Raluca Turcan, fost ministru al Culturii, spune că era datoria muzeului din Olanda să asigure măsurile de securitate pentru expoziția care a prezentat piese din Tezaurului dacic. De asemenea, Turcan, președinte al organizaţiei judeţene PNL Sibiu și deputat de SIbiu, precizează că Ministerul Culturii nu decide cu privire la conţinutul colecţiilor prezentate în expoziţii. Orice aprobare de export temporar de bunuri culturale (expoziţii în străînătate) se face doar cu avizul specialiştilor din Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor.
Turcan a mai declarat că sunt 'lucruri ciudate' în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, menționând că atenția merită îndreptată spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și că există o suspiciune legată faptul că acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziției.
'În primul rând vorbim despre un furt și sper și aștept ca autoritățile olandeze, împreună cu Interpolul să coopereze la modul real, să prezinte informații și să ne ofere o perspectivă când bunurile de tezaur ale României vor fi aduse în țară, vor fi recuperate, în urma unui furt. Sunt câteva lucruri ciudate în acest furt și cred că atenția merită îndreptată și spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și, în același timp, că există în continuare o suspiciune de ce acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziției', a precizat Turcan duminică, la Parlament, citată de Agerpres.
”Vorbim despre un furt, ca atare Olanda are datoria să identifice hoţii şi să redea României piesele de tezaur furate. Sunt absolut convinsă că la nivelul cooperării poliţieneşti există o mobilizare maximă pentru prinderea hoţilor. Exponatele au ajuns la muzeul din Olanda în baza unui proiect iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor. Expoziţia este parte a unui efort amplu de diplomaţie culturală, derulat de muzee româneşti, care a început cu ani în urmă prin expoziţia de la Madrid (2021), urmată de cea de la Roma (2024)”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3 CNN, citată de news.ro.
Ea a subliniat că pregătirea a implicat un efort semnificativ din partea a 18 muzee din România şi a Muzeului Drents (pentru Olanda), unul din cele mai vechi şi prestigioase muzee din Europa.
”Muzeul Drents a avut obligaţia contractuală de a asigura măsuri speciale de securitate, care au fost implementate conform standardelor internaţionale în domeniu. Fac precizarea că Ministerul Culturii nu decide cu privire la conţinutul colecţiilor prezentate în expoziţii. Orice aprobare de export temporar de bunuri culturale (expoziţii în străînătate) se face doar cu avizul specialiştilor din Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor”, spune Turcan.
Fostul ministru afirmă că astfel de proiecte sunt frecvente în spaţiul cultural european, România fiind, de asemenea, beneficiara unor expoziţii de o valoare excepţională aduse de instituţii culturale din străinătate, ultimul exemplu fiind expoziţia “Luminile lui Caravaggio”, încă în desfăşurare la Muzeul de Artă din Timişoara.
Raluca Turcan, ministrul Culturii de la momentul deschiderii expoziţiei „Dacia! Regatul aurului şi argintului”, găzduită din iulie 2024 de Muzeul Drents, din Olanda, spunea la cel moment că a fost o plăcere să se afle în Drenthe, „regiune a Olandei despre care Vincent van Gogh spunea că e atât de frumoasă încât îl copleşeşte”. Turcan aprecia „generozitatea” cu care şi-a deschis porţile unul dintre „cele mai vechi şi mai prestigioase muzee olandeze, Drents Museum, din oraşul Assen şi lăuda organizarea expoziţiei într-o perioadă „foarte scurtă de timp, în şapte luni, neobişnuit pentru expoziţiile internaţionale cu bunuri de o asemenea valoare”.
foto Raluca Turcan/Facebook
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2170
Ultimele comentarii
Acum 38 minute
A
Acum 55 minute
Sparrow
Acum 1 oră
@@atentie
Acum 1 oră
A
Acum 1 oră
Avrigean