Luni,
09.12.2024
Ceata
Acum
1°C

Au „rătăcit” o zonă dublu-protejată. Patru instituții despre excavările din vechiul braț al Oltului: totul este legal. „Răspunsul este o rușine”

Au „rătăcit” o zonă dublu-protejată. Patru instituții despre excavările din vechiul braț al Oltului: totul este legal. „Răspunsul este o rușine”

Doar cei care pescuiesc în vechiul braț al Oltului sunt în afara legii, în timp ce excavările pentru asigurarea de apă necesară spălării agregatelor sunt licite. Acestea sunt concluziile verificărilor realizate de mai multe instituții - de la Garda de Mediu, la Apele Române - ca urmare a sesizărilor realizate de cetățeni din comuna Turnu Roșu. Răspunsurile scot la iveală faptul că tocmai instituțiile responsabile de mediu neagă existența ariei protejate prin două rânduri de acte normative, arie pe care localnicii o cer apărată.

A trecut mai bine de o lună de la relatările făcute de Turnul Sfatului de la Turnu Roșu: acolo localnicii au fost amendați cu câte 1.000 de lei, dacă au fost prinși că pescuiesc în vechiul braț al Oltului, declarat zonă de refacere biologică, dar și sit Natura 2000. Cei amendați au alertat rapid autoritățile câteva zile mai târziu, când au văzut că acolo unde n-au voie să pescuiască au început să excaveze utilajele Malidcom SRL, societate specializată în vânzarea materialelor de balastieră.

Sesizările au fost dublate de apelurile unui consilier local, care a arătat polițiștilor chemați prin 112 că vechiul braț al Oltului aparține primăriei, care nu și-a dat niciun acord pentru vreo exploatare. Patru instituții au verificat, mai apoi, situația.

Proprietatea, un moft

Primii care au răspuns au fost reprezentanții Primăriei Turnu Roșu. Aceștia spun că, urmare a sesizării primită de la Turnul Sfatului, au solicitat celor de la Malidcom să le prezinte documentele în baza cărora au început să execute lucrări pe proprietatea comunei. „Societatea ne-a prezentat acordul emis de Administrația națională Apele Române, Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, prin care se autorizează execuția de lucrări de întreținere și decolmatare pe brațul mort al râului Olt în zona Turnu Roșu, pentru asigurarea debitului necesar instalației de spălare agregate la Stația de spălare a agregate minerale la Stația de spălare-sortare Turnu Roșu”, semnează Stelian Istrate, fostul primar al comunei (din cursul zilei de marți, 12 noiembrie, și-a preluat mandatul noul primar, Andreea Anghel).

Despre autorizarea acestor lucrări pe proprietatea comunei, proaspăt fostul primar spune doar că lui nu i-a fost solicitat niciun aviz. „Mai mult decât atât, dat fiind că UAT comuna Turnu Roșu are încheiat un parteneriat tehnic cu Consiliul Județean Sibiu în domeniul urbanismului, până la data prezentei, la nivelul instituției nu s-a transmis nicio solicitare de emitere a unui aviz de primar”, mai arată Stelian Istrate.

Consultă aici, în format integral, răspunsul transmis de Primăria Turnu Roșu

Mircea Bîrs, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sibiu, nu are în vedere în niciun moment în răspunsul său cine este proprietarul vechiului braț al Oltului. Arată că în apropierea ariei protejate de unde s-a excavat se află o stație de sortare – spălare a agregatelor minerale deținută de Malidcom SRL, apa tehnologică necesară spălării fiind extrasă din vechiul braț al Oltului.

Potrivit lui Bîrs, excavațiile reclamate de locuitorii din Turnu Roșu aveau drept scop asigurarea condițiilor necesare pentru extragerea de apă. „Alimentarea cu apă în scop tehnologic se realizează din brațul mort al râului Olt, prin intermediul unei stații de pompare, amplasată pe malul stâng, Qzimax = 798 mc/zi. Pe fondul colmatării și a deficitului de precipitații din anul 2024, nivelul apei în brațul mort al râului Olt de unde se face alimentarea cu apă a stației de sortare – spălare a scăzut, iar procesul tehnologic de spălare a nisipurilor și pietrișurilor a fost afectat până la limita opririi acestuia. Conform obligațiilor din autorizația de gospodărire a apelor nr. SB 12 din 12.02.2024, care îi revin titularului, acesta trebuie să întrețină construcțiile și instalațiile de captare, aducțiune, folosire și evacuare a apelor uzate în condiții tehnice corespunzătoare”, trasmite Bîrs.

Două excavatoare au început să sape în vechiul braț al Oltului în urmă cu aproximativ o lună. Vechiul braț este o zonă protejată de două serii de acte normative. Foto: Turnul Sfatului

Potrivit lui, cei de la Malidcom au solicitat și primit în aceeași zi de 12 septembrie 2024 acceptul pentru „efectuarea de lucrări de întreținere și parțial decolmatare a brațului mort al râului Olt, în vederea asigurării debitului de apă necesar funcționării stației de sortare – spălare”.

Cei de la Apele Române mai arată că au fost și în inspecție „la fața locului”. „Pe malul drept în lungul brațului mort al râului Olt este depozitat materialul rezultat în urma decolmatării, care nu este balas (nisip și pietriș), acesta constă în aluviuni aduse de pe versanți, amestecat cu mâl. Materialul din decolmatare este încărcat în utilajele și autocamioanele societății și transportat la aproximativ 400 de m, pe un perimetru deținut de Malidcom SRL, respectiv perimetrul Turnu Roșu Vest, autorizat din punct de vedere al gospodăririi apelor”.

Citește aici, în format integral, răspunsul Serviciului de Gospodărire a Apelor Sibiu

Garda de Mediu nu vede aria protejată. De două ori

Sesizați au fost și inspectorii Comisariatului județean Sibiu din cadrul Gărzii de Mediu, care au același răspuns: excavările sunt legale, au fost autorizate de Apele Române, e vorba doar de „o decolmatare parțială”, care nu se supune procedurii de autorizare.

Însă Garda de Mediu a fost sesizată pe acest subiect tocmai pentru că brațul vechi al Oltului a fost declarat, de la începutul acestui an, zonă de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii. Cei care au semnat acest ordin sunt doi miniștri, cel al Apelor și Pădurilor și cel al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar în ordinul publicat în Monitorul Oficial sunt trecute și coordonatele geografice între care se întinde aria protejată: de la punctul aflat la latitudinea 45.646288 și longitudinea 24.292240 și până la punctul aflat la latitudinea 45.652728 și longitudinea 24.300248.

Aceste coordonate devin, brusc, importante: Elena Daniela Anghel, comisarul șef de la Sibiu al Gărzii de Mediu, susține că acestea lasă loc celor de la Malidcom să facă săpături, deoarece nu includ tot brațul vechi al Oltului. „Cu referire la coordonatele prevăzute de actul normativ, precizăm că brațul mort al râului Olt în zona Turnu Roșu nu se suprapune în totalitate pe zona de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice”, scrie Elena Anghel. La o simplă verificare a coordonatelor prin intermediul Google Maps, reiese că – în ciuda a ceea ce susțin responsabilii de protecția mediului - acestea includ întregul braț vechi al Oltului în zona protejată de unde au început excavații.

În ciuda a ceea ce spun inspectorii de mediu din Sibiu, coordonatele între care a fost instituită zona de protecție și refacere biologică călcată mai apoi de excavatoare corespund limitelor vechiului braț al Oltului. Foto: colaj Google Maps

Mai mult decât atât, vechiul braț al Oltului, alături de zonele Cibinului, Hârtibaciului și Oltului Mijlociu au fost declarate arii speciale de conservare din luna decembrie 2007. Acest sit Natura 2000 apare și pe hărțile întocmite la nivel european de către Agenția Europeană de Mediu.

„Deși aria reflectă efectele impactului antropic îndelungat, manifestat în deceniile 7 – 9 ale secolului 20, există încă unele zone umede care și-au păstrat aspectul și comunitățile remanente, fragmente ale structurilor originare”, se arată în documentația care justifică importanța ariei protejate.  Pe care, aceiași inspectori ai Gărzii de Mediu de la Sibiu nu o văd a doua oară. „Conform OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, actualizată, brațul mort al râului Olt nu se regăsește în anex nr. 2 Tipuri de habitate naturale a căror conservare necesită declararea ariilor speciale de conservare, nefiind o arie naturală protejată”, mai semnează șefa responsabililor de protejarea mediului în județul Sibiu.

Inclus din 2007 în rețeaua europeană a siturilor protejate Natura2000, vechiul braț al OItului „nu este o arie protejată” pentru inspectorii Gărzii de Mediu Sibiu. Foto: captură Natura 2000 Viewer

Iar că acolo e arie protejată o confirmă și reprezentanții Agenției naționale pentru arii naturale protejate. „Conform coordonatelor stereo transmise de dumneavoastră, vă precizăm că perimetrul respectiv se suprapune cu situl Natura 2000 ROSAC0132 Oltul Mijlociu – Cibin – Hârtibaciu”. Citește aici mai multe despre situl Natura 2000 ROSAC0132 Oltul Mijlociu – Cibin – Hârtibaciu

Garda de Mediu Sibiu: nu și nu. Foto: captură din răspunsul Gărzii de Mediu

Consultă aici, în format integral, răspunsul Comisariatului județean al Gărzii de Mediu

Nu și pentru căței

Cea de-a patra instituție publică înspre care s-au îndreptat atât localnici, cât și Turnul Sfatului este Poliția. „Cum explică reprezentanții IPJ Sibiu că – la o distanță de câteva zile – polițiștii sibieni au sancționat contravențional persoanele fizice care pescuiau în zona declarată de refacere biologică, dar nu au luat nicio măsură ca urmare a excavațiilor realizate în același loc de către societatea Malidcom SRL?”, a fost întrebarea adresată de Turnul Sfatului pe subiectul mai sus tratat.

Vechiul braț al OItului a ajuns să fie protejat de pescari, dar nu și de excavatoare. Foto: Turnul Sfatului

În rezumat, răspunsul polițiștilor arată că localnicii prinși că pescuiau încălcau legea, pe când excavatoarele – nu. „Ca urmare a solicitării dumneavoastră, acest ultim aspect al solicitării, a făcut obiectul unui control comun efectuat la data de 10.10.2024 de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sibiu împreună cu reprezentanții Apelor Române, fără a fi identificate aspecte din activitatea desfășurată care să atragă aplicarea de măsuri legale de către polițiști. În ceea ce privește constatările Apelor Române, vă rugăm să vă adresați acestei instituții”, semnează reprezentanții IPJ Sibiu.

Consultă aici, în format integral, răspunsul transmis de IPJ Sibiu

„O rușine”

Cristian Costeiu este consilier local în Turnu Roșu. Este printre localnicii care, în urmă cu o lună, a chemat poliția și a cerut verificări despre exacavările din vechiul braț al Oltului. „Puteți vedea din răspunsuri cum o instituție a statului român minte cu privire la suprapunerea brațului mort peste situl Natura2000 și cum altă instituție confirmă minciuna. Mai mult decât atât, Poliția Română a făcut non-combat pe acest subiect, care – din punctul meu de vedere – naște temeri și suspiciuni cu privire la instituțiile statului român. Dacă noi, ca oameni de rând, reușim să reclamăm și dovedim ilegalitățile și complicitatea unor instituții ale statului, oare care mai este rolul poliției în acest stat? Răspunsul Poliției Române este o rușine”, spune Cristian Costeiu, care a sesizat mai multe instituții, fiind și audiat în acest sens.

„Din punctul meu de vedere este inadmisibil ca instituții ale statului român să facă scut de protecție în astfel de situații și consider că opinia publică ar trebui să știe aceste lucruri”, încheie Costeiu.

Citește și Turnu Roșu: localnici amendați pentru pescuit în vechiul Olt, zonă de protecție și refacere biologică, în timp ce excavările „au toate avizele”. „Eu cred că e vorba de un furt”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Che

Acum 3 săptămâni

Frica ! Asta au testat pe noi în pandemie. Și acum sunt liniștiți. Fură de rup și o să fure în continuare. Pentru ca ne e frică !!!
Raspunde

Pol-Pot

Acum 3 săptămâni

Cazul nu e singular. Mai e cel putin o exploatare in zona protejata. De data asta in zona de protecție a autostrazii, intre Cristian si Sacel. S-a scris si despre asta. Daca esti un mic "antreprenor" si ai cativa mici funtionari "in buzunar" poti deveni un mare "antreprenor" si poti "baga in buzunar" cel putin o mare "functionara" (cu nasu mare).
Raspunde

Client

Acum 3 săptămâni

Am mai spus-o si v-o mai spun, Haiducu'i Haiduc! Domnul de la Malidcom nu are absolut nici o frica de nimeni, si trebuie sa intelegem ca toate institutiile statului sunt subjugate mafiei. De la cadoul ''nevinovat'' de Craciun pentru functionarii mici si pana la spagile mari ce merg la directori, toate sunt cu acelasi scop, sa se faca sa fie bine din hartii, sa se treaca cu vederea. Pe onoarea mea ca stiu ce vorbesc cata vreme fac parte din sistem. Nu ne mai facem bine, asta e clar!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus