 10 ani si 9 luni. Un mic geniu as zice. Sau jurnalisti corigenti..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus