Vineri,
06.12.2024
Innorat
Acum
5°C

O olandeză a venit în Sibiu, în anii 90, cu ajutoare. Era pentru prima oară la noi în țară. A revenit acum și a murit în Suceava. „Să îți explicăm cum merg lucrurile în România”

O olandeză a venit în Sibiu, în anii 90, cu ajutoare. Era pentru prima oară la noi în țară. A revenit acum și a murit în Suceava. „Să îți explicăm cum merg lucrurile în România”

Daniel van Soest, un olandez stabilit în Suceava și care a achiziționat și două proprietăți în Sibiu, pentru a face turism ”verde”, a relatat cum i-a murit mama într-un spital din Suceava.

Tiny Van Soest a venit în Sibiu, în anii 90 pentru a aduce tot felul de ajutoare pentru o societate proaspăt ieșită din comunism. Acum, în 2024, la 34 de ani de la acel moment, și-a găsit sfârșitul într-o secție ATI a Spitalului Județean din Suceava.

Citește și:

Un olandez care a cumpărat două case în Sibiu ”de frică să nu fie demolate” a creat un forum de discuții politice. ”Pe plan local, găsești o miniatură la ce se întâmplă la nivel național”

Fiul său, un colaborator al Turnul Sfatului, a relatat în Republica felul în care au decurs lucrurile la spitalul din Suceava. Au ajuns aici după ce ceea ce inițial păra o răceală s-a transformat în ceva mult mai grav. Cu mama sa abia respirând, Daniel van Soest a stat în sala de așteptare de dimineața până la 10 seara.

”La ora zece seara, a fost chemată în sala de urgențe – doctorii și-au făcut treaba, au investigat-o, m-au întrebat despre istoricul ei medical și mi-au explicat că are fibrilație din cauza pneumoniei. Ea era conștientă, dar respira greu”, relatează el cele petrecute.

A doua zi nu o poate vedea, iar după ce dă 50 de euro pentru personal, iar după câteva ore i se cere mai mult.

”După câteva ore, băieții mă sună – tonul s-a schimbat – 50 de euro era mult, dar nu mai e – situația ei se agravează... Ne întâlnim în fața spitalului, unde e un mic parc: „Hai, stai jos, să îți explicăm cum merg lucrurile în România. Mama ta nu este deloc în stare bună. Dacă dai ceva mai substanțial, putem interveni direct, să facem tot ce se poate pentru ea, poate un tratament în plus.” 

Parcă nu aud bine și le spun că doctorii mi se par capabili și că oricum fac ce trebuie... unul dintre ei face o mișcare din cap spre spital: „Niște nenorociți, asta sunt, nu fac nimic fără ceva în plus; dacă ai fi apelat ieri la noi, nu așteptai 5 ore pe hol…”„, povestește Daniel.

Citește și:

Un olandez stabilit în România face o analiză a turismului nostru: ”Nu a convenit multora remarca mea că Sibiul este un punct bun de pornire”. ”Degeaba promovăm litoralul, dacă știm că avem câțiva zeci de kilometri de litoral supra-aglomerat”

”Până acum am zărit animalul urât numit corupție doar de la distanță, dar acum m-a prins în colț”

Urmează câteva zile în care e urmărit de aceleași discuții legate de bani, însă olandezul explică faptul că dincolo de acest aspect, mama sda a fost tratată bine. Chiar dacă a fost nevoit să sune de zeci de ori pentru a afla care este situația mamei sale.

”Dimineața sun la ATI – mi-au dat un număr direct și aud că starea ei este stabilă. Dar între timp, soția primește un apel de la băieți – „iar s-a agravat starea ei, parcă Daniel nu înțelege ce trebuie făcut, ce facem?” – mă întreabă.

Încep să tremur, „Nu, Gabriela, nu le dau nimic…” Până acum am zărit animalul urât numit corupție doar de la distanță, dar acum m-a prins în colț.

Corupția ucide, dar chiar pe mama mea?

La ora de vizite, e clar că personalul a auzit refuzul meu – stau lângă patul mamei mele, care e în comă, iar personalul îmi răspunde într-un mod diferit – unii formal și distanți, alții flegmatici, care chiar nu lasă loc de dubii – „Eu nu știu nimic!”

Când o las pe mama mea înconjurată de tuburi și aparate, și de personalul ostil, am senzația că mă joc cu viața ei. La ieșire însă, mă oprește o doamnă și pune mâna pe brațul meu – „Lăsați, domnule, o să fie bine cu mama dumneavoastră, rugați-vă pentru ea, asta facem și noi!”

19 zile a mai trăit, în comă, 19 zile în care am înțeles mai bine spitalul. Cred că prietenul meu medic a avut dreptate: corupția a devenit ceva marginal, o luptă de retragere. Medicii chiar au luptat pentru viața ei; au făcut dializă, filtrare de sânge antibacterială, au vrut să încerce transfuzie, tot ce au putut face au făcut. Am văzut și profesionalism și compasiunea și după tot ce am de comentat vreau și să mulțumesc celor care au avut grijă de ea”, mai spune Daniel,

„Nici acum, după repetate cereri, nu am nici un act, nici o copie a dosarului, niciun CT, nimic, doar actul de constatare a decesului”

El spune că nu condițiile din spital l-au nemulțumit, ci faptul că nimeni nu vorbea cu el, nu i s-a explicat care este starea mamei sale.

”Dacă era un review pe Booking, dădeam nota 10 spitalului pentru profesionalism, 10 pentru îngrijire, 10 pentru dotarea spitalului, dar pentru comunicare...? Într-o zi, am cerut – un pic mai vocal – o întrevedere cu directorul spitalului; nimeni nu ne-a informat ce s-a întâmplat după internarea ei, când s-a agravat situația și a fost nevoie de intubare și comă indusă. Întrebarea cu care directorul a deschis discuția a fost: „De unde atâta supărare?” Am făcut abstractizare, „nu, dle director, vreau doar să fiu informat mai bine, nu doar dintre uși sau pe hol.” Și la finalul convorbirii l-am întrebat: „De ce a stat încă 5 ore pe hol când a ajuns la UPU, dacă ați știut că vine un pacient cu risc de a pierde viața?” „Păi, n-a stat pe stradă, nu?” „Nu, nu pe stradă, direct lângă ușa de intrare, și eu lângă ea. Nimeni nu a întrebat-o nimic în timpul ăsta, tubul de oxigen era gol înainte să fie chemată la sală!” Nici acum, după repetate cereri, nu am nici un act, nici o copie a dosarului, niciun CT, nimic, doar actul de constatare a decesului. Poate dacă aș fi apelat la băieți...?”, mai scrie Daniel van Soest.

Olandezul încheie într-o notă socială, făcând apel la români să fie atenți atunci când votează.

”Eu nu am nicio agendă, doar una de doliu, dar dvs. aveți, când mergeți la vot, aveți de ales între o Românie tip „merge și așa” sau o direcție către transparență și responsabilitate. Și despre partidele care au fost la putere aș spune că pomul se recunoaște după fructe; și nu vă lăsați păcăliți de zâmbete sau seriozitatea candidaților – ei se gândesc numai la rețelele lor de interese nedemocratice care stau ca o pânză de păianjen peste societate.

Nu vă lăsați păcăliți de dezvoltarea economică pe care o vedem în România; e ca urmare  a pieței europene deschise, influxului de bani din diaspora și creșterii îndatorării, în niciun caz de bună guvernare. Pe plan economic, lucrurile arată cât de cât favorabil, dar pe plan etico-moral, vidul este ca o ciupercă în beci; pune în pericol toată clădirea și face imposibilă avansarea durabilă care trebuie bazată pe corectitudine și solidaritate„, a mai scris Daniel van Soest.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Olandezii publica informatii eronate. Casele de patrimoniu nu sunt demolate ci sunt capturate de mafiotii politici si profanate prin restaurare, reabilitare si modernizare dupa arhitectura satrei romanesti. Criminalitatea, coruptia, spaga si parandaratul au disparut total din presa, MCV si Romania odata cu depunerea candidaturilor la sefia NATO a Ursulei von der Leyen si Klaus Iohannis.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai

Acum 1 lună

Dar de fapt tot asa ne trateaza si Olanda pe noi ca atara! Regretabil in ambele sensuri.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

Eu nu merg in Congo! Nu mā duc acolo sā fac " fapte bune". Ca atare nu am pretentii de nici un fel de la congolezi. Stimabilu' āsta uitā cā olanda e cea mai coruptā si î***** tarā dinUE, cele mai mari cantitāti de droguri pe-acolo se aduc, toate ***** de pe continent pe-acolo se traficheazā, toate furāciunile si masinile dispārute de pe planetā acolo le gāsesti, toate fake-urile de parfumuri si toale din olanda vin dar mugeste de principiil europene la noi in tarā !

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un român

Acum 1 lună

Era ok dacă ați fi prezentat așa situații și cu români obișnuiți, nu doar cu străini, că de murit prin spitale moare toată lumea la fel. Așa, cum faceți voi, nu-i chiar ok și ar trebui să vă fie puțin rușine, mai ales ție, Aline.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

TS sub camuflaj total al adevarului.

Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Nu are importanta ca omul e olandez sau roman important e ca un cadru medical sa te trateze corect , sa iti comunice ce se intampla cu bolnavul internat , sa fie empatici , profesionisti si cu un zambet pe fata. Asta a vrut omul sa zica , ce are de a face cu Olanda si Romania si asa mai departe. Noua ne place cand stam la usile docorilor si suntem tratati ca niste gunoaie si suntem umiliti si alergam pe coridoare dupa ei sa ne spuna si noua in calitate de apatinatori ce se intampla cu mama, tata, copilul, etc Numai cine a fost in situatie il intelege pe omul asta fiindca de fapt dorea sa fie tratat omeneste si cu bunavointa asa cum vrem toti. Nu-l cunosc pe om dar in situatia lui am fost de multe ori, bani le-am dat la multi doctori ,asistente, infirmere doar pentru a fi umani si nu e normal.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Frans Timmermans stia ca a ignora spaga cand intri intr-un spital romanesc inseamna a-ti risca viata.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

John

Acum 1 lună

Romania nu e nici oe departe o tara perfecta dar tu, Daniel, de ce ai venit aici? doar ca sa te plangi? in afara de a refuza sa mai platesti, actiune oricum fara efect, ai incercat sa faci ceva ca sa indrepti lucrurile atat cat poti tu? sau foar atat poti, sa te plangi? Nu trebuie sa raspunzi, sunt doar niste intrebari la care, poate, ar trebui sa-ti raspunzi... cele bune in rest.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hai cu hate

Acum 1 lună

Pana la urma a văzut pe pielea lui ca nu sunt romanii pesimiști ci realiști si eroii noștri niște lichele hapsane si nesatule care nu mișcă un deget si nu își fac treaba în ciuda salariilor imense pe care le au . Niciodata nu își respecta orarul , mereu au altceva mai important de făcu si se ascund după pasareasca lor dandu-si importanta , mortul fiind mereu de vina https://www.turnulsfatului.ro/2024/05/19/un-olandez-care-a-cumparat-doua-case-in-sibiu-rdquo-de-frica-sa-nu-fie-demolate-rdquo-a-creat-un-forum-de-discutii-politice-rdquo-pe-plan-local-gasesti-o-miniatura-la-ce-se-intampla-la-nivel-national-rdquo-211311

Raspunde

Sibian100%

Acum 1 lună

O poveste cusută cu ață albă, minciuni de presă.Dacă era dispus să plătească putea să fie tratatâ într-un spital privat.Cred că femeia era bolnavă rău și a vrut să scape mai ieftin cu spitalizarea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus