Primarul Astrid Fodor l-a ales pe Teodor Birț, directorul Piețe Sibiu SA, să preia postul care, în ultimii zece ani, a avut cele mai multe responsabilități din administrația municipiului. Ioana Leca, cea care din 2014 a fost primul administrator public pe care l-a avut municipiul Sibiu, va pleca din funcție de la finele acestei luni.
Ulterior publicării articolului despre această schimbare, redacției Turnul Sfatului i-a fost furnizată informația referitoare la o condamnare penală a lui Teodor Birț, pentru conducerea unui vehicul fără permis. Amânarea executării pedepsei a fost decisă acum două luni – vezi la finalul articolului detaliile.
Ioana Leca a devenit primul administrator public al Sibiului în 2014, după ce proaspăt aleasă, Astrid Fodor a modificat în acest sens organigrama Primăriei. Ioana Leca a decis să părăsească zona executivă și să se mute în mediul privat.
Astrid Fodor arată că, pentru a beneficia în continuare de expertiza Ioanei Leca, ea va rămâne consilier în cadrul cabinetului primarului. „Ioana Leca va fi consilier al primarului și se va ocupa de probleme importante, îmi va sta alături în continuare. Ioana Leca a avut o activitate excepțională din postura de administrator public al Sibiului, o apreciez la superlativ. Pentru mine a fost cel mai apropiat colaborator din Primărie. Dar doamna Leca are și alte planuri, pe care dorește să și le urmeze”, a declarat primarul Sibiului pentru cititorii Turnul Sfatului.
„Cunoaște multe din problemele din administrație”
De la 1 decembrie, postul de administrator public al Sibiului va fi ocupat de Teodor Birț, cel care din 2005 administrează piețele agroalimentare din Sibiu. „Domnul Birț lucrează de mult timp în administrație. A fost și directorul unui serviciu public înainte de a fi directorul societății comerciale Piețe Sibiu SA, cunoaște multe probleme din administrație. Am purtat mai multe discuții cu domnul Birț pe acest subiect și m-a asigurat că se va concentra totalmente pe acest serviciu și îmi pun speranța că așa va fi”, a sintetizat Astrid Fodor motivele desemnării noului administrator public.
Absolvent al Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Lucian Blaga”, promoția 1997, Teodor Ioan Birț a intrat în administrația locală în 2002, înainte fiind administratorul unei societăți comerciale care între timp a fost radiată. Până în 2005 a fost șef al Serviciului public de administrare a domeniului privat, după care a condus Serviciului public administrația piețelor, conform CV-ului său. În 2010, serviciul a fost transformat în societate comercială al cărei unic acționar este Primăria Sibiu, iar Teodor Birț a rămas în funcția de director.
Teodor Birț conduce piețele agroalimentare ale Sibiului de aproape 20 de ani. Foto: Turnul Sfatului
„Dacă voi ajunge în această funcție voi încerca să îmi aduc contribuția pentru îmbunătățirea actului administrativ. Îmi propun să vin cu soluții, cu idei noi. Sunt om de administrație. Voi prelua atribuțiile care îmi vor fi încredințate de către primarul municipiului”, a declarat Teodor Birț, pentru cititorii Turnul Sfatului.
În 2015, Teodor Birț a înființat asociația Fotbal Club Hermannstadt care a înființat echipa cu același nume. În 2019 a fost înlăturat de la conducere, iar în anul următor a înființat asociația Fotbal Club Inter Stars 2020, cu scopul de a reînființa FC Inter, echipă care în prezent evoluează într-o divizie inferioară.
Actualizare: Birț a fost condamnat pentru conducerea unui vehicul fără permis
Printr-o hotărâre dată în 5 septembrie 2024 de către Judecătoria Sibiu, Teodor Birț a fost condamnat la șase luni de închisoare, pentru „săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere”. Instanța a decis amânarea pedepsei cu un termen de supraveghere de doi ani. Hotărârea a fost dată într-un proces care a început în luna martie a acestui an, Teodor Birț recunoscând faptele așa cum au fost descrise în rechizitoriu.
„Nu are nicio legătură cu ceea ce voi face. Prin hotărârea dată nu am niciun fel de interdicție”, a declarat Teodor Birț, după ce Turnul Sfatului a aflat de condamnare. „(...) inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Sibiu, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”, se arată în minuta dată publicității de către Judecătoria Sibiu, a cărei hotărâre nu a mai fost atacată și a rămas definitivă.
I-a fost suspendat permisul în Copșa Mică, dar a continuat să conducă
Faptele care au dus la condamnarea penală s-au derulat în cursul zilei de sâmbătă, 14 mai 2022. În dimineața acelei zile, în jurul orei 10:45, Teodor Birț a fost înregistrat cu aparatul radar circulând cu viteza de 123 de km/h în interiorul orașului Copșa Mică, într-o zonă cu limita maximă de viteză instituită la 50 de km/h.
Polițiștii care l-au oprit i-au suspendat dreptul de a mai conduce un autovehicul timp de trei luni, lui Teodor Birț fiindu-i eliberată o dovadă fără drept de circulație pe drumurile publice.
Chiar dacă i-a fost suspendat permisul, Teodor Birț a decis să își aducă mașina acasă. Doar că polițiștii din Copșa Mică au văzut acest lucru și și-au anunțat colegii, care l-au depistat la intrarea în Sibiu. „Potrivit procesului-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, în data de 14.05.2022 în jurul orei 13:10, organele de politie din cadrul Poliţiei municipiului Sibiu, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 14 la km 5, au observat autoturismul marca BMW condus de către inculpatul Birț Teodor Ioan despre care aveau informaţii că nu posedă permis de conducere, motiv pentru care au procedat la urmărirea şi apoi oprirea autoturismului pe breteaua de urcare pe autostrada A1, direcţia București. Organele de poliţie au constatat că permisul de conducere al inculpatului a fost reţinut în aceeași zi în jurul orei 10:45 (...). Instanţa reţine că inculpatul cunoştea prevederile legale în materie şi consecinţele la care se expune prin săvârşirea faptei, totuşi, a luat cu ușurință rezoluția infracțională, decizând să conducă autoturismul pe drumurile publice, deşi în urmă cu doar câteva ore i-a fost suspendat dreptul de a conduce ca urmare a comiterii unei contravenţii la regimul rutier. Relevant este şi faptul că inculpatul a fost sancţionat contravenţional de 9 ori în perioada 14.05.2020 – 14.05.2022.”, se arată în motivarea hotărârii de la Sibiu, conform informațiilor ReJust.
Conform hotărârii, pe numele lui Teodor Birț nu a fost instituită nicio interdicție.
Cel mai muncit post
Funcția de administrator public al municipiului Sibiu este – cel puțin în prezent – cea mai încărcată cu responsabilități din conducerea administrației locale. La un moment dat, Ioana Leca a ajuns să coordoneze nu mai puțin de 20 de direcții și servicii publice, față de 12 coordonate de primarul Astrid Fodor, 16 – coordonate de ceilalți doi viceprimari și șase aflate în coordonarea secretarului municipiului, Dorin Nistor.
Printre direcțiile din subordinea actualului administrator public al Sibiului se află cea Economică, cea Tehnică, precum și proiectele din fonduri europene, patrimoniul, bugetul sau cadastrul din Primăria Sibiu.
Citește și Primul administrator public al Sibiului va intra în atribuții din 2 mai
Foto principală: Instagram / Teodor Birț
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: administrator public sibiu , conducere fără permis , Ioana Leca , Doru Birț , Primarul Sibiului , Teodor Birț , condamnat penal
Vizualizari: 9796
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Crisan
Acum 1 oră
Tanti Rezi
Acum 1 oră
@
Acum 1 oră
Lupu
Acum 1 oră
Carcotasul de serviciu