Miercuri,
15.01.2025
Partial Noros
Acum
-11°C

PUZ-ul pentru ansamblul rezidențial nou de pe malul Cibinului, pe masa consilierilor locali. Blocuri în locul fabricilor Flaro-Mondex, pasarelă nouă peste râu, aproape 600 de locuri de parcare

PUZ-ul pentru ansamblul rezidențial nou de pe malul Cibinului, pe masa consilierilor locali. Blocuri în locul fabricilor Flaro-Mondex, pasarelă nouă peste râu, aproape 600 de locuri de parcare

Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism P.U.Z.C.P. - Ansamblu rezidențial cu funcțiuni complementare, amenajare drumuri de incintă și accese în Municipiul Sibiu, str. Râului nr. 33. Așa sună documentul prin care zonei cu istoric industrial de pe malul Cibinului îi va fi oferită o nouă față. Această față înseamnă un ansamblu rezidențial nou, în zona cuprinsă între străzile Popa Șapcă și Gladiolelor și în limitele fostelor fabrici Flaro și Mondex.

Documentația a fost întocmită de arhitectul Alexandru Găvozdea, fost candidat la funcția de primar al Sibiului. Aceasta propune reglementarea unităților teritoriale de referință (UTR) care se referă la zonele construite protejate „Măierimea Porții Ocnei – Terezian” și subzona riverană străzii Râului.

„Prin documentaţie se stabilesc detalierea modului de construire, a înălțimii maxime admise, coeficientul de utilizare a terenului (CUT), procentul de ocupare a terenului (POT), retragerea clădirilor faţă de aliniament, distanţe faţă de limitele laterale și posterioare ale parcelelor, rezolvarea spaţiilor pentru parcare, a utilităţilor necesare, acceselor pietonale, carosabile, acceselor pentru utilajele de stingere a incendiilor și colectarea deşeurilor menajere cu respectarea condițiilor impuse în avizele de specialitate”, se menționează în raportul de specialitate atașat proiectului de hotărâre.

Astfel, în zona amintită se propun a fi construite în viitor locuințe individuale, locuințe colective, spații comerciale și de birouri, precum și clădiri cu funcțiuni administrative, financiar-bancare, de cultură sau învățământ etc.

În proiectul care a ajuns pe masa consilierilor locali sunt descrise mai multe etape obligatorii pentru a fi pusă în legalitate noua documentație. În primul rând, se instituie în sarcina proprietarilor obligația reglementării juridice a terenurilor prin operațiuni de dezmembrare/comasare. În acest sens, sunt propuse amenajarea a trei străzi noi și alei pietonale, care vor rămâne în proprietate privată, dar cu utilitate publică. În al doilea rând, toate lucrările se vor face cu obținerea autorizațiilor de construire pentru construcțiile propuse și autorizație de construire pentru drumuri etc. În al treilea rând, o suprafață de teren de 701 mp urmează să fie cedată domeniului public. În al patrulea rând, parcelele aflate în proprietatea SC Areca Business SRL situate pe strada Râului se vor reglementa printr-o documentație tip Plan Urbanistic de Detaliu.

Conform planșei atașate la proiect, regimul maxim de înălțime va fi de cinci-șapte etaje peste parter înspre strada Popa Șapcă, iar numărul total necesar propus al locurilor de parcare este de 685 (650 locuri parcare la subsol și 35 locuri parcare supraterane).

”Unele corpuri de clădire se păstrează, sunt câteva hale frumoase, în stare bună, care merită repuse în valoare. Altele, din păcate, nu pot fi salvate din cauza stării avansate de degradare și va trebui venit cu o soluție nouă de modelare urbană. Dar acestea sunt detalii pe care le va stabili proiectantul, în etapa următoare”, a explicat la momentul consultării publice a proiectului pentru Turnul Sfatului arhitectul Alexandru Găvozdea.

Proiectul nu face referire la un posibil viitor număr de locuințe, în schimb, intenția beneficiarului este de a avea imobile care să permită accesul facil al pietonilor și bicicliștilor, cu zone de parter multifuncțional.

Citește și: Sibienii vor un pod nou pietonal, locuri de parcare și spații verzi. Concluziile dezbaterii privind noul proiect imobiliar de pe malul Cibinului

În acest sens, documentația propune și construirea unei noi pasarele ciclo-pietonale peste râul Cibin în dreptul vechii străzi Popa Șapcă. „Considerăm că amplasarea pasarelei pietonale în această zonă ar facilita și relaționarea ansamblului rezidențial cu o eventuală dezvoltare a platformei Independența. Amplasarea pasarelei ciclo-pietonale are caracterul unei propuneri, aflându-se în afara zonei de reglementare”, au explicat autorii.

Beneficiarul proiectului și inițiatorul documentației PUZCP este SC Cibin Development SRL.

Proiectul de hotărâre cu documentația aferentă poate fi consultat aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

10 comentarii

Max rasinareanul

Acum 1 lună

Bre, nu-i cam mare pot-ul ăla de 45% ?! Parca scadeam pot-ul și mai creșteam un pic in compensare cut-ul. Poporul primește pot de 35% și matale vrei 45% ? Pai e frumos bre din partea lu' matale ?
Raspunde

Maria

Acum 1 lună

Ăsta este motivul pentru care Alexandru Găvozdea nu are ce să caute la primarie. Este pur si simplu incompatibil pentru că interesele lui profesionale sunt complet ancorate în relatia cu dezvoltatorii. Nu e singurul proiect la care lucreaza și ar fi fost imposibil să separe complet PUZ-urile, unde interesul apartine investitorilor, de interesele orașului și ale sibienilor. E ca și cum un judecator ar fi si avocat în unele dosare.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 4 săptămâni

Tu înțelegi ce scrii?

Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 lună

In cazul in care vor face o trecere peste rau (pasarela / pod) ii rugam pe proiectanti sa taie si ultimele salcii ramase in picioare, atlfel obtureaza peisajul superb pe care viitorii rezidenti il vor avea cand vor privi ruinele si halele abandonate de la independenta de peste rau :))))))
Raspunde

Aci Duțu

Acum 4 săptămâni

Toate sălciile gîunoase vor fi tăiate, nu trebuie să cadă peste copii sau mașini.

Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 3 săptămâni

Stai linistit pentru ca nu cade nici o salcie, singurile salcii care au cazut au fost cele taie de Fodor ca sa isi faca pensionara pista pentru biciclete.

Raspunde

Barosanu

Acum 4 săptămâni

„Schimbarea la față a Sibiului” înseamnă de fapt șelimbărizarea lui. Blocurile înghesuite unele într-altele reprezintă expresia lăcomiei mafiei imobiliare și a arhitecților-politicieni aserviți acesteia.
Raspunde

Gigi

Acum 4 săptămâni

locomia dezvoltatorilor si a investitorilor care fac lobby catre clasa politica pt dezvoltarea zonei respective. Interese si interese !
Raspunde

HBomb

Acum 4 săptămâni

Deși nu menționează înîlțimea, din simulări se vede că acele clădiri vor avea un etaj în plus față de cele existente și vor începe fix de la limita străzii. Proiect mai sinistru chiar decât cel ridicat de comuniști. Nu trebuie lăsat! Să reducă un etaj și să mute clădirea 4-5 m mai departe de mal/stradă, să se poată adăuga o perdea de verdeață, altminteri se va produce o deteriorare iremediabilă a aspectului albiei Cibinului.
Raspunde

GG

Acum 3 săptămâni

Se pare că domnu Găvozdea nu se poate opri din a propune ghetouri in mijlocul orașului folosind o demagogie de proastă calitate. Un arhitect ar trebui să aibă simțul realității, nu sa fie aservit rechinilor imobiliari. Bine că nu a câștigat primăria (a lăsat-o pe mâna lui Ionanis cu fustă).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus