Marţi,
05.11.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Etica la ULBS: Plângeri formulate „tardiv” sau „nefondate”. Comisia de etică: „Regula generală este de respectare a legii, sesizările fiind excepția”

Etica la ULBS: Plângeri formulate „tardiv” sau „nefondate”. Comisia de etică: „Regula generală este de respectare a legii, sesizările fiind excepția”

Majoritatea situațiilor de încălcare a normelor etice sesizate la Comisia de etică a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu au același verdict: sunt „formulate tardiv”, sunt „nefondate” sau nu țin de competența comisiei. Acest lucru arată o lipsă de cunoaștere a normelor Codului de etică al universității, pe de o parte, dar și o lipsă a interesului pentru popularizarea documentului în rândul studenților și profesorilor, pe de altă parte. Turnul Sfatului a analizat ultimele rapoarte ale Comisiei de etică din cadrul ULBS.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) este instituția de învățământ superior din România care, prin documentele sale, își asumă responsabilitatea de a asigura un cadru etic solid, necesar dezvoltării unui mediu academic integru. Cu toate acestea, rapoartele Comisiei de etică din cadrul ULBS din ultimii ani indică existența unor provocări care încă necesită clarificări și măsuri mai eficiente. Analizând ultimele rapoarte anuale ale Comisiei de etică, observăm că principalele concluzii și recomandări sunt practic copiate și transmise de la un an la altul, fără a fi clar care sunt rezultatele concrete ale activității comisiei.

Punctele comune din rapoartele de etică

Analizând ultimele trei rapoarte ale Comisiei de Etică (2021-2023), menționăm că au fost constatate aproximativ aceleași lucruri: 

- necesitatea definirii mai clare a abaterilor de la etica universitară;

- formularea de sesizări care sunt de competența altor comisii din cadrul universității ori alte instituții;

- interpretări greșite sau confuzii privind definirea unor abateri etc.

Totodată, documentele redactate evidențiază câteva recomandări, unele dintre care sunt reluate în fiecare raport, dintre care menționăm:

- organizarea unor întâlniri periodice pentru a prezenta atribuțiile comisiei de etică;

- organizarea unor discuții privind armonizarea Codului de etică al ULBS cu prevederi din regulamentul cadru/ noua lege a învățământului superior;

- organizarea de dezbateri pe teme de prevenire a încălcării eticii și deontologiei universitare etc.

În acest sens, am dorit să aflăm de ce în ultimii ani nu s-au putut defini termenii astfel încât aceștia să fie înțeleși de comunitatea universității, ce prevederi concrete trebuiau armonizate, precum și câte întâlniri, discuții sau dezbateri au fost organizate de către Comisia de etică în vederea popularizării în rândul studenților și profesorilor a prevederilor care țin de domeniul eticii universitare. Am transmis președintei Comisiei, lect. univ. dr. Danusia-Aurelia Boicean, o serie de întrebări în acest sens la scurt timp de la publicarea raportului pentru anul 2023, în prima jumătatea a acestui an, când la nivel național se discuta despre noul Cod-cadru de etică și deontologie universitară, ce detaliază prevederile noii Legi a învățământului superior în acest domeniu.

Citește și: Etica la universitățile din Sibiu: cazuri izolate de discriminare și trei sesizări de plagiat la ULBS; un caz de substituire a identității la AFT

Comisia de etică - independentă în decizii, dar dependentă în comunicare

Între timp, conducerea ULBS a aprobat noua versiune a principalului document al instituției - Carta universității - care stabilește viziunea, misiunea și valorile universității, principiile academice și strategiile, structura și organizarea acesteia. Carta încorporează și Codul de etică și deontologie universitară al ULBS, în conformitate cu noul cod-cadru la nivel național.

Așa cum prevede și Legea învățământului superior 199/2023, principalul rol în analiza eventualelor abateri de la etica universitară revine Comisiei de etică din universitate. Comisia de etică are mandat de 4 ani. Codul prevede că această comisie „acționează independent față de orice altă structură sau persoană din cadrul instituției de învățământ superior”.

Independent sau nu, dar atunci când a fost solicitată să răspundă la întrebări, Comisia a ales să depindă de Biroul de comunicare al universității. Așa că răspunsurile primite au fost aproape tehnice, fiind mai degrabă o selecție a unor prevederi din Codul de etică.

În răspunsul transmis, este subliniat faptul că „termenele de decădere, de prescripție, de recomandare” și „regimul sancțiunilor” reprezentau zonele unde confuziile persistau. De asemenea, Comisia a menționat necesitatea analizării procedurilor de rezolvare a cauzelor comune/similare cu ale altor comisii de etică.

Etica și birocrația

Întrebată despre motivele pentru care acești termeni nu au fost bine definiți în Codul de etică până la începutul acestui an, președinta Comisiei, prin purtătoarea de cuvânt a universității, a arătat spre procedurile birocratice, precizând că acest lucru a presupus „în primul rând o intervenție legislativă”.

Cu alte cuvinte, armonizarea Codului de etică cu prevederile noii Legi a Învățământului Superior și cu regulamentele cadru aprobate de guvern au reprezentat o sarcină esențială, dar dificilă pentru ULBS, precum și pentru toate universitățile. Conform explicațiilor oferite, modificările au fost urmate de „redactare acte, analize, dezbateri și adoptare în comisii/plen Senatul ULBS, conform unui calendar”.

„Astfel, normele de etică și deontologie universitară prevăzute de legea mai sus amintită sunt completate de:

-  codul-cadru de etică și deontologie universitară, aprobat prin hotărâre de Guvern

- regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea comisiilor de etică universitară, de la nivelul instituțiilor de învățământ superior aprobat prin ordin al ministrului educației

- standarde și linii directoare privind managementul eticii, ca parte a metodologiei de evaluare externă, a standardelor, a standardelor de referință și a listei indicatorilor de performanță, aprobată prin hotărâre a Guvernului

- codul de etică și deontologie universitară al instituției de învățământ superior

- norme de etică și deontologie profesională prevăzute în alte acte normative aplicabile personalului instituțiilor de învățământ superior.

În acord cu aceste dispoziții, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu a adoptat noua Cartă Universitară, în termenul prevăzut de legea învățământului superior, urmând ca și prevederile HG 305/4.04.2024, care aprobă codul cadru de etică și deontologie universitară, sa fie implementate în perioada următoare”, se mai arată în răspuns.

Sesizări „tardive” și „nefondate”

În raportul Comisiei de etică a ULBS pentru anul 2023 sunt descrise patru cazuri/sesizări, toate fiind declarate ca „formulate tardiv”, „nefondate” sau care nu țin de competența comisiei. 

Spre exemplu, o studentă la Drept a depus o plângere, nefiind mulțumită de modul de notare și comunicarea sistemului de notare pentru seminar de către cadrul didactic. „Verificând din oficiu (...) acestea au fost reclamate de către petentă cu depășirea termenului de 30 de zile de la data luării la cunoștință, sens în care s-a dispus respingerea sesizării ca tardiv formulată”, se arată în una din hotărâri.

Într-o altă sesizare, un cadru didactic din cadrul Facultății de Teologie a reclamat că un doctorand ar fi încălcat mai multe dispoziții din codul de etică; „(...) care conțin afirmații nereale calomnioase, în cauză fiind dispusă respingerea sesizării ca nefondată”, scrie într-o altă hotărâre.

Citește și: ”Cazul Iordănescu”, decizia Comisiei de Etică a ULBS: a fost sesizat rectorul să trimită datele la Parchet. Student: ”Au aruncat cartoful fierbinte, să rezolve altcineva”

Am rugat președinta Comisiei să ne explice cum califică, în virtutea funcției pe care o are, acest lucru - reclamanții încă nu cunosc ce înseamnă încălcare a eticii, fac abuz prin sesizarea Comisiei sau că nu cunosc despre existența Comisiei, apelând la ea „tardiv” etc.?

„Regulamentul Comisei de Etică este document public, fiind accesibil persoanelor interesate pe site-ul oficial al ULBS, inclusiv modelul de formulare a unei sesizări; de asemenea, Carta Universitară modificată potrivit Legii 199/2023 prevede că în activitățile didactice și de cercetare universitară, precum și în cele de management este obligatorie respectarea normelor de etică și deontologie universitară, fiind prevăzute proceduri, termene ori modalități precum și căi de urmat în cazul în care acestea nu sunt respectate.

În cadrul acestor proceduri sunt prevăzute și termenele de sesizare a unei fapte (30 zile, 1 an), dar care, uneori sunt depășite, în sensul că partea a lăsat să expire termenul fără să formuleze vreo plângere (tardivitate)”, a răspuns Comisia.

Deși majoritatea situațiilor indică o nevoie de informare și clarificare în rândul celor care doresc să facă o sesizare etică, reprezentanții comisiei explică și faptul că există diverse situații în care comiterea faptei nu se poate confirma sau că sesizarea este mai degrabă o „comunicare a unei nemulțumiri”:

„Există și situații în care după administrarea probelor (înscrisuri, declarații) nu rezultă în mod indubitabil comiterea unei fapte (respinsă ca nefondată); ori dacă fapta a fost comisă este de competența altor instituții, de exemplu comisii de etică din cadrul unor instituții publice, comisii de disciplină, parchet, instanță de judecată (trimisă organului competent). Sesizarea este de fapt comunicarea de către parte a unei nemulțumiri sau cale de atac împotriva altei/altor decizii neatacate la instanțele superioare și neprevăzută de Regulamentul Comisiei de Etică (respingerea sesizării ca inadmisibilă întrucât hotărârea comisiei este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite).

După emiterea hotărârii, aceasta este trimisă consilierului juridic al ULBS pentru emiterea avizului, în toate cazurile hotărârile fiind supuse cailor de atac în termen de 30 zile (contestația fiind de competența CNEMU, CNATDCU sau Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, in funcție de obiectul sesizării), conform art. 172, alin.4.

Este de asemenea, deosebit de important de subliniat faptul că dreptul de a se adresa instanței judecătorești este garantat”.

Discuții despre etica universitară - necesare, dar e o temă fără interes

Rapoartele anuale ale Comisiei de Etică recomandă constant organizarea unor dezbateri și întâlniri cu personalul academic și studenții, pentru a promova conștientizarea normelor etice. Însă, conform răspunsurilor transmise de Comisie, „până în prezent dezbaterile cu privire la etică și deontologie au fost organizate doar în cadrul seminariilor, separat pentru fiecare facultate prin intermediul cursurilor de etică din programele de învățământ”. În pofida faptului că reprezentanții Comisiei recunosc că atribuțiile sale prevăd și realizarea unor activități de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică și deontologie universitară, precum și monitorizarea desfășurării cursurilor de etică și integritate academică, aceștia spun că „pentru situațiile în care putea exista interes, comisia și-a manifestat disponibilitatea pentru organizarea unor întâlniri, dar cursurile au fost suficiente, nefiind înregistrate solicitări”. 

„Se observă cu ușurință faptul că în cadrul universității noastre, comunitatea academică este orientată spre respectarea unor direcții fundamentale și promovează un set de principii pe care se bazează obiectivele educaționale și de cercetare științifică (art. 4 și 5 din Carta ULBS), iar regula generală este de respectare a legii, sesizările privind încălcări ale dispozițiilor legale fiind excepția”, ține să precizeze totuși conducerea comisiei.

Situație ipotetică

Având în vedere hotărârile și recomandările emise, am întrebat-o pe președinta Comisiei de etică să descrie o situație ipotetică, pentru cei care vor să sesizeze comisia, care poate fi luată în considerare de Comisie.

Răspunsul conține o selecție a normelor preluate din Codul de etică, care se referă la activitatea de comunicare, publicare, diseminare și popularizare științifică, la cele de deontologie în exercitarea atribuțiilor aferente funcțiilor de conducere; la normele de deontologie în activitatea didactică și de cercetare universitară sau cele privind respectarea ființei și demnității umane. „În cazul în care o persoana apreciază că unul sau mai multe drepturi i-au fost încălcate se poate adresa instituției sau organului judiciar competent”, este răspunsul sec.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Emil

Acum 1 săptămână

Odata cu inscaunarea crimei organizate in varful Romaniei si UE, toti mafiotii aplica metode specifice de constrangere pentru a captura spagi si jefui populatia.

Raspunde

Muresan

Acum 1 săptămână

In concluzie:  degeaba!

Raspunde

Mihai P.

Acum 1 săptămână

*** Comentariul a fost șters pentru că nu are legătură cu sibeictul articolului

Raspunde

AMN114

Acum 1 săptămână

ULBS este o făcătură unde prietenii, rudele sau amantele sunt angajați prin metode doar de ei știute, iar rezultatul se vede. Dacă studenții ăștia ar fi dorit într-adevăr să aibă parte de educație, ar fi mers la Cluj sau București. Penibil pentru niște viitori psihologi, care ar trebui în teorie să te scoată din necaz, să clacheze la niște glume nesărate ale unui cioban ajuns profesor. Mai eficient ar fi fost să utilizați hârtia din batiste pentru a vă șterge lacrimile (hahaha) în loc s-o irosiți (hârtia) pentru plângeri. Apropo, "plângere" face referire la plâns. În concluzie, tot niște emo plângăcioși sunteți:)

Raspunde

Nobody

Acum 3 zile

Cinic și prost
Raspunde

Magna cum laude

Acum 1 săptămână

V-aș desființa și aș face șaormerie în locul mizeriei ăsteia de universitate sătească!

Raspunde

Adi

Acum 2 zile

O șaormerie în care să cânte manele. Acolo te-ai simți și tu în confortul tău
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus