În ultimii ani Cisnădia a reșit să atragă câteva companii importante în zona industrială, apropierea față de autostradă și forța de muncă făcând unii investitori să considere această zonă mai atractivă decât cea de la marginea Sibiului. În plus, la Cisnădie începe să se dezvolte învățământul dual, iar susținerea autorităților locale este tot mai decisivă. Despre aceste detalii am stat de vorbă cu Axente Neagu, președintele Business Club Cisnădie și reprezentant al companiei germane Euchner.
Câtă deschidere vedeți în noua administrație locală a Cisnădiei spre mediul de afaceri?
Nouă ni se pare că există o deschidere bună, avem o colaborare în creștere, domnul primar Orlățan a și participat la un eveniment organizat de clubul nostru recent, ocazie cu care și-a exprimat dorința de a strânge legăturile. Totodată firmele au responsabilitate de a interveni, sau de a optimiza, de a spijini ceea ce se întâmplă în comunitatea din care fac parte. Eu sunt de părere că proiectele sunt comune autorități - firme. Ca să dau un exemplu, un proiect care viza pornirea învățământului dual aici, în Cisnădie, nu se poate implementa fără ajutorul autorităților locale.
După cum am putut vedea, același lucru s-a întâmplat și în Sibiu.
Da, nu se poate face învățământ dual fără autorități locale și firme. Este benefică această colaborare și deschidere de ambele părți.
Există investiții noi pregătite pentru zona Cisnădiei în perioada următoare? Sau ne aflăm într-o perioadă mai degrabă de așteptare, vedem ce se întâmplă la anul?
Pentru moment nu am informații că s-ar pregăti investiții noi la Cisnădie, dar cred că există investitori interesați și cred că ar trebui promovată mai mult zona. Ideal ar fi ca toate cele trei zone industriale mari ale județului – Zona Industrială Vest, Zona Industrială Est și Zona Industrială Sud, care vizează Șelimbărul și Cisnădia - toate ar trebui să se dezvolte uniform. Astfel se rezolvă și multe probleme de ordin social, inclusiv de trafic. Există aici și forță de muncă bine calificată…
Din contactul pe care îl aveți cu angajatorii, cum ați caracteriza forța de muncă din Cisnădie? Pe aceeași oameni se luptă inclusiv firmele din Șelimbăr, dar mai ales cele din zona Sibiului.
Eu reprezintă firma Euchner, care funcționează din 2016 în Cisnădie și suntem foarte mulțumiți de alegerea făcută. Avem angajați numai cisnădieni și sunt foarte buni. Sunt doar câțiva colegi din zona Tesa care vin din Sibiu, în rest numai cisnădieni avem. Am avut performanțe foarte bune cu ei, din toate punctele de vedere, de aceea suntem foarte mulțumiți de angajați și de decizia de a deschide o unitate la Cisnădie.
Business Club Cisnădie
Știu că Euchner este o firmă germană la origine, ca multe altele din zona Sibiului. Traversăm o perioadă mai dificilă, cu fluctuații, mă refer aici la majoritatea companiilor germane din județul nostru. La Euchner cum se vede această perioadă?
Da, este o perioadă mai dificilă, mai ales industria auto din Germania are suferit în acest moment. Cauza principală o reprezintă cererea scăzută din sectorul automotive, în special cererea de automobile electrice pentru care s-au pregătit și în care au investit foarte mult. Și noi a trebuit să facem o mică restructurare pentru a fi pregătiți…
Ar trebui angajații acestor companii cu capital german să se teamă că și-ar putea pierde locurile de muncă?
Cum spuneam, noi a trebuit să ne adaptăm puțin și am făcut o mică restructurare la începutul anului, dar de atunci am rămas constanți. Lucrurile sunt stabile acum. Referitor la întrebarea dumneavoastră, nu cred că este cineva care ne poate spune cu certitudine acum ce se va întâmpla în economie. În orice caz, nu trecem printr-o perioadă ușoară, dar situația aceasta este încă de la începutul anului, sau poate chiar mai devreme. Dacă ar fi ceva probleme mai grave cred că ar fi trebuit să se simtă până acum.
Deci, cum se întâmplă în economie, sunt perioade de creștere și perioade de scădere…
Da, vestea bună, ca să fim optimiști, este că după orice perioadă de scădere vine și o perioadă de creștere. Dar cât o să dureze perioada aceasta pe care o traversăm, repet, cred că nimeni nu ne poate spune cu certitudine în momentul de față.
În același timp, dacă în sectorul privat vorbim despre o stagnare, în sectorul public vedem numeroase investiții majore în județul Sibiu. Mă refer aici la autostrăzile spre Pitești, spre Brașov, Cisnădia având avantajul unei legături ușoare și rapide la aceste autostrăzi, plus cea spre Cluj sau Timișoara. Cât de importante sunt aceste investiții pentru mediul de afaceri?
Locația, din punct de vedere logistic, este foarte bună. Am văzut că și firma Rehau a deschis recent un nou centru logistic în Cisnădie, aproape de autostradă. Contează foarte mult în aceste decizii faptul că ne aflăm în centrul țării. Odată ce se va dezvolta și infrastructura spre București, Brașov, ar trebui să vedem tot mai multe astfel de afaceri. Cine vrea să aibă parte de o logistică bună, să beneficieze de o locație strategică, ar trebui să vină la Cisnădie. Și nu numai, mă gândesc inclusiv la firmele producătoare.
Ce recomandări le-ați face investitorilor care au în vedere zona Cisnădiei? Ce pași le-ați spune că urmeze?
Noi suntem deschiși la colaborare și bucuroși să ajutăm cu informații serioase pe oricine este interesat. Acesta este și unul dintre scopurile definite de noi, să ajutăm investitorii care sunt interesați de zonă, să le oferim informații în primul rând: ce potențial există, care este experiența noastră, piața muncii, instituții de învățământ, autorități locale. Suntem deschiși să ajutăm investitorii interesați să vină aici, în zonă, cu orice fel de informații au nevoie.
Foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Citește și:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: business club cisnădie , interviu , Cisnadie , investitii , club economic german , stiri sibiu
Vizualizari: 5443
Ultimele comentarii
Acum 50 minute
Sibian
Acum 1 oră
Florin alexandru
Acum 2 ore
Nustiu
Acum 2 ore
Aurel Metrescu
Acum 2 ore
Hermannstädter