Joi,
27.03.2025
Ceata
Acum
9°C

Exponate din tezaurul dacic al României furate în Olanda. Directorul muzeului Drents: Suntem profund șocați. În 170 de ani de existență, nu a existat niciodată un incident atât de grav

Exponate din tezaurul dacic al României furate în Olanda. Directorul muzeului Drents: Suntem profund șocați. În 170 de ani de existență, nu a existat niciodată un incident atât de grav

Directorul muzeului Drents din Regatul Țărilor de Jos, Harry Tupan, a deplâns sâmbătă "o zi neagră pentru muzeul din Assen și Muzeul Național de Istorie a României din București", după jaful cu explozibil în care au fost furate artefacte arheologice valoroase din România, ce erau expuse de instituția pe care o conduce, scrie Agerpres. 

"Suntem profund șocați de evenimentele de aseară". "În 170 de ani de existență, nu a existat niciodată un incident atât de grav. De asemenea, simțim o mare tristețe pentru colegii noștri români", a spus Harry Tupan, citat de AFP.

Citește și Managerul Muzeului Brukenthal, după furtul din Tezaurul dacic: „Avem nevoie de investiții majore în sisteme de siguranță” și amintește de marele jaf de la Sibiu

Muzeul Drents din Assen găzduia expoziția "Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului", deschisă publicului din 7 iulie 2024 și care urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025. În noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 3:45, la muzeu a avut loc o explozie care a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului. Cel puțin patru exponate din tezaurul dacic al României au fost furate de autori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.

Printre obiectele furate se numără coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., piesa centrală a expoziției, precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, conform Ministerului Culturii de la București.

Citește și  Tezaur dacic: Au fost furate 4 piese valoroase - coiful de aur de la Coțofenești și 3 brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa

foto Muzeul de Istorie al României

"Acest coif este o bijuterie", a declarat pentru AFP istoricul Dimitri Tilloi-d'Ambrosi. "Dacia era un regat destul de puternic la nord de Dunăre, cunoscut pentru minele sale de aur și argint. Coiful este anterior erei romane și este contemporan cu Grecia clasică".

Poliția olandeză, care investighează incidentul cu ajutorul Interpolului, a identificat un vehicul suspect, incendiat în cursul nopții, care ar putea avea legătură cu jaful. Ocupanții ar fi putut urca într-un alt vehicul. Conform autorităților olandeze, au fost implicați "mai mulți hoți", iar jaful a fost planificat meticulos, relatează EFE.

Explozia a avariat sediul muzeului, care este închis cel puțin pentru weekend.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 2 luni

Grav ca valoare patrimoniala istorico-culturala si neglijenta in pastrare dar furturile din muzeele olandeze au fost la ordinea zilei in ultimii 20 de ani.
Raspunde

Rammstein

Acum 1 lună

O afacere tipic securistă...întrebați-l pe psihopatul cine sunt cei care au furat!...muzeul era plin cu artefacte din aur 650 ...iar hoții au furat doar aceste cacaturi dacice...a dracului campanie electorală...rușine românia...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus