Procurorii anticorupție au descins joi, 14 februarie, la casa generalului Cătălin Zisu, la hotelul în care ar locui și la locul de muncă al acestuia din Armată. Ajuns general la 37 de ani, Zisu este unul dintre cei mai influenți militari din România, iar ascensiunea sa a fost pusă pe seama unor legături oameni influenți din politică și armată, potrivit Europa Liberă. Absolvent al Şcolii de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, generalul Zisu are o legătură apropiată cu Sibiul, fratele său fiind comandantul Centrului militar județean și ulterior zonal de 21 de ani.
Generalul Cătălin Zisu, șeful Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei, este vizat de o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzat că ar fi acordat ilegal un contract pentru extinderea cimitirului Ghencea Militar din București companiei Garden Center Grup, deținută de omul de afaceri Ionel Olteanu.
Concret, Zisu este acuzat de abuz în serviciu într-un dosar de fraudă cu prejudiciu de peste 2,4 milioane de euro.
Legăturile cu Sibiul
Cătălin Zisu este absolvent al Liceul Militar „Dimitrie Cantemir ” și al Şcolii de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, aceasta fiind prima sa legătură cu Sibiul.
La 32 de ani, a absolvit și Facultatea de Drept din Craiova, iar doi ani mai târziu, în 2000, avea deja gradul de colonel și funcția de șef al Serviciului Administrativ al Armatei.
În 2003, la trei ani de la prima înaintare importantă în grad, colonelul Zisu devenea generalul Zisu. Cel mai tânăr general din istoria armatei. Avea doar 37 de ani.
Iar din 2006, generalul Cătălin Zisu este numit comandant al Comandamentului Logistic Întrunit. Dar și doctor al Universității Naționale de Apărare, conform libertatea.ro.
Victor Ponta, prim-ministru în acel moment, îl numește, în 2012, preşedinte al Administrației Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, funcție asimilată celei de secretar de stat.
Din 2013, Zisu se întoarce la șefia Comandamentului Logistic Întrunit, unde este și astăzi.
Fratele său mai mic, Adrian Zisu, a urmat și el o carieră militară, după absolvirea Academiei Forțelor Terestre Sibiu, el rămâne în oraș. Este numit șef al biroului de recrutare, în 2001, când avea gradul de maior. În 2003, în urma unui conflict intern, pleacă de aici și devine comandantul Comenduirii Garnizoanei Sibiu, însă revine un an mai târziu comandant al Centrului Militar Județean Sibiu. Preia funcția în luna martie a anului 2004 cu gradul de locotenent – colonel.
Din 2015, după instalarea Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major, în 2015, unul din primele ordine semnate de către acesta a fost înființarea Centrului Militar Zonal Sibiu, prin desființarea celui de la Brașov, iar de acum colonelul Mihai Adrian Zisu devine comandant al acestuia, funcție pe care o ocupă și acum.
În decembrie 2024, colonelul primește din partea ÎPS Laurențiu Streza ”Crucea Șaguniană”, ca semn de prețuire pentru implicarea sa în viața Bisericii.
De ce e acuzat Zisu
DNA a confirmat vineri, 14 februarie, că a făcut 22 de percheziții în București, precum și în județele Ilfov și Giurgiu – inclusiv la sediul unei instituții publice.
Generalul Cătălin Zisu este suspectat că ar fi acordat ilegal un contract pentru extinderea cimitirului Ghencea Militar din București companiei Garden Center Grup, deținută de omul de afaceri Ionel Olteanu.
Costurile lucrărilor de extindere ar fi fost majorate fictiv, susțin procurorii, potrivit surselor G4Media, care adaugă că 21 de persoane au fost duse la DNA cu mandat, printre care Cătălin Zisu și omul de afaceri Ionel Olteanu.
Zisu va fi pus sub control judiciar după achitarea unei cauțiuni de un milion de lei.
În urma unor percheziții, procurorii DNA au găsit peste 2.000 de tablouri și mai multe ceasuri Rolex pe care generalul de trei stele Cătălin Ștefănița Zisu le-ar fi păstrat în locuința unei apropiate, au declarat pentru G4Media surse apropiate anchetei.
Printre ceasuri se numără un Rolex Daytona care ar costa peste 60.000 de euro. La percheziții ar fi fost descoperite, de asemenea, acte ale unor proprietăți din Turcia.
Sursele citate au declarat pentru G4Media că generalul ar fi păstrat aceste documente la birou, într-o încăpere, dar, după ce procurorii DNA au solicitat documente în urmă cu șase luni le-ar fi mutat la în locuința unei apropiate.
Tablourile vor fi duse la DNA pentru a fi expertizate.
Generalul cu banii la saltea
Prima declarație de avere depusă de generalul Cătălin Zisu este din 2008, corespunzătoare anului 2007, notează România Liberă.
Familia Zisu avea în acel moment în proprietate un teren de 100 de metri pătrați în București, cumpărat chiar în 2007, și o casă de 360 de metri pătrați, în construcție, în București.
Familia nu avea bani în conturi, iar în 2007 vânduse o casă și un apartament. Generalul avusese o soldă de 103.000 de lei, iar soția sa, tot cadru militar, 33.800 de lei.
Familia Zisu nu a avut, ani de zile, niciun cont în bancă.
În 2008, familia Zisu declară că deține aceleași proprietăți, niciun ban în conturi, iar Roxana Zisu, soția generalului, câștigase în 2008 mai mult decât soțul ei – 150.000 de lei net față de 113.000 de lei.
În 2009, familia Zisu primește moștenire o casă părintească, în județul Prahova, de aproape 300 de metri pătrați. Familia nu are în continuare bani în conturi. Roxana Zisu se pensionează.
În 2012, familia Zisu își cumpără un BMW, fără a menționa suma, pe care îl vinde în 2014 cu 18.000 de euro.
În 2014, Cătălin Zisu vinde cu 50.000 de euro terenul intravilan de 100 de metri pătrați din București. Dar, în continuare, familia nu are niciun cont bancar deschis.
Abia în declarația din 2017, cea corespunzătoare anului fiscal 2016, apare un cont curent deschis la BCR în care familia are 45.000 de lei. Și nu este singura modificare.
Cătălin Zisu declară, în 2017, că soția sa deține un teren intravilan în București, de 1.225 de metri pătrați, cumpărat în 2003, dar care nu mai apăruse în nicio altă declarație de avere de până în acel moment.
Și în aceleași an s-a mai întâmplat ceva. Casa din București s-a mărit de la 360 la 495 de metri pătrați.
Valoarea unicului cont al familiei crește în următorii ani până la 150.000 de lei, în declarația din 2019.
În 2020, familia Zisu declară, din nou, zero lei în conturi. Ca anul următor, contul să apară din nou, ca fiind deschis, de fapt în 2005, și în care erau 51.000 de lei.
Ultima declarație depusă de Cătălin Zisu este din iunie 2024 pentru anul 2023. Familia Zisu avea în proprietate terenul de 1.225 de metri pătrați din București, casa construită de 495 mp, casa părintească moștenită, nicio mașină, aproape 68.000 de lei în conturi. În 2024, Zisu a declarat venituri de aproape 200.000 de lei, iar soția lui – pensie de 80.000 de lei.
Sursa foto: Captură video
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: centrul militar judetean , adrian zisu sibiu , adrian zisu , cine e fratele generalului zis , cine e generalul zisu , generalul zisu , zisu sibiu , zisu
Vizualizari: 10734
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Gogu Parlogu
Acum 2 ore
Cornel Sibianul
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
@Andreea