Marţi,
25.03.2025
Innorat
Acum
11°C

Două treimi dintre sibienii bătuți în familie refuză protecția față agresori prin ordine provizorii: „Nu doresc îndepărtarea agresorilor din locuințe”

Două treimi dintre sibienii bătuți în familie refuză protecția față agresori prin ordine provizorii: „Nu doresc îndepărtarea agresorilor din locuințe”

Din cele 788 de cazuri de violență în familie „cu risc iminent” la care au fost solicitați să intervină polițiștii sibieni anul trecut, majoritatea victimelor au refuzat să fie protejate de agresori prin emiterea unor ordine de protecție provizorii.

3.268 de intervenții pentru situații de violență domestică au contabilizat polițiștii din județul Sibiu, conform bilanțului aferent anului 2024. Cele mai multe (aproape 2.900) au fost făcute de către polițiști în urma sesizărilor prin intermediul numărului unic de urgențe, 112.

La mai bine de un sfert din intervenții, polițiștii sibieni au constatat existența unor amenințări serioase și iminente la adresa victimelor și au propus instituirea unor ordine de protecție provizorii, care au o durată de cinci zile și pot fi, mai apoi, prelungite de instanță. Doar că cea mai mare parte dintre victime au refuzat o astfel de măsură de protecție. „Au fost identificate 788 de cazuri cu risc iminent, fiind emise 289 de ordine de protecție provizorii (cu zece mai mult decât în 2023 – n.r.), iar în 499 de cazuri victima a refuzat emiterea acestuia”, se arată în documentul de evaluare a activității desfășurate de către polițiștii sibieni în cursul anului trecut.

Șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, chestorul de poliție Tiberiu Ivancea, apreciază că victimele refuză protecția provizorie față de agresori din motive sociale. „De regulă, când există un astfel de incident, de regulă victima sună, noi - cu maximă rapiditate - intervenim și oferim ajutorul nostru, consiliem victimele, dar de cele mai multe ori, din motive sociale, probabil, care țin de familie, victimele refuză emiterea unui astfel de ordin, care presupune, de fapt, îndepărtarea agresorului din locuință. Ceea ce majoritatea victimelor nu-și doresc neapărat”, a declarat Tiberiu Ivancea, în cadrul unei conferințe de presă organizată în cursul zilei de joi la sediul IPJ Sibiu. El arată că astfel situații se repetă.

Cele mai multe ordine de protecție provizorii au vizat agresori din mediul urban al județului (158, în total), iar 116 dintre acestea au fost prelungite prin decizii ale instanțelor de judecată.

Citește și Din 31 august Ordinul de protecție provizoriu poate fi cerut de orice persoană care devine victimă, indiferent cine este agresorul

Sursa foto: IPJ Sibiu, campanie de conștientizare

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Sunt obligati cata vreme politia romana opereaza mana in mana cu infractorii. In Spania sunt arestati si indepartati fara acceptul victimelor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus