Miercuri,
18.06.2025
Partial Noros
Acum
27°C

Propunerea de construire a unui cartier pentru aproape 1.000 de persoane în Viile Sibiului, pentru a doua oară în dezbateri: peste 300 de apartamente, nicio grădiniță

Propunerea de construire a unui cartier pentru aproape 1.000 de persoane în Viile Sibiului, pentru a doua oară în dezbateri: peste 300 de apartamente, nicio grădiniță

Proiectul de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal pentru un teren ce aparține de comuna Șura Mare prevede construirea unui cartier rezidențial de peste 300 de apartamente. Acesta a fost pus pentru a doua oară în dezbateri publice, fără însă a fi diferit de prima variantă. Un sibian a transmis o serie de observații, potrivit cărora proiectul propus va aduce zonei mai puține beneficii și mai multă aglomerație.

Primăria Șura Mare a publicat un anunț prin care informează că cei interesați se pot pronunța cu privire la intenția unui investitor privat de a elabora un PUZ cu denumirea „Lotizare teren în vederea construirii de locuințe colective, dotări complementare și zonă de servicii de interes general, amenajare căi de comunicații și dotări tehnico-edilitare aferente, împrejmuire teren și spații verzi aferente”. Suprafața totală vizată este de aproape 3 hectare, care se află la limita dintre UAT Șura Mare și UAT Sibiu, chiar la marginea cartierului Viile Sibiului.

Anunțul a fost publicat pe 27 ianuarie 2025, iar consultarea publică se va încheia pe 27 februarie 2025.

Potrivit acestuia, zona va cuprinde în proporție de 80% blocuri cu apartamente și spații cu servicii profesionale și comerț, care vor avea între patru și cinci niveluri supraterane, 5% de spații verzi (1.500 mp) și 15% căi de comunicații/străzi. Zona este delimitată de strada Cimitirul Mic, respectiv cimitirul din Viile Sibiului și terenul Parohiei Șura Mare la nord și est, precum și proprietăți private la sud și vest.

Beneficiarul investiției propuse este dezvoltatorul Amazonia Luxury Home SRL, care este și proprietarul terenului. La sfârșitul anului 2023, acesta a depus la Primărie același proiect, doar că întocmit de un alt proiectant. Atunci, în memoriul de prezentare al proiectului se menționa că propunerea vine ca răspuns la nevoile locuitorilor și are potențialul de a aduce schimbări în ceea ce privește destinația terenului, trecând de la „arabil” la o zonă rezidențială modernă. În același timp însă, memoriul nu conținea informații cu privire la numărul de apartamente create și nici la numărul de locuri de parcare etc.; din planșele de prezentare se putea observa doar că e vorba de un număr de nouă clădiri.

Citește și: O nouă zonă rezidențială se propune la ieșirea din Sibiu spre Mediaș, pe o suprafață de 3 hectare de teren arabil. 10 observații și o concluzie

De data aceasta, proiectul conține detaliile care lipseau în 2023. Cu toate acestea, nu diferă față de propunerea anterioară.

Astfel, din noua documentație, publicată pe site-ul primăriei Șura Mare, aflăm că sunt propuse 320 de apartamente. Cu o medie de 2,8 membri per apartament, se estimează că ansamblul vă găzdui aproximativ 896 de locatari.

„Necesitatea întocmirii PUZ pentru zona studiată a rezultat din următoarele considerente: dorința investitorului de a construi ansamblu rezidențial cu funcțiuni complementare; amplasamentul favorabil funcțiunii dorite, fiind ușor accesibil și pretabil pentru funcțiunea de locuire; aprofundarea și rezolvarea problemelor funcționale, tehnice și estetice ale zonei (...) 

Având în vedere direcțiile principale de dezvoltare ale comunei Șura Mare privind dezvoltarea zonelor de locuire, principalele obiective ale evoluției zonei sunt: echiparea zonei cu clădiri și întocmirea PUZ aferent; accentul preponderent pe funcțiuni ce satisfac cerințele investitorilor”, se arată în memoriul de prezentare.

În document se precizează că parcela beneficiază de acces dinspre DN14 Sibiu-Copșa Mică și străzile Viile Sibiului și cimitirul Mic, ultima fiind un drum public de pământ. Singura diferență față de proiectul depus în 2023 este că de data aceasta trotuarul de pe strada Cimitirul Mic se propune a avea cu 20 de cm mai mult – 1,20 m față de 1 m, respectiv întreaga lățime a străzii să aibă 10,4 m, în loc de 10 m. totodată, se propune „o alee de incintă cu profil de 8,5”.

Pentru locuințele colective proiectul enumeră 1,5 locuri de parcare per apartament și un loc de parcare pentru 40 mp din suprafața destinată unităților comerciale. În total, pentru cele 320 de apartamente propuse a se construi în zonă sunt prevăzute 529 de locuri de parcare, din care 492 supraterane și 37 în sistem Klaus sau subterane.

Documentul mai menționează că viitoarele blocuri sunt destinate în principal locuirii, dar că se admite amplasarea „la parterul clădirilor” a serviciilor profesionale (cabinete de avocatură, cabinete medicale, farmacii, birouri de proiectare etc.), precum și a magazinelor.

În memoriu, proiectantul scrie că „din punct de vedere al administrației publice locale zona se încadrează în politicile proprii de dezvoltare urbanistică a zonei” și că „din analiza situației existente se constată că nu există disfuncționalități notabile și că este necesară o astfel de investiție în zonă pentru a ajuta la dezvoltarea acestei”.

Observații există

Totuși, la fel ca data trecută, mai multe observații cu privire la acest proiect au fost identificate de un sibian, care susține că investiția, în forma propusă, nu va aduce decât aglomerare zonei, alte beneficii fiind ignorate în opinia sa.

Acesta ne-a transmis că noua soluție este preluată „la indigo”, perpetuând aceleași deficiențe legate de regimul de înălțime, zonificarea funcțională, integrarea în context și relația cu vecinătățile.

„Având în vedere că zona este excentric poziționată de orașul Sibiu sau Șura Mare, nefiind legată de vreun trotuar continuu sau o pistă de bicicletă de oraș, singurul transport public fiind linia Tursib 1, cu o frecvență de 30 minute - 70 minute, astfel zona va genera un trafic suplimentar de 320 autoturisme pe zi, atât cât e specificat în memoriu.

În consecință, se impune realizarea unui studiu de trafic și lărgirea profilului străzii Cimitirul Mic pe întreaga lungime. De asemenea, intersecția dintre DN14 și str. Viile Sibiului (în care se degajează traficul generat) este una cu un potențial periculos mare, mai ales la virajul stânga, în direcția Sibiu, mai ales cu traficul suplimentar nou generat. Sugerăm primăriei Șura Mare să realizeze un sens giratoriu, în vederea unei dezvoltări coerente a zonei”, arată Gheorghe Olteanu.

Totodată, acesta atrage atenția că profilul străzii Cimitirul Mic este reglementat doar local, iar proiectul nu elimină punctele critice de strangulare dintre strada Viile Sibiului și strada Orhideelor: „porțiune de drum problematică, abruptă, îngustă, cu o lățime totală de 8-9 m, mărginită de proprietăți private deja construite, acoperită cu pământ – așa cum este și descrisă în memoriu”.

Olteanu crede că proiectul ignoră, de fapt, nevoile locuitorilor, argumentând acest lucru prin următoarele:

„Având în vedere amploarea PUZ-ului, care vizează peste 300 de familii, nu a fost propus un spațiu adecvat destinat recreerii. Ținând cont de dimensiunea ansamblului rezidențial, se impune amenajarea unui loc de joacă generos, precum și a unei grădinițe (...) independente, și nu la parterul unui bloc. O astfel de unitate educațională ar aduce beneficii atât locuitorilor ansamblului, cât și comunității din Șura Mare, având în vedere poziționarea sa strategică la jumătatea distanței dintre noile zone rezidențiale din Șura Mare și municipiul Sibiu (...)

În contextul unei suprafețe totale a terenului de 3 hectare (299.991 mp), o suprafață verde de doar 5% (1.792 mp) într-un ansamblu rezidențial nu este adecvată pentru asigurarea unui mediu sănătos. Se impune, astfel, extinderea acestei suprafețe. Deși reglementarea respectă cerința de 2 mp/locuitor conform RGU, suprafața verde propusă are un caracter rezidual, fiind compusă din două colțuri neconstruite și două fâșii de câte 1 metru lățime pe laturile sudică și nordică, prezentate în mod eronat în grafica profilelor drept perdea verde (...)

Propunerea actuală nu aduce un beneficiu real comunității, ci, dimpotrivă, accentuează problemele urbanistice și de infrastructură deja existente”.

În concluzie, acesta crede că se impune elaborarea unei noi soluții urbanistice care „să respecte principiile unei dezvoltări durabile, să răspundă nevoilor reale ale locuitorilor și să includă măsuri clare de îmbunătățire a infrastructurii și a calității spațiului urban”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

14 comentarii

Sibiu.Adrian

Acum 4 luni

Nici o gradinita,si apoi ne miram de ce vin toti gramada in Municipiul Sibiu cum fac aia din Selimbar,Cisnadie etc.
Raspunde

Paul

Acum 4 luni

Cartierul Arhitectilor - reloaded. :(
Raspunde

Rob

Acum 4 luni

Încă mai mișcau mașinile la intrarea/ieșirea spre Viile Sibiului și nu putem avea așa ceva. Traficul trebuie să fie permanent blocat.
Raspunde

Florin

Acum 4 luni

Sunt curios care a fost valoarea spagii incasate de dl primar Sura Mare pentru a sustine asemenea proiect in zona de case.
Raspunde

Andre

Acum 4 luni

Fa o plângere cu nume dacă tot cunoști mai multe.
Raspunde

Andre

Acum 4 luni

În legătură cu lipsa grădinițelor va invit în spatiile comerciale de la parter sa va cumpărați și sa deschideți o gradinita dacă considerați ca e cererea asa mare. Dacă locuitorii caselor de mai jos de proiect insista sa nu se construiască nimic deasupra sa cumpere dumnealor terenul și sa îl tina gol. Pana una alta puz-ul lor de ce a fost aprobat?
Raspunde

Coco

Acum 3 luni

Habar n-ai ce vorbești. Terenul din actualul PUZ a fost reglementat prin PUZ-ul prin care s-au putut construi casele de mai jos, deci se pot construi fără probleme case, doar că șmecherii vor să construiască blocuri langa case.
Raspunde

Alta primarie vanduta intereselor imobiliare !

Acum 4 luni

primaria Sura Mare pare a fi la fel de ingusta la minte si la fel de vanduta "dezvoltatorilor" imobiliari ca Primaria satului Sibiu. Vor sa faca 530 de locuri de parcare, apartamente pentru 1000 de oameni si nu le ofera decat ziduri si betoane. Propun doar 5% spatiu verde in doua colturi unde probabil nu au putut construi. 2m de verdeata de peroana inseamna exact echivalentul ... suprafetei unui mormant tipic (2x1m). Iar primaria Sura mare pare ca accepta aceasta bataie de joc la adresa cetatenilor, care doar maximizeaza profitul constructorului.
Raspunde

Cum ramane cu urgentele ?

Acum 4 luni

Oare Pompierii, SMURD-ul , Politia n-au nici o parere ? Sute de automobile adaugate unui trafic deja blocat la orele de varf nu inseamna nimic? Oamenii din zona nu MAI ai dreptul la un timp de interventie decent pentru urgente ? sau pot sa moara asteptand ambulanta ?
Raspunde

Pastor marginas

Acum 4 luni

Absolut "perfect"!! Deci proiectul acesta trebuia refuzat instant, nu sa ajunga in dezbateri. Asta nu e proiect de "dezvoltare" e proiect de transformare in favela a orasului (exagerat vorbind, dar prindeti voi ideea). Va fi delicios la orele de varf sa circuli pe acolo :))))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vivi Dragan

Acum 4 luni

Pentru cel care comenteaza de gradinita ce pot sa ii spun ca Sibiul ar vrea sa detina o gradinita cum are Selimbarul in Doamna Stanca. Dar asa e cand uni vorbesc doar sa se auda. Si nu locuiesc in Selimbar sunt sibian dar intamplator am vizitat acea gradinita si iti pot spune ca gradinitele din Sibiu doar viseaza la dotarile ce exista acolo.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 4 luni

No du-te acolo la grădiniță. Dacă te primește
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 4 luni

O fi gradinita din Selimbar bine dotata, dar nu acopera numarul de locuri de care este nevoie si tot in Sibiu vin aia din Selimbar si Cisnadie etc.
Raspunde

Asdfasdf

Acum 4 luni

un proiect care trebuia din start respins: spatii verzi minime si inutile, nu tu loc de joaca pentru copii sau un mic parc, locuri de parcare putine, mai mult de 500 de masini noi(cel putin 2 per apartament neavand alta posibilitate de transport) la iesirea si intrarea in Sibiu intr-o zona in care sunt blocaje mereu si cireasa de pe tort: acces in cartierul propus doar pe o singura cale de acces ingusta, inclinata si care nici nu le apartine... ar trebui ca toti cei de la casele aflate inainte de zona ce se dorste a se dezvolta sa se alieze sa se impotriveasca acestui proiect daca vor sa mai aiba liniste si aer cat de cat curat... toti agaricii s-au trezit mari dezvoltatori imobiliari dar fac doar cutii de chibrituri scumpe si prost facute cu un spatiu verde demn de loc de veci in cimitir.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus