Joi,
20.03.2025
Cer Senin
Acum
3°C

Noi exproprieri pe drumul care leagă Sibiul de Transalpina. CJ promite că sunt ultimele reglementări juridice pentru drumul pe care se chinuie să-l reabiliteze de un sfert de secol

Noi exproprieri pe drumul care leagă Sibiul de Transalpina. CJ promite că sunt ultimele reglementări juridice pentru drumul pe care se chinuie să-l reabiliteze de un sfert de secol

După trei luni de la aprobarea unei hotărâri prin care s-a expropriat un teren de 266 de metri pătrați în Poiana Sibiului, necesară în vederea intabulării întregului drum județean care străbate Mărginimea Sibiului în proprietatea Județului Sibiu - condiție obligatorie pentru depunerea cererii de finanțare - CJ Sibiu pregătește noi exproprieri pe același tronson de drum. De data aceasta, e vorba despre o suprafață de peste 3.500 mp în Jina. Reprezentanții instituției spun că termenul pentru depunerea proiectului a fost prelungit.

CJ Sibiu a introdus pe ordinea de zi a ședinței din 30 ianuarie proiectul privind aprobarea declanșării procedurilor de expropriere a unor imobile - terenuri proprietate privată în comuna Jina, care constituie coridorul de expropriere, pentru realizarea lucrării de utilitate publică „Reabilitare și modernizare DJ 106E Cristian (int DN) – Orlat – Sibiel – Vale - Săliște – Galeș - Tilișca – Rod – Poiana Sibiului, Jina - lim. Jud. Alba”.

Este vorba despre exproprierea a peste 3.500 mp, imobile din cadrul tronsonului 3 al drumului, cuprins între localitatea Poiana Sibiului și localitatea Jina - lucru necesar în vederea întabulării ulterioare a întregului drum județean în proprietatea Județului Sibiu, condiție obligatorie pentru depunerea cererii de finanțare.

Totodată, în octombrie 2024, într-o ședință extraordinară, a fost aprobată o decizie cu același titlu și cu aceleași argumente, doar că atunci era vorba de un teren de 266 mp. Argumentul urgenței de atunci era că perioada de depunere a proiectelor expira pe data de 14.11.2024 ora 12:00.

Citește și: Misiune contra cronometru pentru drumul prin Mărginime, care leagă Sibiul de Transalpina. CJ are la dispoziție o lună ca să exproprieze un teren de 266 mp și să depună cererea de finanțare

(...) În ceea ce privește situația juridică a terenurilor, din documentația întocmită de prestator (suprapunerea situației propuse peste documentele de proprietate) a rezultat faptul că pe porțiunea de drum județean (tronson 3) cuprinsă între localitatea Poiana Sibiului și localitatea Jina, sunt necesare exproprieri, operațiuni ce presupun mai multe etape și implicit o perioadă de timp care ar putea pune în pericol depunerea proiectului, în sensul nefinalizării documentațiilor necesare în termenul limită prevăzut de ghid. Aceste exproprieri sunt necesare în vederea intabulării ulterioare a întregului drum județeantronson 3 în proprietatea Județului Sibiu, condiție obligatorie pentru depunerea cererii de finanțare. Din studiile de teren executate de proiectant au rezultat o serie de suprapuneri ale traseului drumului județean ce urmează a fi modernizat cu suprafețe de teren deținute de persoane fizice și UAT Comuna Poiana Sibiului.

Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Sibiu, în calitate de expropriator, a contractat serviciile de realizare a studiilor de teren, pentru identificarea imobilelor care se suprapun cu coridorul de expropriere, documentația topografică în vederea obținerii avizului OCPI și lista cu suprafețele terenurilor expropriate și proprietarii lor. Studiile de teren au fost executate de PFA Pologea Constanța. S-a efectuat și o expertiză de evaluare imobiliară pentru a identifica valoarea de despăgubire pentru terenul expropriat, care a fost întocmită de societatea MondEv Real Estate S.R.L. , prin evaluator autorizat ANEVAR domnul Ostiadal Valentin”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre.

În acest sens, am întrebat reprezentanții CJ Sibiu de ce nu au fost aprobate exproprierile necesare printr-un singur proiect de hotărâre și cum explică faptul că anul trecut, aceiași firmă care a efectuat studiile de teren nu a constat că traseul drumului se suprapune cu proprietăți private, așa cum constată acum.

„Pentru a nu pune în pericol finanțarea obiectivului...”

La solicitarea Turnul Sfatului au răspuns reprezentanții Direcției Strategii Proiecte din cadrul Consiliului Județean Sibiu.

Aceștia ne-au spus că documentațiile au fost elaborate separat pentru fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) care este traversată de drumul județean. „Documentele necesare exproprierilor s-au realizat in etape diferite - pe tronsoane, în luna septembrie pentru UAT Poiana Sibiului si luna decembrie 2024 pentru UAT Jina. Motivul principal pentru care documentațiile de reglementare juridică a terenului nu au fost realizate în paralel pentru cele două tronsoane este că UAT Jina este beneficiar al lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor (proiect la nivel național), iar asta presupune o modificare a tuturor cărților funciare la nivelul localității (renumerotări, remăsurători, etc). Dat fiind faptul că demersurile pentru cadastru sistematic nu au fost finalizate până la acest moment, pentru a nu pune în pericol finanțarea obiectivului am solicitat prestatorului de servicii să realizeze documentele de expropriere pe vechile numere cadastrale existente in bazele de date OCPI. După finalizarea înregistrărilor sistematice ale tuturor imobilelor din localitate, datele extraselor de CF aferente drumului județean se vor modifica în consecință. Din acest motiv au fost emise doua proiecte de hotărâre pentru fiecare UAT în parte”, explică reprezentanții CJ Sibiu.

Astfel, înțelegem că proiectul nu a mai fost depus pentru obținerea finanțării până la 14 noiembrie 2024, așa cum anunțau funcționarii la finalul anului trecut. Aflăm că, între timp, termenul de depunere a fost prelungit.

„Proiectul, compus din maxim două tronsoane din totalul de trei, va fi depus la finanțare în termen util, dat fiind faptul că apelul a fost prelungit. Astfel, acesta va fi depus în vederea obținerii de fonduri prin Programul Operațional Regional 2021-2027 - ghid de finanțare Acțiunea 5.1 – Investiții în modernizarea infrastructurii rutiere de importanță regională pentru asigurarea conectivității la rețeaua TEN-T cu termen de depunere 14 martie 2025”.

Totodată, funcționarii CJ precizează că, odată aprobat în ședința din 30 ianuarie 2025, proiectul de hotărâre vor fi definitivate exproprierile și „se va putea intabula întregul coridor aferent DJ 106 E pentru tronsonul 3 al drumului județean DJ 106 E Cristian – Jina”. Pe celelalte două tronsoane traseul se află în limita de proprietate a județului Sibiu.

Drumul, împărțit în trei tronsoane

Precizăm că drumul județean 106E, care începe în comuna Cristian și continuă până la intersecția cu drumul național 67C, adică Transalpina, are în total o lungime de 52,1 km, dintre care 47,5 km traversează județul Sibiu. Acesta a fost împărțit în trei tronsoane, de 16,5 km, 16,9 km și 13,9 km. 

În data de 12 aprilie 2023, CJ Sibiu a semnat un contract de prestări servicii cu firma PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL pentru actualizarea documentației necesare lucrărilor de intervenție (DALI), după ce acestea au mai fost realizate o dată în 2019.

După predarea DALI actualizat pe cele trei tronsoane, s-a decis faptul că tronsoanele care îndeplinesc cerințele din ghidul solicitantului sunt tronsonul nr. 2 și nr. 3, tronsoane care urmează a fi depuse spre finanțare din fonduri nerambursabile.

Amintim că în luna iulie, tot printr-o ședință extraordinară, Consiliul Județean Sibiu și-a asumat că va finaliza proiectul în termen după ce va primi finanțarea.

Istoric

Drumul județean 106E începe în comuna Cristian, imediat la ieșirea vestică a municipiului Sibiu, și continuă până la intersecția cu drumul național 67C, adică Transalpina. În total, acesta are o lungime de 52,1 km, dintre care 47,5 km traversează județul Sibiu.

Despre reabilitarea DJ 106E se discută cel puțin de la începutul acestui secol, însă aproape întotdeauna lucrurile s-au oprit la capitolul „finanțare”. Drumul a avut parte doar de cosmetizări sau intervenții în cazul unor blocări din cauza vremii - inundații, căderi de copaci sau viituri.

Spre exemplu, în 2011 publicația locală Tribuna scria că DJ Cristian-Jina este „cel mai ghinionist la finanţări”: „Deşi de câţiva ani buni Consiliul Judeţean încearcă să obţină finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea drumului, toate încercările au fost sortite eşecului (...) Proiectul de reabilitare a drumului a fost depus şi în cadrul programului cu finanţare din fonduri europene REGIO, derulat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, însă şi aici a fost pus pe lista de aşteptare când vine vorba de alocarea fondurilor”, a scris publicația.

În 2018, secretarul de stat al Ministerului Transporturilor de atunci, Ion Iordăchescu, răspundea în Parlament că nu vrea ca „efectele negative, cât și presiunea socială” să se mute asupra sa de la consiliul județean, care, spunea el, trebuie să pregătească documentele tehnico-economice. Acesta răspunea unei interpelări în care se cerea includerea drumului în categoria „Drumuri naționale”.

La sfârșitul anului următor, Consiliul Județean Sibiu a semnat contractul de elaborare a Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru Reabilitarea și modernizarea DJ 106 E. După 3 ani însă, a organizat o licitație pentru actualizarea DALI.

În 2021, CJ Sibiu a inclus opt drumuri județene, varianta ocolitoare a municipiului Sibiu și șase poduri pe lista investițiilor pentru care și-a anunțat dorința de a obține 607 de milioane de euro de la București prin Programul „Anghel Saligny”. În listă se găsea și DJ 106E.

Foto: Arhiva Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus