Luni,
15.09.2025
Innorat
Acum
17°C

Concluziile controalelor la sălile de nunți și evenimente, după cazurile de toxiinfecție de la The Secret Garden

Concluziile controalelor la sălile de nunți și evenimente, după cazurile de toxiinfecție de la The Secret Garden

Mai multe instituții publice au efectuat controale în ultimele săptămâni la sălile de nunți și la organizatorii de evenimente din județul Sibiu. Verificările au avut loc la ordinul prefectului Mircea Crețu, după ce în luna august 25 de persoane au suferit toxiinfecții alimentare în urma participării la trei nunți organizate la The Secret Garden din Cisnădie.

Cele trei nunți s-au desfășurat în zilele de 16,17 și 18 august, fiind afectați 21 de adulți și patru copii. „Cazurile au fost de gravitate ușoară spre medie, având o simptomatologie ce a constat în: dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice, stare generală influențată, subfebrilitate și/sau febră, dureri musculare”, explicau la momentul respectiv oficialii Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

Comisia mixtă de control trimisă de prefect a fost formată din membri desemnați de instituții cu atribuțiuni și competențe în domeniu și și-a desfășurat  activitatea în perioada 23 – 30 august 2024. Controalele au avut loc la localuri publice și localuri care organizează evenimente, pe raza județului Sibiu.

”În urma verificărilor efectuate de comisia mixtă de control, au fost aplicate sancțiuni la unități care au prezentat deficiențe în manipularea produselor alimentare și utilizarea apei. Majoritatea unităților verificate au fost conforme cu normele sanitare și pentru siguranța alimentelor, iar unele erau închise sau fără activitate la data controlului. În ansamblu, măsurile și sancțiunile aplicate au fost axate pe asigurarea respectării normelor igienico-sanitare și de muncă”, au informat oficialii Instituției Prefectului Sibiu, în urma solicitării ziarului Turnul Sfatului.

Spre exemplu, Direcția de Sănătate Publică Sibiu a desfășurat în perioada amintită 11 acțiuni de control, acestea încheindu-se cu cinci amenzi ce totalizează 22.000 lei, la care se adaugă două avertismente. Printre deficiențele descoperite se numără ”lipsa dovezilor medicale pentru angajați, lipsa cursurilor de igienă, neautorizarea surselor de apă”.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a desfășurat 12 controale, finalizate cu două amenzi de 10.000 lei și de 20.000 lei. ”Manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, utilizarea apei din surse neverificate” sunt problemele principale descoperite de specialiștii DSVSA Sibiu.

Tot 11 controale au fost efectuate și de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului, ele finalizându-se cu 14 amenzi totalizând 130.000 lei, plus cinci avertismente. Comisarii Protecției Consumatorului spun că au găsit ”temperatură de depozitare necorespunzătoare, lipsa trasabilității produselor, informații insuficiente în meniuri”, motiv pentru care au dispus oprirea definitivă și retragerea produselor alimentare necorespunzătoare, aplicarea amenzilor și avertismentelor.

Strict referitor la S.C. THE SECRET EVENTS SRL, care administrează sala de evenimente The Secret Garden din Cisnadie, Comisariatul Protecției Consumatorului informează că au fost constatate următoarele abateri:

-                Ȋn bucătăria unităţii au fost identificate produse alimentare pentru care operatorul economic nu a respectat temperatura de depozitare / păstrare indicată de producator după deschidere;

-                Neȋnscrierea ȋn meniul pus la dispoziţia consumatorilor a informaţiilor privind tipul şi cantitatea ingredientelor compuse constituente ale mȃncȃrurilor furnizate, a substanţelor sau preparatelor care pot cauza alergii sau intoleranţă, a informaţiilor privind declaraţia nutriţională a mȃcărurilor furnizate si a informaţiilor privind utilizarea la prepararea mȃncărurilor a produselor alimentare congelate prin utilizarea menţiunii “ produs/ din produs decongelat”.

-                Nedeținerea unui mijloc de măsurare şi control adecvat, verificat metrologic;

”Pentru abaterile constatate s-a întocmit Proces Verbal de Constatare a Contravenţiei cu sancţiune amendă contravenţională ȋn valoare de  40.000 lei şi măsura dispusă oprirea definitivă şi retragerea din circuitul consumului uman 1,7 kg produse alimentare si remedierea deficientelor constatate in termen de 15 zile”, mai precizează specialiștii Protecției Consumatorului Sibiu.

Nu în ultimul rând, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a verificat situația de la localul amintit, controlul încheiindu-se cu o amendă de 40.000 de lei.

Angajații ITM Sibiu au găsit ca neconformități ”lipsa instruirii de securitate și sănătate în muncă, ne-notificarea ITM privind chimicalele, lipsa autorizării ANRE pentru electrician”.

Ca observație, ”contractele de muncă au fost completate după inițierea controlului, dar au fost utilizați angajați fără contracte semnate inițial” mai informează Prefectura Sibiu.

Referință:

Prefectul anunță controale la sălile de nunți și evenimente din județul Sibiu, după cazurile recente de toxiinfecție alimentară

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Sibian

Acum 12 luni

Povești de qdormit bebelușii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus