Accidentul cu șapte răniți produs zilele trecute în zona cunoscută sub numele „Extaz” a readus în discuție soluția unui sens giratoriu între strada care iese din Șelimbăr și drumul național. Neoficial, doar drumarii consideră că acolo nu este nevoie de așa ceva.
Șapte tineri, dintre care doi minori, au ajuns la spital – cu răni ușoare, din fericire – în urma celui mai recent accident care a avut loc la intersecția străzii Mihai Viteazul, din Șelimbăr, cu DN1, în zona fostei discoteci Extaz. Cum acolo au loc accidente cel puțin lunar, am întrebat autoritățile dacă varianta unui sens giratoriu nu poate fi luată în discuție.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Sibiu arată că o astfel de propunere au făcut anul trecut administrației locale. „În cursul anului 2024, polițiștii Serviciului Rutier Sibiu s-au adresat administrației locale a comunei Șelimbăr în vederea declanșării demersurilor specifice amenajării unei intersecții de tip sens giratoriu pe DN 1, km. 303+950m, pentru creșterea gradului de siguranță a traficului rutier și prevenirea producerii de accidente de circulație. Acest tip de intersecție și-a dovedit eficiența de-a lungul timpului atunci când a fost instituit cu caracter temporar, cu ocazia desfășurării în zona adiacentă a unor festivaluri cu aflux de participanți”, se arată într-un răspuns transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.
Patru persoane au ajuns la spital cu răni grave, în urma unui accident produs în intersecția în discuție vara trecută (detalii aici). Sursa foto: ISU Sibiu
Marius Grecu, primar al comunei Șelimbăr, spune că și el susține un astfel de proiect, dar care nu poate fi executat de administrația pe care o conduce deoarece administrarea drumului este în responsabilitatea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). „Am făcut adrese în atenția CNAIR, deocamdată fără urmări. Varianta restricționării circulației prin acea intersecție (la care s-a apelat în timpul festivalului I love Șopa – n.r.) nu este de dorit, deoarece foarte mulți localnici merg pe acolo înspre autostradă. Am analizat traficul în zonă și am constatat că, mai ales dimineața, pentru a evita traficul din municipiul Sibiu, mulți locuitori din Șelimbăr folosesc această intersecție pentru a vira la stânga, înspre centura ocolitoare”, declară primarul Marius Grecu, pentru cititorii Turnul Sfatului.
Un sens giratoriu proiectat la 50 de metri
Până să primim un răspuns de la conducerea națională a CNAIR, am discutat și cu drumarii sibieni. Potrivit lor, amenajarea unui astfel de sens giratoriu ar fi la limita normativelor, dată fiind distanța față de sensul giratoriu amenajat la intersecția cu bretelele autostrăzii/centurii ocolitare și drumul către Cisnădie. În plus, din punctul de vedere al drumarilor, vizibilitatea largă din acea intersecție oferă șoferilor toate condițiile pentru a se asigura înaintea efectuării unei manevre de schimbare a direcției de mers. Din punctul de vedere al drumarilor, „puncte negre” în care este mai necesară implementarea unor soluții de calmare a traficului sunt, deocamdată, cele de pe Valea Oltului.
Pe de altă parte, primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu, arată că în zonă este prevăzut un sens giratoriu: cel aferent intersecției cu o viitoare centură ocolitoare sud a Sibiului. Proiectul a fost inițiat de Consiliul Județean Sibiu, a trecut de stadiul documentațiilor inițiale, dar s-a blocat fără nicio explicație oficială.
„Potrivit proiectului variantei ocolitoare sud a Sibiului, acest sens giratoriu ar urma amenajat la aproximativ 50 de metri de actuala intersecție. 50 de metri înspre Sibiu”, arată primarul Marius Grecu.
Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr. Sursa foto: Turnul Sfatului
Accidente frecvente și, de multe ori, fatale conducătorilor ori pasagerilor se petrec adesea și la intersecția dintre Calea Șurii Mici și DN7H (intersecția cu drumul către Rusciori). Propunerile de amenajare a unui sens giratoriu au, în acest caz, o vechime și mai mare, dar și mai mulți actori implicați: CNAIR-ul care vrea să dea drumul înapoi Consiliului Județean Sibiu, de la care l-a preluat înainte de 2010, pentru a amenaja, temporar, varianta de ocolire a Sibiului. La rându-i, CJ-ul nu mai dorește să îl preia arătând că urmare a activității economice din Zona industrială vest, nu mai avem de-a face cu un drum de categorie județeană, ci cu o stradă. Iar Primăria Sibiu nu vrea să îl preia atâta timp cât Primăria Cristian deține cealaltă parte a străzii.
Dar și aici pentru un viitor care nu are un termen cert este proiectat un sens giratoriu, când Calea Șurii Mici va ajunge să fie modernizată de la un capăt la altul.
Sursa foto principală: Google Street View
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1998
Ultimele comentarii
Acum 50 minute
A
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 1 oră
@@atentie
Acum 1 oră
A
Acum 1 oră
Avrigean