Miercuri,
04.12.2024
Innorat
Acum
2°C

Terra Building, Total NSA AG Construct din Sibiu și Prenis din Blaj vor să construiască Centrul de colectare a deșeurilor din Dealul Gușteriței

Terra Building, Total NSA AG Construct din Sibiu și Prenis din Blaj vor să construiască Centrul de colectare a deșeurilor din Dealul Gușteriței

Trei asocieri de firme au depus oferte pentru adjudecarea contractului privind construirea Centrului de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar (CAV) din Dealul Gușteriței. Acestea se bat pentru un contract de peste 25 de milioane de lei.

Licitația a avut loc a începutul lunii octombrie. Datele din caietul de sarcini arată că centrul va fi dotat cu platforme betonate pentru depozitarea temporară a deșeurilor, o hală de procesare cu echipamente specializate și un spațiu administrativ modern. De asemenea, vor fi instalate sisteme de utilități necesare, inclusiv un sistem de supraveghere video și drumuri de acces.

Conform informațiilor de pe platforma de licitații publice, cele trei asocieri care au depus oferte sunt conduse de firme din Sibiu și Blaj. Este vorba despre Terra Building și Total NSA AG Construct din Sibiu și Prenis SRL din Blaj. Termenul limită pentru evaluarea tehnică și financiară a ofertelor este 8 aprilie 2025.

Amintim că proiectul va fi finanțat cu bani din PNRR, fiind estimat la 25,7 milioane de lei fără TVA.

Conform datelor din caietul de sarcini, zona administrativă va conține trei containere tip birou, laborator de analize, vestiare etc. Platforma betonată cu copertină metalică ușoară este locul unde vor fi primite deșeurile, aceasta urmând să aibă mai multe tipuri de containere, în funcție de deșeurile aduse. Astfel, vor fi containere pentru colectarea deșeurilor periculoase, a celor din textile, electrice și electronice mici, deșeuri de uz casnic mari, hârtie/carton, plastic, lemn/mobilier, sticlă, anvelope, metal, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții, un container pentru deșeuri deschis și altul pentru cele din construcții moloz.

De asemenea, este prevăzut a fi instalat un container frigorific pentru cadavre animale mici, cu împrejmuire, o scară metalică mobilă pentru descărcarea deșeurilor în containerele înalte și două tipuri de singătoare.

Hala de procesare a deșeurilor va fi echipată cu un sistem de procesare a deșeurilor din construcții și demolări; o presă automată de balotat și transpaletă manuală cu ridicare hidraulică.

Documentele atașate anunțului de licitație descriu amănunțit cum va avea loc preluarea fiecărui tip de deșeu. Spre exemplu, pentru cele din construcții și demolări, la intrarea în incintă, acestea vor fi cântărite cu ajutorul cântarului auto suprateran, în vederea înregistrării. Acceptarea deșeurilor introduse se va face în urma unui control vizual. La recepție se va verifica cel puțin vizual dacă există deșeuri periculoase, în acest caz vehiculul fiind dirijat spre containerul respectiv.

„La momentul în care containerele destinate deșeurilor din construcții și demolări sunt pline, acestea vor fi transportate către hala de procesare unde se află amplasat concasorul (...)”, scrie în caietul de sarcini.

Citește și: Epopeea CAV-ului din Dealul Gușteriței

Lucrările de construire a centrelor prin aport voluntar (CAV), unde cetățenii vor putea duce gratuit de la deșeuri din construcții, la deșeuri periculoase ori cadavrele animalelor mici de casă sunt aproape de finalizare la Slimnic. În stadii apropiate sunt și cele de la Șura Mare și Sibiu (cel de vizavi de Aeroportul internațional). Printre primarii de comună, însă, au început discuțiile despre cine și cum vor fi acoperite cheltuielile pe care le generează aceste CAV-uri.

Citește și: Primele centre unde se pot duce gratuit deșeurile sunt aproape finalizate la Slimnic, Șura Mare și Sibiu. Primarii întreabă „cine plătește?”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus