Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Banii europeni ajung în munți: CJ Sibiu anunță că a reușit să obțină cei peste 10 milioane de lei pentru promovarea turismului în Cindrel, Lotru și Făgăraș

Banii europeni ajung în munți: CJ Sibiu anunță că a reușit să obțină cei peste 10 milioane de lei pentru promovarea turismului în Cindrel, Lotru și Făgăraș

Administrația județeană anunță că a reușit să obțină finanțarea pentru proiectul de promovare turistică, destinat pentru cele trei zone muntoase cunoscute ale Sibiului - Cindrel, Lotru și Făgăraș. „Sunt tânăr și-mi place iarba verde” și „Produse locale, pe mese regale” sunt printre activitățile ce urmează să fie implementate.

„Protejarea și valorificarea în scop turistic a patrimoniului natural și creșterea siguranței turiștilor în zona munților Cindrel, Lotru și Făgăraș, județul Sibiu” este titlul proiectului aprobat pentru finanțare prin Programul Regiunea Centru 2021- 2027. 

Contractul de finanțare a fost semnat marți, 4 februarie ac, de către președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și de directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu, transmit reprezentanții CJ Sibiu într-un comunicat de presă.

În cadrul proiectului va fi reabilitată, modernizată și dotată Baza Salvamont de la Bâlea Lac, va fi construit un punct de belvedere pe Vârful Bătrâna din Munții Cindrel, iar pe Vârful Prejba, din Munții Lotru, va fi clădit un refugiu montan cu punct de belvedere. 

„Odată cu deprecierea fostei cabane de la „Prejba”, turiștii și salvatorii montani au fost privați de un loc în care să se poată adăposti în caz de vreme rea sau pe timp de noapte. În „Lotru”, prin programul „Anii Drumeției”, deja am amenajat și extins trasee de ecoturism, astfel încât viitorul refugiu vine în completarea investițiilor în  infrastructura turistică a acestei frumoase zone din județul nostru”, a transmis Daniela Cîmpean.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 10,4 milioane lei, din care 9,49 milioane lei sunt fonduri nerambursabile acordate de ADR Centru, 925 mii lei reprezintă cheltuieli neeligibile suportate de Consiliului Județean Sibiu, la care se adaugă și o contribuție obligatorie de 2%, respectiv 189 mii lei.

Pentru a putea derula acest proiect, administrația județeană a încheiat parteneriate cu primăriile Rășinari, Cârțișoara și Sadu, promovând astfel noi investiții în infrastructura turistică a celor trei grupe de munți din județul Sibiu.

Amintim că ADR Centru a cerut de două ori clarificări din partea admisnitrației județene înainte de a semna contractul de finanțare.

Citește și: „Sunt tânăr și-mi place iarba verde” și „Produse locale, pe mese regale”: Primele activități supuse aprobării în noul Consiliu Județean pentru un proiect de promovare turistică

Citește și: Care e legătura între baza Salvamont de la Bâlea, produse locale și mese regale? ADR Centru cere conducerii județului Sibiu să „clarifice” bugetul proiectului de promovare turistică pentru care cere peste 10 milioane de lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

16 comentarii

Luca

Acum 1 lună

Sper sa nu fie folositi pentru promovarea turismului " ENDURO " . Din contra , acest tip de turism ar trebui limitat .
Raspunde

Bambolero

Acum 1 lună

Din contră, e pentru ei. Ce, urci tu, moș congres pe Prejba?
Raspunde

Suetoniu Arpacas ( ecologist ilegal, fara cazier )

Acum 1 lună

Fix pe varful Prejba ? Fara un izvor de apa potabila la indemana ?

Raspunde

Flo

Acum 1 lună

E refugiu montan, nu hotel cu SPA
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 lună

E izvor la nici 30 min.
Raspunde

Nerium Oleander

Acum 1 lună

Si cu ce te speli pe maini ? Cu mica rezerva de apa potabila ?
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

"va fi construit un punct de belvedere pe Vârful Bătrâna din Munții Cindrel", de ce se face acest lucru? Varful batrana e natural un loc de belvedere, de ce stricati natura?

Raspunde

MAtei

Acum 1 lună

"va fi construit un punct de belvedere pe Vârful Bătrâna din Munții Cindrel" traducere: adica CJ a f*** si varful Batrana cu o tona de betoane si drum de acces pentru tona aia de betoane pe varf. felicitari, l-ati infrant si pe asta, sta-v-ar in gat betoanele!

Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Banii coruptilor UE promoveaza apa sambetei.

Raspunde

Emila Elzoroaba

Acum 1 lună

Da după gratii nu te poți opune
Raspunde

Palade

Acum 1 lună

Mai ramane de vazut cum pot trece turistii printre zecile de caini agresivi ai ciobanilor

Raspunde

Laika

Acum 1 lună

cu incredere, fara frica si FARA caini de companie. Sunt doar teritorialisti, nu-s mancatori de oameni.

Raspunde

Unde-i ursu

Acum 1 lună

E mai bine să vezi câinii de stână decât ursu.
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

De cate ori m-am întâlnit cu ursul in pădure , ursul m-a evitat și s-a retras. Câinii de la stâna au venit și de pe dealul vecin ca să mă atace
Raspunde

Nicolae

Acum 1 lună

Au fost construite terenuri din fonduri europene aiurea pe locuri unde nu stau decât păsările cerului.Banii nu sunt bun propriu ci a sibienilor.Nu există cabane pentru turiști cum erau pe vremuri.Sa ne aducem aminte de Elena Udrea cum a aruncat banii pe toate drumurile.Mai bine construiți ceva important pentru sibieni.Nu există o arenă de tenis
Raspunde

Mișu mare.

Acum 1 lună

O bucată de beton pe vf Bătrâna,un nou drum până în vârf. Parcă a mai fost o tentativa prin2008 . Atunci ați vrut să puneți eoliene pe creasta Cindrelului. O mizerie! O să vă oprim din nou!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus