216 elevi au cerut echivalare de studii pentru a se putea înscrie în școlile și liceele din Sibiu, potrivit unor date oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Cei mai mulți, 108, sunt elevi care au studiat până acum în Germania și care au cerut echivalarea de studii pentru a se înscrie în unitățile de învățământ din județul Sibiu.
Mai sunt copii care vin din țări precum Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Irlanda, Austria, Thailanda, Italia, Spania, Elveția, Belgia, Franța, Ucraina, Moldova, Turcia și chiar Egipt.
„Echivalarea studiilor înseamnă practic echivalarea anilor în care elevul a învățat în străinătate. De exemplu, dacă un elev a făcut șapte ani într-o școală din străinătate, la noi va intra în clasa a opta, iar pe foia matricolă îi vor fi trecuți anii învățați în țara din care vine, ca ani echivalați în sistemul românesc de învățământ, dacă au documentele școlare care să demonstreze acest fapt”, explică prof. Constantin Dincă, purtător de cuvânt al ISJ Sibiu.
Cea mai mare parte a elevilor care au cerut echivalarea studiilor provin din familii de sibieni care au muncit în străinătate și acum se întorc acasă. Acestora de li se alătură copii ce provin din familii cu naționalități mixte, care au decis să locuiască aici sau copii ale persoanelor care au venit din alte țări să muncească în Sibiu și au permis de ședere.
Școlile în care au fost repartizați sunt din întreg județul. Astfel avem mulți elevi care vor învăța la Liceul Teoretic „Gustav Gündisch” Cisnădie, la Liceul Teoretic „Roth-Oberth” Mediaș, Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” Rășinari ori la Școala Gimnazială „Stephan Ludwig Roth” Moșna. În Sibiu vor merge la școli precum Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Național „Octavian Goga”, Școala Gimnazială „Regina Maria”, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” sau Liceul Teoretic „Constantin Noica”.
Sunt însă câteva aspecte care se evidențiază în acest an școlar față de anii precedenți.
„Față de anul trecut școlar se remarcă un număr mai mare de solicitări la început de an, precum și mai multe solicitări de echivalare depuse de către părinții refugiați ucraineni sau de către părinți de naționalitate turcă”, mai spune inspectorul Constantin Dincă.
Aici puteți parcurge un tabel cu totalul elevilor care au cerut echivalare de studii, țara de proveniență și liceele la care au fost repartizați.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 11160
Ultimele comentarii
Acum 26 minute
Rosu
Acum 31 minute
AndreiM
Acum 36 minute
Vivi Dragan
Acum 44 minute
Kukuruku
Acum 54 minute
Simion b.