Târgul de Crăciun, ediția 2024, a fost deschis vineri, 15 noiembrie. Căsuțele de lemn și-au deschis obloanele începând cu ora 11 și Piața Mare din Sibiu a prins iz de sărbătoare. Anul acesta sunt și producători noi, iar la standuri se găsesc de la ciocolata Dubai, la produse făcute manual, produse cosmetice și terapeutice, produse de apicultură și până la secvența nașterii lui Iisus făurită de creștini din Betleem.
Roxana vine de 15 ani la Târgul de Crăciun tocmai din Maramureș. Baia Mare, mai exact. Anul acesta a ales să schimbe designul căsuței în care își prezintă marfa și acum ai impresia că deasupra și dincolo de tejghea este o altă lume. Ceva legat de mistic și spațiu. Comercializează bijuterii, multe dintre ele făcute chiar de ea din pietre semiprețioase, apoi are elemente de decor sau accesorii pentru îngrijirea pielii. Este o îndeletnicire moștenită din familie de la bunici și părinție. Fiecare articol are în spate o proprietate și o poveste.
Prețurile sunt de la 5 lei, la 65 de lei sau chiar la 500 de lei atât cât costă un înger fabricat din Labradorit, o piatră de foc, cu proprietăți terapeutice.
„La noi, în Maramureș, sunt mine de flori. Florile acelea de mină, cu siguranță ați auzit... și bunicii noștri au fost mineri. Așa au lăsat peste generații acestă îndeletnicire”, povestește cu mândrie Roxana. O găsiți la căsuța 99.
Rahat adus din Turcia, alături de doboș și albinița
Câteva căsuțe mai încolo este Mirela, care vine din Argeș cu un stand plin de culoare și de dulce. Spune că, pentru a da culoare prăjiturilor, folosește colorant natural, iar mare parte dintre acestea sunt făcute manual.
Mai puțin rahatul, care este adus chiar din Turcia. Spune că vedeta standului de dulciuri este cotroversata ciocolată Dubai, care are la Târgul de Crăciun prețul de 30 de lei pe suta de grame. Este cel mai scump produs al căsuței. Dar produsele pe care le recomandă cu tot dragul sunt doboșul și prăjitura albinița, la care sunt folosite rețelete originale. Prețurile se învârt în jurul sumei de 10 lei suta de grame. O găsiți la căsuța 96.
În Sibiu, din Betleem, Palestina
Fadi Lama este stabilit de aproape cinci ani în România. Locuiește în Maramureș și a venit la Târgul din Sibiu pentru a aduce produse lucrate manual de familii.
Spune despre România că este o țară foarte frumoasă, cu oameni prietenoși. Singurul lucru care nu-i place este frigul, dar face eforturi să se acomodeze. Vorbește bine și limba noastră, fără a fi făcut cursuri.
„Am învățat vorbind cu lumea”, spune el.
Spune despre produsele pe care le vinde că sunt despre Crăciun, majoritatea ilustrând scene biblice legate de nașterea Domnului Iisus Hristos.
„Sunt făcute și manual și cu laser și sunt toate făcute din lemn de măslin. Acest meșteșug este tradițional în multe dintre familiile de creștini din Betleem și Ierusalim. Tot ce vedeți aici reprezintă sensul sfânt al Crăciunului”, spune Fadi Lama.
Prețurile încep de la 15 lei și pot ajunge până la 700 de lei, pentru cel mai scump produs din stand.
Prezența lui Fadi la târg are anul acesta o dublă semnificație. „Anul acesta a fost un an foarte greu pentru familiile noastre de acasă. Acesta este și motivul pentru care am ales să vând și pentru familia creștină din Betleem. Așa îi putem ajuta și pe ei”, mai spune tânărul. Îl găsiți la căsuța 91.
Tablouri de familie fosforescente
Viorica Parazi vine de la Cluj. Are la stand o mulțime de obiecte fosforescente, de la brățări, pandantive, magneți și până la tablouri care pot reprezenta familii.
Personajele simpatice sunt confecționate dintr-un fel de plastilină fosforescentă fără a se insista pe detalii. Tabloul se face pe loc și personajele de personalizează cu păr, barbă, ochelari, în funcție de înfățișarea membrilor familiei.
„Lucrez cam 20, 30 de minute de când mi se dă comanda. Oamenii pot admira târgul între timp”, spune Viorica, mândră de creativitatea care a dus la realizarea a tot ceea ce se vinde în căsuța ei.
Prețul unui astfel de tablou este multiplu de trei, în funcție de câți membri sunt în familie. Restul articolelor costă 25 de lei.pe Viorica o găsiți la căsuța.
Sunt și sibieni la căsuțele din târg
Alexandra și Cristina sunt două surori care împreună au Lullula, un concept dedicat artei și hand-made-ului. Sunt sibience și anul acesta spun că se află pentru prima dată la Târgul de Crăciun. Fiind prima lor experiență, încă aranjau căsuța, dar s-au oprit din robotit pentru câteva detalii.
„Toate sunt produse pe care ne-am pus noi amprenta. Porțelanurile sunt pictate de noi, ornamente de pom, globuri pe care le-am pictat, seturi de cadouri, seturi de aroma-terapie, lămpi de aroma-terapie, calendare pe 2025 în limba română și engleză, iar cele în limba română au și denumirile din popor ale lunilor. Acelea tradiționale. Mai avem traiste nature, toate fiind designul nostru care este sută la sută original. Nu găsiți două obiecte la fel. Mai avem căsute”, spune Alexandra Parnică Cheșcu.
Fata spune că le recomandă celor care ajung la standul lor seturile de produse lucrate în întregime de ele.
„Ceara parfumată din interiorul cutiilor este făcută de noi.”
Prețurile variază între 25 de lei ornamentele de pom și magneți și pot ajunge până la 150 de lei, cele mai scumpe produse, care sunt seturile individuale de ceai. Pe fete le găsiți la căsuța 75.
Tablouri cu păpuși din macrameu
Imediat cum intri în târg de pe Nicolae Bălcescu, pe partea dreaptă, o familie, părinții și fetița lor, au creat o căsuță de poveste. Vin de la Târgu Jiu și sunt pentru prima dată la acest târg. În căsuță sunt tot felul de ornamente de Crăciun și tablori cu păpuși lucrate în macrame. Finețea și grija la detalii, impresionează.
Arista este mama, ea și-a descoperit această pasiune în urmă cu doi ani, la 43 de ani, când și-a ajutat fetița să facă un proiect de Crăciun, la școală. A ieșit atât de frumos încât totul s-a transformat în pasiune și, mai nou, într-o formă de venit. „Sunt toate unicat. Nu le poate multiplica. Fiecare produs are forma culoare și specificul lui”, spune mându sotul femeii.
Au creat un brand Ale Artizan, păpuși din macrameu. Prețurile sunt de la 150 de lei, o singură păpușă, și pot ajunge până la 300 de lei, depinde de câți membri sunt într-un tablou și de accesorii.
Îi găsiți la căsuța 2.
Albume foto create manual din carton adus de peste ocean
Diana Encea este și ea din Sibiu și pentru prima dată la acest târg. Face manual și de la zero albume foto din carton, o parte din el adus din America și de diferite mărimi, jurnale, semne de carte și felicitări. O parte dintre jurnale sunt făcute cu pagini reciclate din cărți foarte vechi, iar albumele au tot felul de forme și în multe încap peste 100 de poze.
La stand mai găsiți și produse cosmetice naturale care nu sunt făcute de ea, dar în care are mare încredere după ce le-a testat ani la rând. „De peste doi ani le-am testat pe mine și pe persoanele apropiate și sunt extraordinar de bine”, spune Diana.
Pasiunea către artă și lucru manual a început întâi în copilărie, cu pictură, iar apoi s-a tot regăsit în viața ei.
„Am folosit această înclinație ca pe un fel de terapie în momentele grele. A fost mereu ca o eliberare de sentimente. Apoi, după ce am rămas cu copilul meu acasă, în concediu de maternitate, am explorat mai multe zone. De la desen, pictură, m-am dus în zona de colaj aplicat și la albume și jurnale”, spune
Prețurile sunt de la 15 lei, 29 de lei, 85 lei și pot ajunge până la 450 de lei cel mai scump produs, un album în formă de valiză. Pe Diana o găsiți la căsuța 83.
Pâine cu maia și cozonaci
În zona de mâncare, la căsuța 60 sunt produse de panificație. Pâine cu maia, cozonaci, prăjituri cu măr și brânză, negrese, brioșe, rulouri cu scorțișoară, cu nucă, turtă dulce, coșulețe cu magiun, biscuiți de tot felul, produse sărate ori salam de biscuiți, totul făcut de casă sub brandul Mariohr.
Cei care ajung la acest stand pot și face comenzi chiar pentru zilele de sărbătoare din decemebrie.
Prețul pleacă de la produse care costă 9 lei, cum sunt brioșele și pot ajunge până la 250 de lei pentru panetonele cu fistic, zmeură, ciocolată. Cozonacii sunt 95 de lei cu mac sau rahat și stafide sau 120 de lei, cei cu nucă.
Ediția din acest an a Târgului de Crăciun rămâne deschisă până în 5 ianuarie 2025.
Sursa foto: Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 7407
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Florin alexandru
Acum 2 ore
Nustiu
Acum 2 ore
Aurel Metrescu
Acum 3 ore
Hermannstädter