O pledoarie în susținerea păstrării obiectului de studiu Geografie în planurile cadru pentru învățământul liceal și profesional a fost semnată de profesori din Sibiu. Textul a fost scris de Adrian Raica, profesor de geografie la Liceul Teoretic „Roth-Oberth” Mediaș.
Printre semnatarii textului se numără Constantin Dincă, inspector de specialitate Geografie din cadrul IȘJ Sibiu, Mircea Furdui, președintele filialei din Sibiu a Societății de Geografie din România, Alemănuța Toader de la Școala Gimnazială Cristian și Colegiul „O. Goga” din Sibiu și alții.
Redăm mai jos textul pledoariei:
„Am ajuns acum la un moment de sinceritate, în care mă simt nevoit să fac o confesiune. Mă refer la una dintre afecțiunile mele grele, cronice, incurabile. M-am contaminat cu ea în cea mai fragedă tinerețe și nu există nicio șansă să scap de ea în această existență. Este o geoștiință (despre Terra), o ecoștiință sau o știință ambientală (despre mediu), o bioștiință (despre viață), o știință a naturii (despre natură), o știință socială (despre societate); mai mult, este una prin excelență spațială, dar simultan și temporală (cronologică), teoretică, dar concomitent și practică (aplicativă), de actualitate, dar totodată și de perspectivă, informativă (cu nenumărate date și fapte), dar și formativă (te învață cum să înveți), clasică (chiar străveche) și, în același timp, modernă (în contextul erei informaționale digitale actuale), exactă (incontestabilă), dar și descriptivă, globală (mondială) și accesibilă tuturor, fundamentală (relevantă și reprezentativă), reală, autentică și validă, consacrată și viabilă, prestigioasă, apreciată și prețuită, nobilă (aristocratică), totuși decentă și rezonabilă, complexă, exhaustivă, holistică (cu o viziune integratoare), flexibilă (fiabilă, adaptabilă, în continuă evoluție și transformare), critică și incisivă, însă atractivă (ademenitoare) și pasionantă, contagioasă chiar și curativă (terapeutică, tămăduitoare) totodată, culturalizantă (educativă), relaxantă (recreativă) deopotrivă, explorativă (investigativă), motivațională (inspirație fiind pentru abordarea și confruntarea provocărilor) și responsabilizatoare, perceptibilă cu toate simțurile (atât indoor, cât mai ales outdoor) ... cât și incredibil de personală, pentru că ne privește personal, pe tine și pe mine, pe fiecare în parte, ne definește identitatea și apartenența, ne indică locul și rostul, aici și acum, pretutindeni și întotdeauna ... Și sunt convins că n-am finalizat lista și nici epuizat adjectivele (te las să mai găsești și altele sau să fi în dezacord, dacă vrei), dar am intenționat doar să elogiez o parteneră dragă, care îmi satisface intelectul și-mi oferă răspunsuri la multe întrebări. Este unul dintre motivele pentru care mi-am neglijat puțin părinții (mai demult) și soția (mai recent și în prezent). Până la un punct pot înțelege ignoranța, dezinteresul și blazarea unora dintre reprezentanții generației tinere (este și rolul nostru să combatem acestea), însă e mai dificil de acceptat faptul că unii decidenți politic consideră acest tezaur neglijabil sau inutil pentru ciclul superior al liceului”.
La finalul lunii ianuarie, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică noile planuri-cadru pentru învățământul liceal și profesional care vor aduce noi schimbări importante în educație. Acestea urmează să fie adoptate în luna mai 2025, cu implementarea programată pentru anul 2026. Propunerile privind eliminarea limbii latine din disciplinele obligatorii, reducerea numărului de ore la discipline precum istoria și geografia, dar și alte schimbări au stârnit reacții puternice printre cei implicați în sistemul educațional.
Turnul Sfatului a cerut recent mai multe puncte de vedere din partea unor cadre didactice și elevi din Sibiu cu privire la toate aceste modificări și la impactul pe care l-ar putea avea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2986
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Gogu Parlogu
Acum 1 oră
Cornel Sibianul
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
@Andreea