Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Un olandez care a cumpărat două case în Sibiu ”de frică să nu fie demolate” a creat un forum de discuții politice. ”Pe plan local, găsești o miniatură la ce se întâmplă la nivel național”

Un olandez care a cumpărat două case în Sibiu ”de frică să nu fie demolate” a creat un forum de discuții politice. ”Pe plan local, găsești o miniatură la ce se întâmplă la nivel național”

Daniel van Soest, un antropolog olandez care s-a stabilit de câțiva ani în România s-a decis să creeze un site prin care toți oamenii care au ceva de spus, să o poată face liber. Kontra.ro nu vrea să fie contra, spune el, ci pro.

”Eu văd că între poporul român și politică a crescut un fel de hățiș prin care nu se mai poate trece”, spune el. Astfel că vrea să-i facă pe oameni conștienți de rolul pe care îl au într-o democrație.

E stabilit în Cârlibaba, județul Suceava, dar a cumpărat două case în Sibiu, în satul Metiș, comuna Mihăileni. Doar pentru că nu a vrut să fie demolate. Scopul său final ar fi să fie introduse cândva în circuitul turistic.

Ce încerci să realizezi prin lansarea platformei Kontra.ro?

Cu platforma kontra.ro încercăm să oferim o oportunitate interactivă de a uni oameni creativi cu dorința de a schimba România și modul în care este condusă. 

E un loc unde putem posta lucruri despre problemele României, unde se poate discuta problemele și unde putem propune soluții. 

Eu văd că între poporul român și politică a crescut un fel de hățiș prin care nu se mai poate trece, cine e în politică rămâne pentru totdeauna acolo, cine e afară, nu are cale de acces.

În plus, celor tineri li se neagă orice rol și se  oprește orice ridicare a standardelor morale de a guverna. 

Noi vrem să facem oamenii conștienți de rolul pe care îl au într-un sistem democratic, să le arătăm răspunderea de a participa politic, și să creăm locul unde se pot implica, ca să găsim împreună ieșirea din labirint și să deschidem calea de acces pentru oamenii calificați care au stat prea mult pe margine. 

Am pornit cu un grup restrâns de prieteni, de scriitori, dar este loc pentru absolut toată lumea care vrea să se implice în mod serios și constructiv. 

Ce înseamnă pentru tine kontrapunct?

Rolul meu pe platforma este de moderator și contributor. Eu am scris deja mult despre teme politice în diverse media online, pe platforma kontrapunct structurez articolele mele, aștept reacții, invit pe alții să scrie sau să răspundă. 

În timp încercăm să facem și interviuri, filmulețe, să inspirăm tinerii să fie mai implicați în discursul politic. 

Eu că străin simt că nu pot să va reprezint în politică, dar ce pot să fac, este să descriu ce observ cu ochii mei de străin. Și încerc să scriu povești, nu programe politice, povești ca o intrare pe ușa din spate în conștiința publică, o abordare indirectă, prin artă. 

Dacă te-ai fi născut în România, crezi că ai fi făcut parte din valul de emigranți în Italia, Olanda, Spania ori Marea Britanie?

Mă întrebi dacă aș fi plecat în străinătate în caz că m-aș fi născut în România. Cred că da, curiozitatea mea probabil m-ar fi dus în altă parte, dar cine știe, poate lucrăm în restaurare sau aveam un partid politic, dar mi e greu să răspund ce aș fi făcut în caz că... Sunt prea multe variabile, sunt prea multe necunoscute. Nu știu ce ar fi fost.

Cine te inspiră din domeniul public, în România? 

Jurnaliștii, la modul general, cei de la Republica, în mod special, unde public multe articole. Sunt și programe la televizor precum ”România te iubesc” sau ”Memorialul Durerii”, și ele m-au inspirat prin profunzimea lor. 

Dar în politică puțini oameni m-au inspirat. Iar aceștia, între timp au și plecat din politică... 

Citește și:

Un olandez prins între Suceava și Sibiu: ”România este condusă de un grup de oameni care pun interesele lor particulare deasupra intereselor țării”

Cine crezi că ar putea schimba ceva în România?

Cred că încă suntem într-o fază de semănat, nu de recoltat, dar e posibil peste câțiva ani, o nouă generație poate să aducă schimbarea. Dar a trecut mult timp fără exemple bune morale, sunt mulți copii, o generație care a crescut fără ghidare, fără repere. 

Cum reacționează prietenii tăi când le enumeri oamenii care te inspiră?

Mulți dintre prieteni mei de vârstă mea s-au resemnat, ei doar critică situația, nu să mai implică. Am auzit oameni inteligenți care mi-au spus că vor să voteze un partid populist, nu din convingere, doar din supărare. Eu încerc să-i conving să lucrăm împreună la o alternativă. 

Sunt alegeri locale, poți vota în România? Te-au convins cei care candidează în localitatea în care locuiești?

Pot, da. Dar în alegerile locale nu mă amestec, mă duc la vot și atât. Nu m-au convins candidații, dar cumva, pe plan local, găsești o miniatură la ce se întâmplă la nivel național, câțiva candidați cu toate familia lor extinse, nu vine nimeni nou, proaspăt, cu altă mentalitate. Oamenii cu o perspectivă mai deschisă au plecat, și uite așa funcționează cercul asta vicios, tinerii pleacă pentru că nu au perspectivă în satul unde s-au născut, și nu se dezvoltă perspective pentru că oameni buni au plecat. 

Eu sper că ajungem la un moment când lumea se va întoarce din diaspora și va pune piciorul în prag.

Unde te vezi peste 20 de ani, în România sau în Olanda?

Eu nu am nici un plan să mă mai întorc în Olanda, sper să am mulți ani productivi în România, eu aștept să văd ce crește din ce semănăm acum. Am speranța că va fi ceva frumos!

Cum să plec de aici? Doar dacă mă gândesc cât mai am de scris, am material pentru tot restul vieții.

De ce ai cumpărat casele din Metiș?

Întâmplător am cumpărat prima casă în Metiș. Apoi mai am cumpărat una, în stare mai gravă decât prima. 

Am avut toată viața o pasiune pentru restaurarea de monumente, am și lucrat în Olanda în domeniul și n-am putut să mă abțin să nu le cumpăr, doar de frică să nu fie demolate, să dispară din peisaj, cum am văzut în altă locuri. Nu am vrut să se întâmple asta, pur și simplu.

Ce vrei să faci acolo?

Până acum am avut și alte priorități la noi, în Cârlibaba, dar în toamna vreau să încep să lucrez în Metiș, chiar caut investitori în Olanda dar de ce nu și în România. 

Investitori sau colaboratori, o asociație chiar, pentru că îmi dau seama că nu pot să fac asta singur,.

Aceste două case în Metiș ar fi deja un proiect mare și mai e foarte, foarte mult de restaurat în Transilvania. Eu mă pricep de restaurare, chiar lucrez cu mâinile mele, și aș încerca să creăm un colectiv cu care salvăm case săsești. 

O să scriu și în Olanda și în Germania despre subiectul acesta și despre urgența de care aceste imobile au nevoie de ajutor.

Scopul final ar fi să fie băgat în circuitul turistic cât mai multe case săsești, sau să fie case de vacanță. Nu m-am gândit la o formă juridică, nu este încă foarte clar pentru mine, dar vreau să fie redescoperite, să fie vii, să fie viață în ele.

Aș vrea să revigorăm cât un sat cu un flux de turism cultural, să fie sprijiniți și producători locali. E un vis, dar cred că odată va deveni realitate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 lună

De parca Mark Rutte, Kathleen Kavalec sau Timmermans nu cunosc atrocitatile, actele teroriste de distrugere, ,, substituirile de proprietati'' si talhariile comise asupra populatiei de catre reteaua de crima organizata ,,curatata de bube'' prin mafia justitiei romane condusa de Predoiu si Gorghiu, si inscaunata in varful statului roman la interventia autointitulatului sef NATO, Klaus Iohannis. https://www.youtube.com/watch?v=X6C4uev39Lc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus