Daniel van Soest, un olandez stabilit în Suceava și care a achiziționat și două proprietăți în Sibiu, pentru a face turism ”verde”, a relatat cum i-a murit mama într-un spital din Suceava.
Tiny Van Soest a venit în Sibiu, în anii 90 pentru a aduce tot felul de ajutoare pentru o societate proaspăt ieșită din comunism. Acum, în 2024, la 34 de ani de la acel moment, și-a găsit sfârșitul într-o secție ATI a Spitalului Județean din Suceava.
Citește și:
Fiul său, un colaborator al Turnul Sfatului, a relatat în Republica felul în care au decurs lucrurile la spitalul din Suceava. Au ajuns aici după ce ceea ce inițial păra o răceală s-a transformat în ceva mult mai grav. Cu mama sa abia respirând, Daniel van Soest a stat în sala de așteptare de dimineața până la 10 seara.
”La ora zece seara, a fost chemată în sala de urgențe – doctorii și-au făcut treaba, au investigat-o, m-au întrebat despre istoricul ei medical și mi-au explicat că are fibrilație din cauza pneumoniei. Ea era conștientă, dar respira greu”, relatează el cele petrecute.
A doua zi nu o poate vedea, iar după ce dă 50 de euro pentru personal, iar după câteva ore i se cere mai mult.
”După câteva ore, băieții mă sună – tonul s-a schimbat – 50 de euro era mult, dar nu mai e – situația ei se agravează... Ne întâlnim în fața spitalului, unde e un mic parc: „Hai, stai jos, să îți explicăm cum merg lucrurile în România. Mama ta nu este deloc în stare bună. Dacă dai ceva mai substanțial, putem interveni direct, să facem tot ce se poate pentru ea, poate un tratament în plus.”
Parcă nu aud bine și le spun că doctorii mi se par capabili și că oricum fac ce trebuie... unul dintre ei face o mișcare din cap spre spital: „Niște nenorociți, asta sunt, nu fac nimic fără ceva în plus; dacă ai fi apelat ieri la noi, nu așteptai 5 ore pe hol…”„, povestește Daniel.
Citește și:
”Până acum am zărit animalul urât numit corupție doar de la distanță, dar acum m-a prins în colț”
Urmează câteva zile în care e urmărit de aceleași discuții legate de bani, însă olandezul explică faptul că dincolo de acest aspect, mama sda a fost tratată bine. Chiar dacă a fost nevoit să sune de zeci de ori pentru a afla care este situația mamei sale.
”Dimineața sun la ATI – mi-au dat un număr direct și aud că starea ei este stabilă. Dar între timp, soția primește un apel de la băieți – „iar s-a agravat starea ei, parcă Daniel nu înțelege ce trebuie făcut, ce facem?” – mă întreabă.
Încep să tremur, „Nu, Gabriela, nu le dau nimic…” Până acum am zărit animalul urât numit corupție doar de la distanță, dar acum m-a prins în colț.
Corupția ucide, dar chiar pe mama mea?
La ora de vizite, e clar că personalul a auzit refuzul meu – stau lângă patul mamei mele, care e în comă, iar personalul îmi răspunde într-un mod diferit – unii formal și distanți, alții flegmatici, care chiar nu lasă loc de dubii – „Eu nu știu nimic!”
Când o las pe mama mea înconjurată de tuburi și aparate, și de personalul ostil, am senzația că mă joc cu viața ei. La ieșire însă, mă oprește o doamnă și pune mâna pe brațul meu – „Lăsați, domnule, o să fie bine cu mama dumneavoastră, rugați-vă pentru ea, asta facem și noi!”
19 zile a mai trăit, în comă, 19 zile în care am înțeles mai bine spitalul. Cred că prietenul meu medic a avut dreptate: corupția a devenit ceva marginal, o luptă de retragere. Medicii chiar au luptat pentru viața ei; au făcut dializă, filtrare de sânge antibacterială, au vrut să încerce transfuzie, tot ce au putut face au făcut. Am văzut și profesionalism și compasiunea și după tot ce am de comentat vreau și să mulțumesc celor care au avut grijă de ea”, mai spune Daniel,
„Nici acum, după repetate cereri, nu am nici un act, nici o copie a dosarului, niciun CT, nimic, doar actul de constatare a decesului”
El spune că nu condițiile din spital l-au nemulțumit, ci faptul că nimeni nu vorbea cu el, nu i s-a explicat care este starea mamei sale.
”Dacă era un review pe Booking, dădeam nota 10 spitalului pentru profesionalism, 10 pentru îngrijire, 10 pentru dotarea spitalului, dar pentru comunicare...? Într-o zi, am cerut – un pic mai vocal – o întrevedere cu directorul spitalului; nimeni nu ne-a informat ce s-a întâmplat după internarea ei, când s-a agravat situația și a fost nevoie de intubare și comă indusă. Întrebarea cu care directorul a deschis discuția a fost: „De unde atâta supărare?” Am făcut abstractizare, „nu, dle director, vreau doar să fiu informat mai bine, nu doar dintre uși sau pe hol.” Și la finalul convorbirii l-am întrebat: „De ce a stat încă 5 ore pe hol când a ajuns la UPU, dacă ați știut că vine un pacient cu risc de a pierde viața?” „Păi, n-a stat pe stradă, nu?” „Nu, nu pe stradă, direct lângă ușa de intrare, și eu lângă ea. Nimeni nu a întrebat-o nimic în timpul ăsta, tubul de oxigen era gol înainte să fie chemată la sală!” Nici acum, după repetate cereri, nu am nici un act, nici o copie a dosarului, niciun CT, nimic, doar actul de constatare a decesului. Poate dacă aș fi apelat la băieți...?”, mai scrie Daniel van Soest.
Olandezul încheie într-o notă socială, făcând apel la români să fie atenți atunci când votează.
”Eu nu am nicio agendă, doar una de doliu, dar dvs. aveți, când mergeți la vot, aveți de ales între o Românie tip „merge și așa” sau o direcție către transparență și responsabilitate. Și despre partidele care au fost la putere aș spune că pomul se recunoaște după fructe; și nu vă lăsați păcăliți de zâmbete sau seriozitatea candidaților – ei se gândesc numai la rețelele lor de interese nedemocratice care stau ca o pânză de păianjen peste societate.
Nu vă lăsați păcăliți de dezvoltarea economică pe care o vedem în România; e ca urmare a pieței europene deschise, influxului de bani din diaspora și creșterii îndatorării, în niciun caz de bună guvernare. Pe plan economic, lucrurile arată cât de cât favorabil, dar pe plan etico-moral, vidul este ca o ciupercă în beci; pune în pericol toată clădirea și face imposibilă avansarea durabilă care trebuie bazată pe corectitudine și solidaritate„, a mai scris Daniel van Soest.
Sursa foto: Pixabay
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 5004
Ultimele comentarii
Acum 38 minute
Emil
Acum 43 minute
Emil
Acum 45 minute
Sibian
Acum 45 minute
TikTak
Acum 54 minute
Noi noi